Jak zdjąć tylny boczek 3D

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

karoor
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Jak zdjąć tylny boczek 3D

Post autor: karoor » pn lip 06, 2009 11:41

Witam. Mam problem zapaliła mi się kontrolka od poduszki i potrzebuję się dostać do kostki od fotela kierowcy tylko zabardzo pojęcia nie mam jak zdemontować tylny boczek. Przypominam że jest to wersja 3 drzwiowa.
Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam :kufel:
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 21:40 przez karoor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryszkens
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ryszkens » pn lip 06, 2009 12:06

Kiedyś zauważyłem, że mam luźny boczek (wyskoczyła jedna spinka) Żeby było łatwiej założyć ponownie, pościągałem kilka innych. Złap za róg boczka (tam gdzie jest pas bezpieczeństwa) u góry. Od tego miejsca wędruj ręką w strone szyby delikatnie ciągnąc do góry, powinieneś zobaczyć spinki. Jak sie z nimi uporasz to jesteś praktycznie w domu. Wszystko delikatnie i nie powinno być problemów. Łatwiej będzie Ci to wszystko robić, jak podniesiesz tylnią kanape. Powodzenia, w sumie to nie trudna robota:-)

karoor
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: karoor » pn lip 06, 2009 13:45

Aha to już wszystko wiem i popołudniu biorę się do roboty. Dzięki serdeczne i pozdrawiam

Awatar użytkownika
ryszkens
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ryszkens » czw maja 06, 2010 13:44

Jako że ostatnio szukałem jakiegoś trzeszczenia w słupku, musiałem rozebrać tylny boczek. Pomyślałem, że innym się mogą przydać zdjęcia. Miałem ze sobą silikon w spraju. Po długich szukaniach, okazało się, że wystarczyło psiknąć do zamka w drzwiach :) Poniżej zdjęcia. Na początku spinka, która trzyma boczek do nadwozia (przy okazji, gdzie takie spinki idzie kupić? Prawdę mówiąc, nie nadają się do ponownego użycia..) :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na poniższym zdjęciu widać zapinki, które trzymają boczek z dołu. Dla pewności zaznaczyłem gdzie jest słupek.
Obrazek
Na poniższym spinki trzymające przy słupku.
Obrazek
Na tym widać zapinki trzymające przy szybie. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie z bliska.
Obrazek

Teraz kolejność...

- wyciągnąłem tylną kanapę.
- delikatnie odchyliłem boczek od słupka, aby puściły spinki.
- podważyłem boczek przy szybie(ręką przy słupku, w miejscu gdzie chowie się pas bezpieczeństwa). Uwaga!! Nie urwać kabla od głośniczka!
- teraz kombinowanie w opraciem :grrr: Szczerze żałuję, że nie pozbyłem się oparć, bo strasznie przeszkadzały, zarówno przy wyciąganiu, jak i wciąganiu boczka na swoje miejsce,
- po tym zabiegu reszta spinek praktycznie sama puści.

Montaż w odwrotnej kolejności. Uwaga na duży głośnik, żeby go nie przebić!!

Mam nadzieję, że sie komuś przyda:)

EDIT:
Boczek łączy się za tylnym siedzeniem z plastikiem, który podtrzymuje półkę (mocowana do tylnej klapy). U mnie były 2 metalowe spinki... Nie zapomnijcie, bo może trzeszczeć:)
Ostatnio zmieniony czw maja 06, 2010 13:46 przez ryszkens, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”