Świece żarowe długo się nagrzewają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Świece żarowe długo się nagrzewają
Tak jak w temacie... mam problem ze świecami żarowymi... tydzień temu pękł mi wężyk z chłodnicy i wylało mi cały płyn chłodniczy na silnik... dziś przyszedł nowy wąż, założyłem zalałem nowym płynem... przekręcam kluczyk i....... jak wcześniej świece nagrzewały się w 5/10sekund teraz nagrzewają się nawet i z minute! myślałem na początku że jest to wina tego że stał on tydzień nieruszany... ale jeżdżę nim już cały dzień i za każdym razem muszę tyle czekać!
Co to może być???
POMOCY!!
Co to może być???
POMOCY!!
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 15:07 przez szortow, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak będą świece dobre, to nie ma sensu ich wymieniać, Poprostu wykręć po jednej i sprawdź czy grzeją( obudowe świecy przykładasz do minusa na aku, a plus kablem do świecy z góry) możesz mieć jeszcze walnięty czujnik temperatury.
mk1 1.5GX --> mk3 1.9TD --> mk4 1.6SR --> mk3 cabrio 1.8 ABS --> passat B5 FL
Co do czujnika... to gdzie on dokładnie się znajduje?Mateoss18 pisze:poprostu jak Ci sie ten płyn wylał, to mogło zaśniedzieć styki w kostce od czujnika. Przeczyść je, a jak nie pomoże to daj nowy czujnik.
PS. tylko teraz małe pytanie co ma wspólnego czujnik temp płynu chłodniczego do długiego nagrzewania się świec?
Aha... i jeszcze jedna małą uwaga, skoro czujnik byłby uszkodzony to nie pokazywałby mi temp płynu a pokazuje, wentylator też się włącza... hmmm...
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2009 10:40 przez szortow, łącznie zmieniany 1 raz.
W króćcu przykręconym do głowicy, na który założony jest wąż od chłodnicy. W mk3 myślę że masz jeden podwójny czujnik (jeden dla świec, drugi dla wskaźnika w zegarach), 4-pinowy, taka plastikowa przypinana kostka.szortow pisze:Co do czujnika... to gdzie on dokładnie się znajduje?
Że tak powiem wszystko, to właśnie od niego zależy czas grzania świec. Jak jest zimny to ma duży opór (ok. 2kOhm) i świece grzeją długo, jak ciepły to opór się zmniejsza i proporcjonalnie do niego czas grzania świec. Jak masz przerwę w obwodzie, to świece grzeją maksymalnie długo.szortow pisze:tylko teraz małe pytanie co ma wspólnego czujnik temp płynu chłodniczego do długiego nagrzewania się świec?
To, że działa wskaźnik nie musi znaczyć, że czujnik jest w porządku, bo są tam dwa czujniki zintegrowane w jednej obudowie, jeden kontaktuje a drugi nie.szortow pisze:skoro czujnik byłby uszkodzony to nie pokazywałby mi temp płynu
Czujnik wentylatora znajduje się w chłodnicy i nie ma nic wspólnego z pozostałymi.szortow pisze:wentylator też się włącza