Podtrzymanie zasilania - samorobka?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Podtrzymanie zasilania - samorobka?

Post autor: Goofi » wt sty 24, 2006 01:13

Witam,

Stalem sie wlasnie posiadaczem Pioneerka 5730, ale jeszcze go nie zamontowalem bo chyba wczesniej kupie kieszen :)
Ale po wlozeniu do kieszeni i wyjmowaniu bedzie tracilo ustawienia a placic paru dych za to by ktos mi to zrobil nie chce. Zajmowalem sie kiedys elektronika i mam pewne doswiadczenie w zabawie lutownica i elementami elektroniczymi i wymyslilem prosty schemacik do zrobienia podtrzymania. Do tego mozna uzyc 4 bateryjek litowowych (popularne do podtrzymania biosu plyt glownych w komputerach), ktore maja napiecie 3V, wiec dajac w szereg 4 szt. mamy 12V :) do tego 2 diody by zasilanie z instalacji nie uszkodzilo nam bateryjek i odwrotnie by napiecie z bateryjek nie poszlo w instalacje i ot cala filozofia :)

Co wy na to :?: jedyny problem moze byc z przecieciem polaczenia miedzy gniazdem a ukladem radia by zamontowac jedna diode, ale wlasciwie mozna ja sobie darowac bo puszczenie napiecia z bateryjek raczej nie zaszkodzi instalacji, ale przy baterykach dioda jest konieczna :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt sty 24, 2006 01:26

Z elektroniką to ja troche na bakier jestem. Wykonywałem jedynie bardzo proste schematy. Dlatego nigdy nie zagłębiałem się w to jak takie układy podtrzymywania pamięci wyglądają i jak są zbudowane.
Co do Twojego pomysłu myślę, że mogłoby podziałać.
Możnaby też looknąć na forum elektroda.pl , tam ludzie poważnie bawią się w elektronikę i myślę, że napewno coś takiego nie raz spłodzili.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » wt sty 24, 2006 01:39

Kubus20 pisze:Z elektroniką to ja troche na bakier jestem. Wykonywałem jedynie bardzo proste schematy. Dlatego nigdy nie zagłębiałem się w to jak takie układy podtrzymywania pamięci wyglądają i jak są zbudowane.
Co do Twojego pomysłu myślę, że mogłoby podziałać.
Możnaby też looknąć na forum elektroda.pl , tam ludzie poważnie bawią się w elektronikę i myślę, że napewno coś takiego nie raz spłodzili.
Chyba zapytam o to, ale akurat elektrody nie lubie (konkurencja dla firmowego forum http://forum.ep.com.pl/)
A co do diody miedzy radiem a kostka ISO, to przeciez nie trzaba jej montowac w radiu zeby nic nie przecinac, tylko mozna na kablu gdzies przy kostce :)

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt sty 24, 2006 01:49

Co do forum elektrody to znałem tylko to, a o tym które podałeś nie słyszałem, ale obczaję.
Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » wt sty 24, 2006 01:51

Kubus20 pisze:Co do forum elektrody to znałem tylko to, a o tym które podałeś nie słyszałem, ale obczaję.
Pozdro :pub:
Sporo osob z elektrody do nas przeszlo ze wzgledu na atmosfere i problemy. Nie mamy tylu postow ani tylu userow, ale nie jest zle :)
Przyznam sie, ze nim administruje :grin:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt sty 24, 2006 01:57

Więc widzę, że masz doświadzczenie.
To już wszystko jasne. Wiadomo dlaczego tak szybko wycziłeś te akcje z userem "waldekkkk" :)

Awatar użytkownika
W1dMo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: W1dMo » wt sty 24, 2006 21:14

na stronce www.studio24.prv.pl jest schemacik i opis jak zrobic podtrzymanie pamieci
CAR AUDIO/FAQ tam trzeba poszukac
ponizej dołanczam ten schemacik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

www.vwVento-Fans.com

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » wt sty 24, 2006 21:41

W1dMo: Troche dzis szukalem i dotarlem tez do tego schematu, jest podobny do mojego :)
Ale uswiadomilem sobie, ze glowne zasilanie idzie wlasnie zoltym kabelkiem, ktory powinien byc caly czas podlaczony i przez niego idzie najwiekszy prad i on podtrzymuje pamiec a czerwony tylko wlacza radio. Wlasciwie po podlaczeniu akumulatorkow do tego zoltego bez zasilania na czerwonym nie ma mozliwosci uruchomienia radia i pobrania wiekszego prady, wiec to rozwiazanie byloby OK :)
Pogrzebalem tez na elektrodzie :> i jest inne rozwiazanie by dorwac serwisowke radia i podlaczyc sie pod zasilanie procka z akumulatorkiem i go tam zasilac, gdzie prad poboru jest najmniejszy a zasilanie 4,8V. Ale to juz ryzykowniejsze rozwiazanie.
Ciekawe jak to robia serwisy, gdzie sie podlaczaja :) moze podpytam kogos z allegro, kto sie tym zajmuje :)

Kubus20: doswiadczenie to chyba nie bo ja tym forum administruje jako informatyk w firmie, ale nie za czesto na nim bywam, sa moderatorzy :) W tamtej sprawie zdziwilo mnie powodzenie goscia w pomocach w dosc szybkim czasie i to za dziwne odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt sty 24, 2006 21:59

W1dMo dobry schemacik, muszę to głębiej obejrzeć

Goofi więc wszystko jasne :D

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » wt sty 24, 2006 22:06

Kubus20 pisze:W1dMo dobry schemacik, muszę to głębiej obejrzeć
Niezly i pewnie z niego skorzystam, tylko na stronce byla przy nim uwaga, ze lepiej ladowac akumulatorek z kabelka od starowania antena niz z instalacji, wiec diodka od tego kabelka i moze jakis tezystorek by prad ladowania nie byl za duzy i nie obciazac tego wyprowadzenia :)

Awatar użytkownika
W1dMo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: W1dMo » wt sty 24, 2006 22:57

ja sie wogle na tym nieznam a wlasnie chcem takie cos sobie zrobic:) bede musiał poszukac kogos kto mi takie podtrzymanie zrobi
chociaz jak patrze na ten schemat to chyba to trudne nie jest;]

www.vwVento-Fans.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”