nie załacza wentylatora chlodnicy...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dani3lo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie załacza wentylatora chlodnicy...
Siemka. Wiec tak zawsze wentylator załaczał mi sie na 3kresce białej(wiem ze tak nie powinno byc ale wina czujnika) Dzisiaj jechałem do dziewczyny i zauwazyłem ze temp wskoczyła mi na 70st. Zatrzymałem sie otworzyłem maske a tam dymi sie z wentylatora... Poczekałem az silnik ostygł do konca i wrociłem ostroznie do domu. Podłaczyłem na krotko wentylator i działa. Tylko zastanawia mnie jak powinno działac prawidłowo... fotka minusa podłaczyłem z lewej strony a plusa z prawej i wentylator sie załaczył. Wiec do czego jest srodek?? Nastepnie odpaliłem silnik podłaczyłem pod te same gniazda tylko ze kostki miernik i nie ma napiecia. Czekałem az temp poszła za ta 3 kreske i pupa... W ktorych pinach powinno byc napiecie?? Co moze ogolnie byc? bezpiecznik nr 19dobry. POMOZCIE Dodam ze dzisiaj przełozyłem czujnik temp. plynu chlodniczego bo jezdziłem na podrobie.. Ma cos czujnik wspolnego?
Ostatnio zmieniony czw cze 18, 2009 17:31 przez dani3lo, łącznie zmieniany 1 raz.
- dani3lo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wiec zkaładam ze srodek to masa. Dałem po srodku mase a po bokach plusa to sie zwara robiła. Chodził tylko tak jak opisałem wczesniej. Ktory to jest włacznik termiczny?? A moze jednak ten czujnik temp cos nie tak jest?
[ Dodano: 18 Cze 2009 18:24 ]
ok jest tak ze jak sie załaczył to słychac było jakies zgrzyty jakby go cos zatrzymywało. Narazie sie to uspokoiło... I odpiałem kabel i było na jednym napiecie 13 z groszami a na drogim 0.03V czemu tak? czyli chodzi na najszybszym biegu, wolnego nie ma od czego to zalezy? Ten wentylator jest na szczotkach??
[ Dodano: 18 Cze 2009 18:24 ]
ok jest tak ze jak sie załaczył to słychac było jakies zgrzyty jakby go cos zatrzymywało. Narazie sie to uspokoiło... I odpiałem kabel i było na jednym napiecie 13 z groszami a na drogim 0.03V czemu tak? czyli chodzi na najszybszym biegu, wolnego nie ma od czego to zalezy? Ten wentylator jest na szczotkach??
wentylator
W chłodnicy jest czujnik temperatury (po prawej stronie stojąc przed maską). Na nim są 3 przewody: czerwony, czerwono-czarny i czerwono-biały. Czerwony to plus, 2 pozostałe to wysokie i niskie obroty wentylatora. Weź sobie kawałek przewodu, ściąg wtyczkę z czujnika i zewrzyj przewód czerwony do jednego a później do drugiego. Wentylator ma się włączyć na wysokie obroty i na niskie obroty. Jeśli tak się dzieje to czujnik temp do wymiany, a jeśli nie to brak zasilania na wentylator (sprawdź bezpieczniki)
pcbol329
- dani3lo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to jak ma byc??pcbol329 pisze:Jeśli tak się dzieje to czujnik temp do wymiany, a jeśli nie to brak zasilania na wentylator (sprawdź bezpieczniki)
[ Dodano: 18 Cze 2009 19:48 ]
zrobiłem tak jak mowisz ale inaczej chodzi. Złaczyłem czerwono biały z czerwono czarnym były wolne a czerwony z czerwono białym szybkie
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
gdzie niema, przy silniku jest, niema przy włączniku w chłodnicy, tam czerwony ma stały plus, i puszcza go na pozostałe kable, nie pamiętam który pierwszy a który drugi bieg
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- dani3lo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kurde a moze byc tak u mnie czy nie bardzo? nie chce sie sam bawic bo zabardzo sie nie znam a nie mam narazie kasy na elektryka. Co do samego wentylatora. Teraz załacza sie chodza wolne obroty pochodzi chwile i sie wyłacza. Czyli nadaza chlodzic. Ale czemu było tak ze nie miał siły ruszyc cos go trzymało, jak ruszył to było słychac jak cos go probuje zatrzymac cos takiego jakby szczotki, ale słyszałem ze nie ma ich tam... czyzby łozysko?
Ostatnio zmieniony czw cze 18, 2009 22:27 przez dani3lo, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosze o wytlumaczenie jak to w koncu sprawdzac
Witam, pozwole sobie podpiac pod temat bo mam podobny problem.
Podejrzewam ze mi sie nie wlacza 1 bieg wentylatora bo dotychczas zalaczal sie wentylator przy ok 100 stopniach a od wczoraj dopiero przy ponad 110.
Jak sprawdzic czy to wlacznik czy cos z samym wentylatorem?
Robie tak: odpinam wtyczke - 3 pinowa. Zlaczam pierwszy pin z trzecim - wentylator zalacza sie. Nastepnie probuje polaczyc poszczegolne piny z plusem akumulatora.
Pierwszy (bialo - czerwony) z '+' - wentylator wlacza sie
Srodkowy z '+' - slychac tylko cos jakby pstryk ale nic sie nie wlacza
Trzeci z '+' - nic sie nie dzieje - cisza
Sprobowalem wszystkie bo pierwszy jest bialo czerwony a ten srodkowy z trzecim to ciezko odmoznic - ba sa wlasciwie czerwone.
Czy to normalna sytuacja czy powinien sie wentylator zalaczyc jeszcze przy zetknieciu ktoregos pina z + akumulatora, nie tylko bialo-czerownego z plusem
dzieki za podpowiedz
a jak zlaczam pin 1 z pin3 to jak wlacza sie wentylator to ktory to bieg, 1 czy 2?
Podejrzewam ze mi sie nie wlacza 1 bieg wentylatora bo dotychczas zalaczal sie wentylator przy ok 100 stopniach a od wczoraj dopiero przy ponad 110.
Jak sprawdzic czy to wlacznik czy cos z samym wentylatorem?
Robie tak: odpinam wtyczke - 3 pinowa. Zlaczam pierwszy pin z trzecim - wentylator zalacza sie. Nastepnie probuje polaczyc poszczegolne piny z plusem akumulatora.
Pierwszy (bialo - czerwony) z '+' - wentylator wlacza sie
Srodkowy z '+' - slychac tylko cos jakby pstryk ale nic sie nie wlacza
Trzeci z '+' - nic sie nie dzieje - cisza
Sprobowalem wszystkie bo pierwszy jest bialo czerwony a ten srodkowy z trzecim to ciezko odmoznic - ba sa wlasciwie czerwone.
Czy to normalna sytuacja czy powinien sie wentylator zalaczyc jeszcze przy zetknieciu ktoregos pina z + akumulatora, nie tylko bialo-czerownego z plusem
dzieki za podpowiedz
a jak zlaczam pin 1 z pin3 to jak wlacza sie wentylator to ktory to bieg, 1 czy 2?
Ostatnio zmieniony wt cze 30, 2009 22:05 przez rav9, łącznie zmieniany 1 raz.