Jakie wybrać?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Jakie wybrać?
Witam!
Mogli byście mi doradzic jakiś dobrze grający zestaw odseparowany i do tego wzmacniacz za kwote do 1200ł. Głosniki mają grać w MK3 trzy drzwiowym, jednostska sterująca to Kenwood KDC-W4044UGY(niechciał bym narazie go zmieniać bo kupiłem nowe radio za śmieszne pieniądze i do tego ładnie komponuje sie z deską rozdzielczą), muzyka jakiej słucham to house, klubowa, rap(w więkrzości), zdaży sie czasami Queen. Chiałbym aby tweetery za ostro nie grały a wooferki grały ciepłym basem. Myślałem o zestawie Focal 165A1 ale doczytałem się że potrzebuje bardzo dobrej klasy wzmacniacz a po drugie bardziej sprawdza się w jazzie itp. Może byście coś z DLS'ów polecili?
Mogli byście mi doradzic jakiś dobrze grający zestaw odseparowany i do tego wzmacniacz za kwote do 1200ł. Głosniki mają grać w MK3 trzy drzwiowym, jednostska sterująca to Kenwood KDC-W4044UGY(niechciał bym narazie go zmieniać bo kupiłem nowe radio za śmieszne pieniądze i do tego ładnie komponuje sie z deską rozdzielczą), muzyka jakiej słucham to house, klubowa, rap(w więkrzości), zdaży sie czasami Queen. Chiałbym aby tweetery za ostro nie grały a wooferki grały ciepłym basem. Myślałem o zestawie Focal 165A1 ale doczytałem się że potrzebuje bardzo dobrej klasy wzmacniacz a po drugie bardziej sprawdza się w jazzie itp. Może byście coś z DLS'ów polecili?
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 20:34 przez boxer2005, łącznie zmieniany 1 raz.
"sponsor przejazdu" - pierwszy w kolumnie samochodów
"pospieszny" - taki co musi być szybciej w domu od całej reszty
"trąbol" - używa klaksonu do ubliżania
"śpioch" - jedzie wolniej niż jego rozsądek
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
boxer2005 masz wielkie drzwi(pojemność) i tu nie każdy system się sprawdzi.Pod focal'e musiałbyś dobrać odpowiedni piecyk(to nie łatwa sprawa).Na dobre DLS'y masz przy mało kasy więc nie polecam.W tej sytuacji widzę HSK Hertz'a(podobna kasa co A1)zostanie Ci trochę kasy na piecyk...tylko co tu dobrać-to dobre pytanie
Natural Sound
1200zł chce przeznaczyc tylko na głośniki i wzmacniacz głuszenie i kable swoją drogą, a zestawik Morel Tempo 6 nadawał by sie na takie ogromniaste drzwi, drugą stroną medalu jest to gdzie mogłbym taki czy inny zestaw usłyszeć bo w Koninie to chyba nieda rady bo nie istnieje żaden konkretny sklep z car audio, same produkty made in china!!!Czekam na wasze propozycje i uwagi
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 22:42 przez boxer2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Daleko jest faktycznie ale istnieje inna trudniejsza przeszkoda - brak czasu, tez by trzeba było się zastanowić nad wzmacniczem który zasili taki czy inny zestaw(Morel Tempo 6 - 120W RMS a Hertz HSK 165 125W RMS - sporo mocy ) w gre wchodzi przechodzony sprzęt bo chyba nówki za takie pieniądze sie nie kupi!
Sam jestem zdecydowany na morel tempo 6 cena nie wysoka za bardzo ładne granie:
Krótka recenzja lesera z tuning forum:
"co do tempo 6, to grają przyzwoicie, oczywiście rozpatrujac w kontekście przedziału cenowego,
góra detaliczna ale nie natarczywa,
średnich nie pamiętam - moze ich nie było w słuchanych utworach
dół mięsisty, duzo bassu, przy dobrze wytłumionych drzwiach i LPF nieco niżej zaryzykowałbym stwierdzenie, że "nie potrzeba subwoofera",
przy bardzo szybkich rytmach wooferki czasem potrafiły zgubić tempo, ale bez tragedii "
a tu na temat Helixów p236
"za niecały tyś helixy p236, jednak porównując do tempo 6
to tak jak stawiać na przeciw siebie Dawida i Goliata
gdzie p236 robią za Dawida, spokojnego, melodyjnego i bez skłonności do łomotu"
Więc ja się jeszcze zastanawiam, ale myślę że warto zwrócić uwagę na oba zestawy, czasem aby dobrać zestaw pod siebie trzeba trochę poeksperymentować, niestety ze stratą kasy, ale doświadczenia nic nie zastąpi.
Krótka recenzja lesera z tuning forum:
"co do tempo 6, to grają przyzwoicie, oczywiście rozpatrujac w kontekście przedziału cenowego,
góra detaliczna ale nie natarczywa,
średnich nie pamiętam - moze ich nie było w słuchanych utworach
dół mięsisty, duzo bassu, przy dobrze wytłumionych drzwiach i LPF nieco niżej zaryzykowałbym stwierdzenie, że "nie potrzeba subwoofera",
przy bardzo szybkich rytmach wooferki czasem potrafiły zgubić tempo, ale bez tragedii "
a tu na temat Helixów p236
"za niecały tyś helixy p236, jednak porównując do tempo 6
to tak jak stawiać na przeciw siebie Dawida i Goliata
gdzie p236 robią za Dawida, spokojnego, melodyjnego i bez skłonności do łomotu"
Więc ja się jeszcze zastanawiam, ale myślę że warto zwrócić uwagę na oba zestawy, czasem aby dobrać zestaw pod siebie trzeba trochę poeksperymentować, niestety ze stratą kasy, ale doświadczenia nic nie zastąpi.
To podajcie jakś niezadrogi piecyk co je dobrze wysteruje, goldi87 słuchałeś moreli osobiście? jak tak to jak je oceniasz? Na fotce sa podane wymiary moich drzwi, może to w czymś też pomorze!
jaki wamzaniacz do tych moreli oto jest pytanie?
[ Dodano: 22 Cze 2009 21:48 ]
jak mam mk3 3d to furtki sa chyba wieksze niz u ciebie w Variancie
[ Dodano: 22 Cze 2009 21:48 ]
jak mam mk3 3d to furtki sa chyba wieksze niz u ciebie w Variancie
hehe fakt nie zauważyłem że 3Dboxer2005 pisze:jak mam mk3 3d to furtki sa chyba wieksze niz u ciebie w Variancie
Jeżeli chodzi o wzmacniacz to jedyne dobre co znam to stara seria sony XM lub M1,M3,M5 ale to spora kasa, ja np. u siebie mam ogromne bydle 5 kanałowe sony XM 7557 z aktywną zwrotnicą, ale wątpię że gdzieś taki wzmacniacz dostaniesz.
faktycznie trudno dostać i jak dla mnie zaduża kasa jak na początek, a co myslicie o tym Hifonics TITAN TXi 6006 http://www.allegro.pl/item670877345_wzm ... ealny.html wycisnoł by cos ciekawego z tych Moreli albo Hertz'ów?
[ Dodano: 28 Cze 2009 22:01 ]
mam jeszcze takie pytanie odnośnie maksymalnej głebokości wooferów w mk3 ile ona wynosi?
[ Dodano: 28 Cze 2009 22:01 ]
mam jeszcze takie pytanie odnośnie maksymalnej głebokości wooferów w mk3 ile ona wynosi?