Pompa paliwa - gdzie się znajduje ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pompa paliwa - gdzie się znajduje ?
Witam.
Mam problem z samochodem (golf 3 94) - gaśnie itp. Chciałem sprawdzić pompę paliwa, ale za bardzo nie wiem gdzie jest i jak się do niej dostać-mam do czynienia z tymi problemami pierwszy raz w życiu
Mam na stanie nową od znajomego, więc szybko bym ją wymienił.
Gdyby wymiana nie zadziałała, i okazało się że pompa nie ma paliwa, proszę mi powiedzieć, jaki stycznik odpowiada za pompę (jedni piszą że 12 inni ze 18).
Mam problem z samochodem (golf 3 94) - gaśnie itp. Chciałem sprawdzić pompę paliwa, ale za bardzo nie wiem gdzie jest i jak się do niej dostać-mam do czynienia z tymi problemami pierwszy raz w życiu
Mam na stanie nową od znajomego, więc szybko bym ją wymienił.
Gdyby wymiana nie zadziałała, i okazało się że pompa nie ma paliwa, proszę mi powiedzieć, jaki stycznik odpowiada za pompę (jedni piszą że 12 inni ze 18).
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Dziękuję za informację. Czyli dobrze myślałem że jest podobnie jak w innych samochodach.
Czy do wyciągnięcia pompy potrzeba jest jakaś fachowa wiedza czy idzie to w miarę swobodnie ? Przewody chyba są montowane na standardowych złączach o ile się nie mylę.
Czy do wyciągnięcia pompy potrzeba jest jakaś fachowa wiedza czy idzie to w miarę swobodnie ? Przewody chyba są montowane na standardowych złączach o ile się nie mylę.
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 13:39 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leszek Madison
- Użytkownik
W mk3 pompa paliwa jest pod takim dekielkiem w bagażniku obok koła zapasowego, a nie pod kanapą. Przykręcony jest 3 śrubkami, pod spodem masz wierzch pompy.
Musisz odpiąć węże, zabezpieczyć przed gwałtownym wylaniem paliwa i odkręcić taką plastikową dużą nakrętkę. o tylu latach będzie bardzo ciężko to zrobić najlepiej przed odkręcaniem psiknij pod nakrętkę nieco WD40 i poczekaj parę minut.
Ręką raczej nie pójdzie. Ja używałem dużego płaskiego śrubokręta i młotka.
Musisz odpiąć węże, zabezpieczyć przed gwałtownym wylaniem paliwa i odkręcić taką plastikową dużą nakrętkę. o tylu latach będzie bardzo ciężko to zrobić najlepiej przed odkręcaniem psiknij pod nakrętkę nieco WD40 i poczekaj parę minut.
Ręką raczej nie pójdzie. Ja używałem dużego płaskiego śrubokręta i młotka.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Mam jeszcze takie pytanie - gdybym chciał sprawdzić przewody, czy nie mają przerw itp, to mam szukać przewodu czerwono-żółtego, według opisów jakie znalazłem mają one być w złączu H1, natomiast niektóre opisy twierdzą że w tym złączu nie ma takiego przewodu.
No i ostatnie (chyba) pytanie - ile A pobiera taka pompa paliwa ?
No i ostatnie (chyba) pytanie - ile A pobiera taka pompa paliwa ?
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zamiast bawić się w odpinanie przekaźników, przewodów itd. lepiej odłącz akumulator i będziesz miał święty spokój. Nawet jak przez przypadek coś gdzieś zewrzesz to się nie martwisz, że się zaiskrzy... Opary paliwa i iskra ze zwarcia i nie masz czym jeździć...skaktus pisze:Spoko, nie będe palił.
Mam jeszcze jedno pytanie - który stycznik odpowiada za pompę (jest to 12 ?), oraz jakimi przewodami jest podłączona pompa w skrzynce ?
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- Paweł Marek
- V.I.P.
chrzanu88, ciśnienie w układzie wtrysku masz 0.8 do 1 bara, więc 1 bar wystarczy i wg tego zwykle określa się pompe. Ale w rzeczywistości pompa daje sporo więcej ciśnienia (potem obniża je do prawidłowego regulator), stąd mozesz takjie określenia znaleźć np 2.2 bara znaczy że to jest maksymalne ciśnienie tworzone przez pompę. Szukaj pompy do wtrysku jednopunktowego i tyle danych ci wstarczy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.