Jakie obroty są ekonomiczne?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie obroty są ekonomiczne?
Mam pytanie odnośnie technioki jazdy.Mianowice , mam golfa 2 54 KM JP 1,6 Diesel, max moment obrotowy osiąga przy 2300 obr/min .Moje pytanie ;Do jakiej prędkości obrotowej rozpędzać samochód , aby jazda była jak najbardziej ekonomiczna tzn. przy jakich obrotach zmieniać bieg na wyższy?
- lukasz041287
- Użytkownik
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To zależy, czy chodzi o ekonomiczna jazdę za wszelką cenę, czy o ekonomiczną jazdę, ale też dynamiczną, na ile się da. Jak ma być jak najbardziej ekonomiczna, to im mniejsze obroty, tym lepiej, ale samochód strasznie zamulony wtedy będzie i słabo przyspiesza. A jak ma być w miarę sprawne wykorzystanie silnika, to zmieniamy przy max momencie.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Chłopie to diesel...dziabi3 pisze:bez przesady 3000 a 3500 to rozsądne
Przy 3500 obr/min to ja na benzynie nie zmieniam...
Bieg na wyższy powinno się zmieniać przy osiągnięciu max momentu obrotowego... Tj. dla diesela około 2200-2400obr/min a dla benzyniaka ok 2700-3200 obr/min.
Chyba że ktoś chce sobie pojeździć w trybie ekodrivingu to wtedy zmieniamy biegi dla diesela przy około 1500 obr/min. Ale auto jest wtedy strasznie mulaste i w zasadzie to się toczy a nie jedzie...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
-
- Nowicjusz
- Racer
- Ma gadane
- Auto: Golf MK2 GTi, Passat B4 GL
- Silnik: PF
Wszystko sie zgadza ze zmieniajac biegi przy nizszych obrotach spalanie bedzie mniejsze, ze sie zamuli itd. ale pamietac tez trzeba przede wszystkim zeby nie deptac w podloge i odpuszczac jak ma te 2tys. bo wtedy nie jest zbyt ekonomicznie a nawet gorzej niz zmiana biegow przy 3tys i wyzej wiec wciskac gaz ze wzrostem obr a nie w podloge, czekac az dojdzie i puszczac
Serwis, sprzedaż skuterów, motocykli, kładów... TRANSPORT aut, motocykli, quadów i innych.
Naprawy aut grupy VAG, specjalizacja GOLF II, JETTA A2.
Naprawy aut grupy VAG, specjalizacja GOLF II, JETTA A2.