Silnik AFT - aparat zapłonowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Sz@tynbury
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Silnik AFT - aparat zapłonowy

Post autor: Sz@tynbury » wt cze 16, 2009 14:07

Witam

Prawdopodobnie w autku padł czujnik Halla w aparacie zapłonowym 050 905 205 AS(Sagem), więc postanowiłem kupić używany Boscha. Kupiłem taki (050 905 205A) ale po fakcie skapnąłem się, że były dwie wersje tego aparatu, z membraną podciśnieniową i bez. AFT nie potrzebuje membrany w przeciwieństwie do silnika 1,8 (nie wiem jaki symbol), z którego prawdopodobnie ten aparat był wymontowany. Czy aparat ten będzie śmigał w AFT?
Jeśli tak to co zrobić z membraną, zostawić tak jak jest, zaślepić wężyk podciśnieniowy, czy zdemontować ją całkowicie - o ile się da?

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt cze 16, 2009 14:53

ja osobiście przekładałem czujnik halla... czyli został mi stary aparat zapłonowy ale z nowym czujnikiem z drugiego aparatu... poza tym wstawiłem tam taki "z przewodami" w miejsce tego na plastikowej podstawki...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 16, 2009 15:11

tak ale do sagema nie da się raczej dostać halla.Sz@tynbury, jeśli "mechanicznie" aparat pasuje wymiarami to będzie ok, zaślep tylko króciec grzybka

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Sz@tynbury
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Sz@tynbury » wt cze 16, 2009 18:07

Zrozumiałem. Jutro wymienię aparat. Mam nadzieję, że ta używka którą dostałem jest sprawna i okaże się, że to na pewno był Hall. Ojciec czasami 1,5h odpalał golfika.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”