Serwis po 130 tysiacach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Serwis po 130 tysiacach
Koledzy zbliża mi się serwis, mam przejechane 133tyś i tu moje pytanie co należałoby po takim przebiegu wymienić? Samochód mam od roku, kiedy go sprowadziłem wymieniłem
filtr powietrza
filtr paliwa
filtr kabiny
świece
olej w skrzyni
i oczywiście olej silnika i filtr oleju.
PS: Ma ktoś może w polskiej wersji językowej książkę serwisową do golfa IV. Ja mam po niemiecku, tam na początku jest napisane co się wymienia po jakim przebiegu.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
filtr powietrza
filtr paliwa
filtr kabiny
świece
olej w skrzyni
PS: Ma ktoś może w polskiej wersji językowej książkę serwisową do golfa IV. Ja mam po niemiecku, tam na początku jest napisane co się wymienia po jakim przebiegu.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Serwis po 130 tysiacach
hmm, a co z rozrządem - nie wymieniałeś???patryk_hrabia pisze:Koledzy zbliża mi się serwis, mam przejechane 133tyś i tu moje pytanie co należałoby po takim przebiegu wymienić? Samochód mam od roku, kiedy go sprowadziłem wymieniłem
filtr powietrza
filtr paliwa
filtr kabiny
świece
olej w skrzyni
Jeśli rozrządu nie wymieniałeś to zrób to jak najszybciej nawet jeśli w twojej książce serwisowej pisze że był wymieniany. Skoro samochód masz już rok to oprócz rozrządu wymień:mettenos pisze:hmm, a co z rozrządem - nie wymieniałeś???patryk_hrabia pisze:Koledzy zbliża mi się serwis, mam przejechane 133tyś i tu moje pytanie co należałoby po takim przebiegu wymienić? Samochód mam od roku, kiedy go sprowadziłem wymieniłem
filtr powietrza
filtr paliwa
filtr kabiny
świece
olej w skrzyni
Filtr kabinowy - z pewnością już się nadaję do wymiany w serwisie zalecają wymianę 2 razy w roku
Olej razem z filtrami
Jeśli masz klimatyzacje i czuć już ją to odgrzybi by pasowało i dopełnić gazem
Nie wiadomo ilu letni masz płyn w układzie chłodzenia więc ja osobiście wymieniłbym go dla świętego spokoju.
Z pewnością coś pominąłem niech koledzy jeszcze uzupełnią mój post
- doggie
- V.I.P.
rozrząd musowo, płyn hamulcowykameh1 pisze:[
Z pewnością coś pominąłem niech koledzy jeszcze uzupełnią mój post
-
- Forum Master
kompletny rozrząd napinacze rolki itp i na pewno pompę wody
Ogólnie rozrząd + pompa wody co 90 000 km do wymiany
Filtry + olej co 15 000 lub co rok
no płyny też możesz wymienić tak jak koledzy wyżej radzą
a i lepiej nie przechodź na longlife
Ogólnie rozrząd + pompa wody co 90 000 km do wymiany
Filtry + olej co 15 000 lub co rok
no płyny też możesz wymienić tak jak koledzy wyżej radzą
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 22:32 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.
kiss pisze:pompa co 90 tys? nie widze potrzebypoolak2006 pisze:+ pompa wody co 90 000 km do wymiany
[ Dodano: 21 Lip 2009 22:59 ]
Dlaczego pompy nie wymieniac?
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 23:00 przez Mieniu_69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
Jak kto woli wiem że rozrząd z pompą należy robić w książkach też tak jest. Może i będzie śmigała a co się stanie jak przestanie ?KLIK
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 23:05 przez poolak2006, łącznie zmieniany 4 razy.
- doggie
- V.I.P.
a czy w ogóle w tym silniku czyli 1.4 16V jest możliwy system Long Life???poolak2006 pisze:
[ Dodano: 21 Lip 2009 23:16 ]
równie dobrze pasek rozrządu może strzelić po 20 kkm, producent VW zaleca wymianę pomp wody co drugą wymianę rozrządu, nie tak jak w Oplu gdzie zaleca się każdorazowoMieniu_69 pisze:Wczoraj znajomy przyjechal z niemcowni(mieszka tam) i wymienial tam rozrzad. Dzis wymianialem pompe wody bo jakis tam stwierdzil ze "co druga wymiane rozrzadu wymienia sie pompe wody" Od wymiany paska i rolek przejechal 30 000 i pompa zdechla, a wiec czy oplaca sie nie wymieniac pompy wody?
-
- Forum Master