Problem z klimatyzacją Seat

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adix62
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klimatyzacją Seat

Post autor: adix62 » ndz cze 28, 2009 17:16

Witam mam Ibizę 2006 r z klimatronicem silnik to 1.4 16V. Klimę naprawiałem juz dwa razy w każde lato od zakupu i teraz nie działa znowu, panowie w serwisie powiedzieli że nabili czynnik i jest ok. Tylko zastanawia mnie czemu co roku trzeba nabijac?. Auto mam od nowości więc nie bite. Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » ndz cze 28, 2009 17:30

Klimatyzacja jest trochę upierdliwa no i należało by się ją sprawdzać po każdym sezonie, to raczej nie jest duży koszt sprawdzenia na jakiejś diagnostyce.Jak będziesz miał mało freonu to powinni ci dobić i dalej będzie w porządku, no chyba że gdzieś będzie ulatywać.Dobrze nabity,sprawdzony i odgrzybiony układ razem ze sprawdzeniem lub wymianą oleju w sprężarce to na 2 lata wystarcza....

Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 28, 2009 17:44

adix62, jedź do porzadnego serwisu gdzie sprawdzą działanie wszystkich elementów. Sprawdzą szczelność itd. Najczęściej spotykane serwisy tylko nabijają czynnik chłodzący. Oraz klientów w butelkę. I kolejne pytanie, co z gwarancją, już po? Skoro po roku wyciekł czynnik to jest tu wada fabryczna i powinna byc od razu naprawiona na gwarancji.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

adix62
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adix62 » ndz cze 28, 2009 19:11

Paweł Marek pisze:adix62, jedź do porzadnego serwisu gdzie sprawdzą działanie wszystkich elementów. Sprawdzą szczelność itd. Najczęściej spotykane serwisy tylko nabijają czynnik chłodzący. Oraz klientów w butelkę. I kolejne pytanie, co z gwarancją, już po? Skoro po roku wyciekł czynnik to jest tu wada fabryczna i powinna byc od razu naprawiona na gwarancji.
W serwisie na gwarancji dwa razy nabili teraz każą płacić... a z klimy ciepłe powietrze. A i jeszcze jedno nawet jak niby była sprawna to po jej włączeniu obroty się nie zwiększały a na zewnątrz było slychać co najwyżej dmuchawe a nie dzwięk sprężarki tak jak w Passacie
Ostatnio zmieniony ndz cze 28, 2009 19:16 przez adix62, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 28, 2009 19:22

niedobrze. Tak już mamy ze jak się nie znamy choć troche to wmówią wszystko. Niemniej jeśli naprawiałeś w ASO to chyba gwarancja na naprawiany element jest przedłużona. Radze ci wywiedz się dokładnie, popytaj, klima to droga sprawa i może coś odzyskasz.
A to że spręzarki nie słychać - nie włączy sie jak czynnika niema.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

adix62
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adix62 » ndz cze 28, 2009 19:38

Paweł Marek pisze:niedobrze. Tak już mamy ze jak się nie znamy choć troche to wmówią wszystko. Niemniej jeśli naprawiałeś w ASO to chyba gwarancja na naprawiany element jest przedłużona. Radze ci wywiedz się dokładnie, popytaj, klima to droga sprawa i może coś odzyskasz.
A to że spręzarki nie słychać - nie włączy sie jak czynnika niema.
Nawet świężo po nabiciu nie było jej słychać.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 28, 2009 20:13

słychać niesłychać ale czy chłodziła?

greg

Post autor: greg » ndz cze 28, 2009 21:07

adix62, należy do środka dodać barwnika i ustalić miejsce którędy wycieka środek - nabijając to w ten sposób sobie mogą... druga sprawa - na każdą taką usługę jest gwarancja - przed nabiciem mają obowiązek sprawdzić szczelność

adix62
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adix62 » pn cze 29, 2009 12:01

Na sobotę jestem umówiony w serwisie jak przyjadę opowiem co i jak.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » pn cze 29, 2009 12:22

walcz z serwisem do końca niech cię nie wmawiają że jak dwa razy nabili to za trzeci masz płacić, musi gdzieś uciekać czynnik ja w swoim starym golfie '93 mam klime i działa mi bez problemowo już drugi sezon i nic nie ucieka.

Obrazek

adix62
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adix62 » sob lip 04, 2009 12:01

No i byłem w serwisie. Panowie wzieli na godz samochód i sprawdzali wyszło, że jest wyciek w dwóch miejscach ale oni zrobią to za 450 zl 2 uszczelki do wymiany. Mowili ze za darmo mogą klimę nabić w ramach gwarancji za nabijanie, a poprzednio sprawdzali i wg nich nie było wycieku tlyko nabili klimę, dlatego tylko nabili bo była gwarancja. Nie polecam serwisu SEATA w Siedlcach. Z pozdrowieniami dla Pielecha

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » sob lip 04, 2009 12:08

To jedź gdzieś indziej...

Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm

Awatar użytkownika
tom17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tom17 » sob lip 04, 2009 13:14

Paweł Marek pisze:A to że spręzarki nie słychać - nie włączy sie jak czynnika niema.
sprężarki nie będzie słychać bo jest bez sprzęgła
adix62 pisze:Panowie wzieli na godz samochód i sprawdzali wyszło, że jest wyciek w dwóch miejscach ale oni zrobią to za 450 zl 2 uszczelki do wymiany. Mowili ze za darmo mogą klimę nabić w ramach gwarancji za nabijanie, a poprzednio sprawdzali i wg nich nie było wycieku tlyko nabili klimę, dlatego tylko nabili bo była gwarancja.
dopuszczalny ubytek czynnika w układzie jest 10%/rok. jeżeli dobijałeś już dwa razy to oczywiste jest że masz nieszczelność. Panowie z serwisu to zwykli dobijacze i pewnie nie mają za bardzo pojęcia o tym co robią, natomiast ja bym tego nie puścił tak sobie. masz rachunki za poprzednie dobicia jak nie chca naprawić w ramach gwarancji pisz do głównego przedstawiciela na Polskę. Dla mnie jest to ewidentna naprawa bez wyeliminowania przyczyny jej powstania.

jeżeli chodzi o koszt to u dobrego serwisanta od klimy zrobisz za 50% tej kwoty co Ci serwis podał (razem z nabiciem)

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”