wymiana żaróweczki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana żaróweczki
Witam
Padło mi oświetlenie włącznika świateł . Jak wyjmuje się ten cały moduł z deski rozdzielczej , aby nic nie połamać !!!! Czy są tam więcej niż jedna żarówka? Są jakieś specjalne , czy można je jakoś zamienić?
I jeszcze jedno czy sterowanie lusterkami elektrycznymi powinno być podświetlone w całości ? Bo u mnie podświetlony jest ten krążek od ustawiania , a klawisze przełączania lusterek są ciemne. Jak to się rozkręca?
Proszę o pomoć osobę , która to już robiła i daje pewną radę !!!
Pozdrawiam
Padło mi oświetlenie włącznika świateł . Jak wyjmuje się ten cały moduł z deski rozdzielczej , aby nic nie połamać !!!! Czy są tam więcej niż jedna żarówka? Są jakieś specjalne , czy można je jakoś zamienić?
I jeszcze jedno czy sterowanie lusterkami elektrycznymi powinno być podświetlone w całości ? Bo u mnie podświetlony jest ten krążek od ustawiania , a klawisze przełączania lusterek są ciemne. Jak to się rozkręca?
Proszę o pomoć osobę , która to już robiła i daje pewną radę !!!
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zejmujesz zaślepkę obok włącznika. Przez otwór po niej wkładasz palec i naciskasz zaczep włącznika. Wyciągasz włączni, odczepiasz wtyczki. Ta żarówka co najczęściej sie pali jest dostępna od tyłu włącznika, ma plastik z nacięciem na śróbokręcik. Przekręcasz o 90 stopni wyciagasz wymieniasz. sa jescze ze 2lub trzy diody dostępne do wymiany po rozbiórze wyłącznika, ale one rzadko padają.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Szukaj w poradach o zmianie koloru podświetlenia lub fotek tu:
http://www.blauertacho.de/doc/vw/vw-spi ... rstand.htm
http://www.blauertacho.de/doc/vw/vw-spi ... rstand.htm
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
zgadza się. Nawet to rozebrałem bo nie wierzyłem ze tam nie powinno być diodek, i niemam również.borys1966 pisze: przyciski przełączania lusterek są niepodświetlone
Nie mogłem usiedzieć Już to wyciągnąłem . Elegancko wychodzi . Jest rzeczywiście tylko jedan żarówka . Ale chyba ciężko będzie to czymś zastąpić , bo ta plstikowa obudowa ( od zarówki ) ma na dole dwa metalowe styki do których są przygrzane przewody żarówki. Pewnie pozostaje kupno oryginału!!! ciekawe ile kasy ???Chyba że coś pokombinuję
Jeszcze raz dzięki za rady !!!
Pzdr
Jeszcze raz dzięki za rady !!!
Pzdr
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja kupiłem zwykłe żarówki (z tym że z długimi nóżkami) w sklepi motoryzacyjnym i obkręciłem końcówki na tych metalowych stykach. Złożyłem wszystko i działa już rok.
Natomiast oryginał był dostępny za około 20zł ale tylko w salonie VW.
Zamiennika nie znalazłem ani w InterCars ani w żadnym innym sklepie motoryzacyjnym.
Może Tobie sie uda. Powodzenia
Natomiast oryginał był dostępny za około 20zł ale tylko w salonie VW.
Zamiennika nie znalazłem ani w InterCars ani w żadnym innym sklepie motoryzacyjnym.
Może Tobie sie uda. Powodzenia
- Paweł Marek
- V.I.P.
Też mam problemik z żaróweczką podświetlania zagara. Wsadziłem podobną 1W, taką z wąsami, w plastikową oprawkę i gdy chciałem włożyć w płytkę i przekręcić okazało się, że żaróweczka jest ciut dłuższa i opiera się o przód wkładki rozpraszającej tak, że nie mogły załapać zaczepy pomarańczowej oprawki o płytkę. U mnie w Łodzi jakoś nie magłem znaleźć pasującej - fakt, w serwisie nie pytałem, a w sklepach teoretycznie mają wszystkie żaróweczki, ale te ciut dłuższe.
Ot problem...
Pozdrawiam,
Ot problem...
Pozdrawiam,