pękniety kolektor
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pękniety kolektor
okazalo sie ze ma pekniety kolektor nie jest to jakies mocne pekniecie ...mam pytanie czy mozna jezdzic na peknietym ( co sie moze stac jak bede jezdzil ) i czy oplaca sie go spawac czy kupowac nowy dzieki z gory
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
No chyba mało prawdopodobne,zeby ssacy pękł i poza tym żeby w dodatku samochód z tym jeżdził Czy się da jeździć-da, o ile nie będzie smrodu spalin w kabinie i pierdzenia, no i o ile to gdzieś na wierzchu i nie wydmucha uszczelki miedzy głowicą a kolektorem,a przy dobrych układach wypali na głowicy wżera....Osobiście widziałem żeliwne kolektory wydechowe spawane migomatem, ale często już pękały obok spawu.Podobno spawa się to specjalnymi stopami i po podgrzaniu - czytaj specjalisyczna firma.Moze drugi ze szrotu?
Witam,
Odswieze temat troche.
Dzis zajechalem na kanal i okazalo sie, ze mam pekniety kolektor wydechowy od spodu, tak ok 3 cm.
Nie za bardzo mi sie chce go odkrecac, wiec pytanie, czy mozna moze go jakos skleic aby uszczelnic?
Mam tam troche dostepu, wiec opcja taka wchodzi w gre.
Jesli mozna, to czym kleic?
A jesli nie skleic, to jak poradzic sobie z tymi zapieczonymi srubami?
Dobrze byloby nie pourywac, bo wtedy klapa ....
Silnik 1.8 AAM
Pozdrawiam
Mirek
Odswieze temat troche.
Dzis zajechalem na kanal i okazalo sie, ze mam pekniety kolektor wydechowy od spodu, tak ok 3 cm.
Nie za bardzo mi sie chce go odkrecac, wiec pytanie, czy mozna moze go jakos skleic aby uszczelnic?
Mam tam troche dostepu, wiec opcja taka wchodzi w gre.
Jesli mozna, to czym kleic?
A jesli nie skleic, to jak poradzic sobie z tymi zapieczonymi srubami?
Dobrze byloby nie pourywac, bo wtedy klapa ....
Silnik 1.8 AAM
Pozdrawiam
Mirek
mi w audi koleś spawał kolektor wydechowy (żeliwny) i od 4 lat niema z tym problemu
ważne jest żeby spawacz mial pojęcie o spawaniu żeliwa bo to jest już wyższa sztuka jazdy i trzeba mie porządny sprzęt
do spawania fachowiec używał specjalnych elektrod oraz spawarki wirowej (spawane bylo po podgrzaniu kolektora)
swoją droga taki kolektor na złomie wyrwiesz za bezcen
ważne jest żeby spawacz mial pojęcie o spawaniu żeliwa bo to jest już wyższa sztuka jazdy i trzeba mie porządny sprzęt
do spawania fachowiec używał specjalnych elektrod oraz spawarki wirowej (spawane bylo po podgrzaniu kolektora)
swoją droga taki kolektor na złomie wyrwiesz za bezcen
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 16:17 przez luki88, łącznie zmieniany 1 raz.
Czerwone jest szybsze:)