Touran 1.9 TDI DSG - czy rozrzad wytrzyma fabryczny termin?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Touran 1.9 TDI DSG - czy rozrzad wytrzyma fabryczny termin?
Znajomy sprowadził Vw Tourana z 2004r 1,9TDI DSG 105KM, przebieg 92 tyś km, - sprawdzony i potwierdzony w ASO. Chodzi o to, ze w książce podaja wymiane rozrządu co 120 tys km. Zastanawia mnie to czy ten fabryczny rozrząd wytrzyma te 120 tyś km ( ja jestem zwolennikiem wymiany max do 90 tys km ), czy należało by go wymienić przy 90 tys km. To co mówi ASO czasem traktuje z przymróżeniem oka Jakie sa wasze doświadczenia w tym temacie. Czy ten pierwszy fabryczny rzeczywiście wytrzymuje te 120 tys km ?
Ostatnio zmieniony śr paź 01, 2008 14:21 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Nie wiem czy znajdziesz tu userow z takim doswiadczeniem. Ja jako ze na auto nie ma GW zignorowalbym zapewnienia ASO i sklanialbym sie ku wymianie rozrzadu, niewazne czy przebieg sie zgadza czy nie. Standardowa procedura po kupnie auta.
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Touran 1.9 TDI DSG - czy rozrzad wytrzyma fabryczny term
- spokojnie wytrzymują 120.000 km i szkoda pieniędzy na wcześniejszą wymianę tym bardziej że był serwisowany i masz pełną dokumentację potwierdzoną w ASO VWPinkFloyd pisze:Znajomy sprowadził Vw Tourana z 2004r 1,9TDI DSG 105KM, przebieg 92 tyś km, - sprawdzony i potwierdzony w ASO. Chodzi o to, ze w książce podaja wymiane rozrządu co 120 tys km. Zastanawia mnie to czy ten fabryczny rozrząd wytrzyma te 120 tyś km ( ja jestem zwolennikiem wymiany max do 90 tys km ), czy należało by go wymienić przy 90 tys km. To co mówi ASO czasem traktuje z przymróżeniem oka Jakie sa wasze doświadczenia w tym temacie. Czy ten pierwszy fabryczny rzeczywiście wytrzymuje te 120 tys km ?
- VW to nie Fiat gdzie przy 60 tyś pękają paski a powinny chodzić 90 tyś
[ Dodano: Sro 01 Paź, 2008 ]
powiem ci że u mnie nawet drugi wytrzymałPinkFloyd pisze:Czy ten pierwszy fabryczny rzeczywiście wytrzymuje te 120 tys km ?
Ostatnio zmieniony śr paź 01, 2008 21:04 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
Do napisaia tego postu skłonił mnie artykuł z niemieckiego Auto Bild. Było tan napisane , ze VW powinno skrócić terminy wymiany pasków rozrządu a w szczególności w autach z dużą ilościa osprzętu. Pisali, zę w autach eksploatowanych w trasie pasek wytrzymue zakłądnay termin wymiany, inaczej jest w jeździe typowo miejskiej. Przytoczyli kilka przykąłdów jak pasek w VW Jetta w 3 letnich autach strzelił przy przebiegu 105 tyś km i 118 tyś km. Przy czym auta 60% przebiegu zrobiły w ruchu miejskim. Nie wiem jak jest -są to wybrane przypadki. Ale cos musi w tym być- paski nie strzelały do przebiegu 100 tys km, tylko wiekrzym. Czyli 90 tys km to wiadomo wytrzymają. Na razie w naszym Auto Świecie z 99r znalazłem artykuł o awarii pasku rozrzadu w testowanym Golfie przy 105 tys km czyli 15 tys km do zalecanej wymiany.
Wymieniaj ...masz wtedy 100% pewność że nic sie nie wysypie....bo jak sie zerwie zawcześnie to wtedy będzie płacz i $$$$$$$ ubytekPinkFloyd pisze:Znajomy sprowadził Vw Tourana z 2004r 1,9TDI DSG 105KM, przebieg 92 tyś km, - sprawdzony i potwierdzony w ASO. Chodzi o to, ze w książce podaja wymiane rozrządu co 120 tys km. Zastanawia mnie to czy ten fabryczny rozrząd wytrzyma te 120 tyś km ( ja jestem zwolennikiem wymiany max do 90 tys km ), czy należało by go wymienić przy 90 tys km. To co mówi ASO czasem traktuje z przymróżeniem oka Jakie sa wasze doświadczenia w tym temacie. Czy ten pierwszy fabryczny rzeczywiście wytrzymuje te 120 tys km ?
www.VAGRADOM.PL
[url=http://img111.imageshack.us/i/blackfabia.jpg/][img]http://img111.imageshack.us/img111/1507/blackfabia.jpg[/img][/url]
[url=http://img111.imageshack.us/i/blackfabia.jpg/][img]http://img111.imageshack.us/img111/1507/blackfabia.jpg[/img][/url]
O jakim osprzecie mowimy przeciez pasek rozrzadu nie napedza zadnego osprzetu jedynie bodajrze po 2000 r pompa wody doszla.PinkFloyd pisze:Auto Bild. Było tan napisane , ze VW powinno skrócić terminy wymiany pasków rozrządu a w szczególności w autach z dużą ilościa osprzętu
Przeciez dopiero po 2001 r rozrzad wymieniamy co 120 tys a do 2001 okres wymiany jest 90 tys.PinkFloyd pisze:Auto Świecie z 99r znalazłem artykuł o awarii pasku rozrzadu w testowanym Golfie przy 105 tys km czyli 15 tys km do zalecanej wymiany
Ostatnio zmieniony ndz lip 12, 2009 14:43 przez scols11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U mnie stoi VW Touran z 2004r ale ma już 414000tys sprowadzony z tych krajów co mało jeżdżą??PinkFloyd pisze:Znajomy sprowadził Vw Tourana z 2004r 1,9TDI DSG 105KM, przebieg 92 tyś km, - sprawdzony i potwierdzony w ASO. Chodzi o to, ze w książce podaja wymiane rozrządu co 120 tys km. Zastanawia mnie to czy ten fabryczny rozrząd wytrzyma te 120 tyś km ( ja jestem zwolennikiem wymiany max do 90 tys km ), czy należało by go wymienić przy 90 tys km. To co mówi ASO czasem traktuje z przymróżeniem oka Jakie sa wasze doświadczenia w tym temacie. Czy ten pierwszy fabryczny rzeczywiście wytrzymuje te 120 tys km ?
Ostatnio zmieniony ndz lip 12, 2009 15:07 przez roman58, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
i pewnie właściciel wymieniał sobie pasek w ASO co 60 tyś z obawy przed strzeleniem , pękanie paska w Mk5 to pojedyńcze przypadki, nawet łańcuch może strzelić już nie mówię o przeskoczeniu a przecież przewidziany jest do końca żywota silnika, dopóki oczywiście nie da znać o sobieroman58 pisze: U mnie stoi VW Touran z 2004r ale ma już 414000tys sprowadzony z tych krajów co mało jeżdżą??
Generalnie PinkFloyd chyba już zapomniał o tym temacie
Ostatnio zmieniony ndz lip 12, 2009 20:15 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.