gateway1 pisze:zle wyregulowanie stycznika przepustnicy objawia sie nastepujaco : zestyki przepustnicy pozostaje otwarte na biegu jalowym - po wcisnieciu pedału przyspieszenia zimny silnik zatrzymuje sie , a przy goracym silniku nie dziala funkcja odcinania zasilania podczas hamowania silnikiem -stycznik przepustnicy nie otwiera sie wcale ;predkosc obrotowa cyklicznie rosnie i spada , silnik szarpie - stycznik przepustnicy nie zamyka sie przy maksymalnym przyspieszeniem : nie osiaga sie pelnej mocy silnika przy pelnym obciazeniu. w celu sprawdzenia stycznika wyciagnac wtyk złącza sterownika , rozpiac wtyk stycznik przepustnicy i zmierzyc rezystancje miedzy jego stykami powinno byc 0 [omow ] ,teraz wychylic przepustnice na tyle aby stycznik sie przeliczyl omomierz powinien wskazac nieskonczonosc . Powoli zamykam przepustnice .Przy szczelinie miedzy dzwignia przepustnicy a sruba ogranicznika wynoszacej ok .0,3 mm stycznik powinien znowu sie przelaczyc . W przeciwnym razie wyregulowac stycznik . REGULACJA STYCZNIKA poluzowac sruby mocujace stycznik , wsunac blaszke o grubosci 0,3mm miedzy dźwignia przepustnicy a srube ogranicznika , przesuwac stycznik tak aby sie wlaczyl omomierz powinien wskazywac 0 omow CYTAT Z KSIAZKI H.R ETZOLD VW GOLF II i JETTA
Dzięki. Sprawdzę. Ale generalnie tutaj raczej jest ok. Ma lekkiego muła przy przyśpieszaniu ale to ze względu na zatkany króciec idący do podciśnieniowego regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu, nie mogę go już dłuższy czas przetkać :/ Tak nawiasem jeśli ktoś ma na sprzedaż sam regulator to chętnie kupię. We Wrocku nigdzie nie widziałem nawet na zamówienie.
[ Dodano: 09 Lip 2009 18:38 ]
Sprawdziłem jeszcze stycznik biegu jałowego -> jest ok.
regulator podciśnieniowy kąta wyprzedzenia zapłonu został wymieniony na nowy i działa.
Regulowałem również skład mieszanki - bez rezultatu.
Po odpaleniu (nie ważne ciepły czy zimny silnik, chociaż na zimnym jest gorzej) dalej na benzynie falują obroty aż do zgaśnięcia a na gazie są idealne. Po minucie pracy na gazie i przełączeniu na benzynę, również obroty na benzynie się stabilizują.
Próbowałem również wyprzedzić zapłon. Obrotom na benzynie to nie pomogło.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły bo ja już odpadam
Może ktoś ma do polecenia we Wrocku fachmana, który by to rozgryzł?