Plus - minus oryginalne głośniki Mk3

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
zidan
Nowicjusz
Nowicjusz

Plus - minus oryginalne głośniki Mk3

Post autor: zidan » pt lip 24, 2009 23:42

Witam,
To mój debiut na forum choć z niego nie raz już korzystałem. Szukam informacji który to jest plus a który minus w oryginalnych głośnikach z Golfa III. Są to głośniki ISOPHEN (jeżeli będzie potrzeba to dopisze jaki dokładnie model).

Wyjęłem je z samochodu i założyłem nowe. Teraz chciałbym stare podłączyć na tył (na próbę) i nie wiem który plus a który minus a nie są nigdzie podpisane.

Czy na tweeterach końcówka z podłączonym kondensatorem to plus czy minus? Jaka może być metoda na rozpoznanie plusa i minusa a niskotonowym głośniku?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt lip 24, 2009 23:59

Już jest na forum ale co tam ... bierzesz bateryjkę R6 i 2 kabelki , następnie przykładasz kabelki do zacisków głośnika i bateria dotykasz do biegunów bateryjki. Ja membrana zostanie wypychana z kosza głośnika na zewnątrz, to w miejscu plusa bateryjki masz plus głośnika.

Awatar użytkownika
zidan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zidan » sob lip 25, 2009 00:05

Sprytne!!!
Gdzieś dziś przemknął mi ten trik z bateryjką na forum ale nie mogłem go ponownie znaleźć i nie wiedziałem że się też do tego nadaje.

A co z tweeterem? On raczej nie ma co wytychać. Też na nim będzie widoczne?

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » sob lip 25, 2009 02:23

zidan pisze:A co z tweeterem? On raczej nie ma co wytychać. Też na nim będzie widoczne?
Poszukaj ,na tweeterze może być zaznaczone gdzie plus. A jeśli nie znajdziesz to pierwszy podłącz jak Ci się podoba (dosłownie) a resztę tweeterów podłącz tak samo jak ten pierwszy (ważne).

To czy będą one w fazie czy nie z głośnikiem średnio-nisko tonowym to raczej nie ma znaczenia bo i tak nie zagrają one 'razem' żeby ich dźwięki się nakładały i podbarwiały. Najważniejsze, żeby głośniki które grają jedno pasmo częstotliwości były w fazie - tak samo podłączone, mówiąc najprościej.

Obrazek

Awatar użytkownika
zidan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zidan » sob lip 25, 2009 10:21

Widać podejście małego majsterkowicza jest też podejściem profesionalnym ;). Na tweeterku nie ma żadnych oznaczeń. Gdyby były to bym nie zawracał gitary na forum.

Dzieki za odpowiedz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”