Brzęczy,rzęzi między 950-1400 obr./min
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brzęczy,rzęzi między 950-1400 obr./min
Witam.
Bujam się z pewnym problemem od roku.
Mianowicie słysze brzęczenie jakby łożysko albo jakby ktoś kaszląco mówił e e e e e e
No nie wiem jak to opisać.
Zmieniałem już tam pare rzeczy mając nadzieje że po nitce dojde do kłębka.
Rozrząd - komplet,paski,łożyska i wirnik alternatora,pompa wspomagania.
Wczoraj obstawiałem łożysko sprężarki od klimy,ale po telefonie z serwisu łożysko jest dobre.
Na ucho to mniej więcej z okolicy sprężarki wydobywał się ten dźwięk.
Pościągali mi paski, dokręcili coś tam w pompie wody i wspomagania.
Dalej rzęzi.
Obstawiają krzywo ustawiony pasek klinowy na tym największym kole pasowym co napędza wszystkie pompy i że coś tam jest pod złym kątem.Dokładnie nie wiedzą bo zajmują się klimatyzacjami.
Czy ktoś miał może podobny problem ,prosze o porade.
Ogólnie tego nie słysze ,jedynie jak stoje na światłach lub gdy jeżdze oszczędnie po mieście.
Mam Trójeczke '96 1,8 ADZ 90KM Pb + LPG
pozdr.
Bujam się z pewnym problemem od roku.
Mianowicie słysze brzęczenie jakby łożysko albo jakby ktoś kaszląco mówił e e e e e e
No nie wiem jak to opisać.
Zmieniałem już tam pare rzeczy mając nadzieje że po nitce dojde do kłębka.
Rozrząd - komplet,paski,łożyska i wirnik alternatora,pompa wspomagania.
Wczoraj obstawiałem łożysko sprężarki od klimy,ale po telefonie z serwisu łożysko jest dobre.
Na ucho to mniej więcej z okolicy sprężarki wydobywał się ten dźwięk.
Pościągali mi paski, dokręcili coś tam w pompie wody i wspomagania.
Dalej rzęzi.
Obstawiają krzywo ustawiony pasek klinowy na tym największym kole pasowym co napędza wszystkie pompy i że coś tam jest pod złym kątem.Dokładnie nie wiedzą bo zajmują się klimatyzacjami.
Czy ktoś miał może podobny problem ,prosze o porade.
Ogólnie tego nie słysze ,jedynie jak stoje na światłach lub gdy jeżdze oszczędnie po mieście.
Mam Trójeczke '96 1,8 ADZ 90KM Pb + LPG
pozdr.
Nie nie rzęzi jak nie ma pasków założonych.
Właśnie je odebrłem i mi wytłumaczyli jaśniej.
Otóz jak założyli duży pasek to zaczeło znowu.
Stwierdzili że koło pasowe z alternatora wystaje bardziej do w prawo od głównego koła pasowego na wale a kompresor bardziej w lewo i zalecili mi najpierw spróbować kupić nowy pasek lub kombinować z jakimiś podkładkami bo te odchylenia mogą być przyczyną tego rzęrzenia.Ewentualnie sprawdzić czy wał nie jest jakoś przesunięty w swojej osi.
Właśnie je odebrłem i mi wytłumaczyli jaśniej.
Otóz jak założyli duży pasek to zaczeło znowu.
Stwierdzili że koło pasowe z alternatora wystaje bardziej do w prawo od głównego koła pasowego na wale a kompresor bardziej w lewo i zalecili mi najpierw spróbować kupić nowy pasek lub kombinować z jakimiś podkładkami bo te odchylenia mogą być przyczyną tego rzęrzenia.Ewentualnie sprawdzić czy wał nie jest jakoś przesunięty w swojej osi.