Pompa wtryskowa - czy to prawda ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jeszcze jedno, być może głupie pytanie. Mój Seat Leon z silnikiem ASV 110KM 1.9TDI ma to turbo ze zmienną geometrią. Za darmo mogę dostać turbinkę z "uszkodzonym" zaworem westgate tylko od Seata Toledo z silnikiem 1.9TDI 130KM. Czy taka turbinka podejdzie do mojego samochodu, bez wymiany żadnych innych części ? U mnie jest turbo z VNT, a w Toledo zwykłe z zaworem upustowym... Wystarczy wymiana i korekta softu ? Czy coś więcej ?
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 15:02 przez domel86, łącznie zmieniany 3 razy.
w silniku o mocy 130 KM w tym Toledo również jest turbina ze zmienną geometrią, mocniejsza od Twojej i te turbiny montowali już forumowicze do silników AHF i ASV z drobnymi zmianami - przejrzyj dział "Projekty" tam znajdziesz opisy, wielokrotnie też w temacie przekładek turbin wypowiadał się kolega jaro4444.domel86 pisze:mogę dostać turbinkę z "uszkodzonym" zaworem westgate tylko od Seata Toledo z silnikiem 1.9TDI 130KM
Jeśli ktoś Ci powiedział, że w turbo z tego Toledo jest uszkodzony zawór upustowy to pewnie myślał o gruszcze podciśnienia sterującej sztangą od zmiennej geometrii więc wystarczy tylko wymienić tę gruchę i będzie git - ale musisz to sprawdzić i potwierdzić.
dziwne, nie widziałem toledo z motorem 130 km. Były 110 i później 150 ARL. W 3 generacji też chyba nie było 130 KM.
ps. do ahf i asv bez rzeźby podchodzi jedynie turbina ze 130 konnego asz. Ale jeśli już ładować większe turbo to aż się prosi podjechać do tunera i moda zrobić, bo tak będzie dmuchać i tak jak ta stara.
BTW- na twoim miejscu sprawdziłbym o co kaman z twoim turbo.
Po co ładować kasę, skoro twoje może być jeszcze całkiem zdrowe. Daj te logi ...
ps. za darmo w razie czego ja jestem chętny na te turbo od 130 konnego motoru Nawet mogę uiścić drobną opłatę
ps. do ahf i asv bez rzeźby podchodzi jedynie turbina ze 130 konnego asz. Ale jeśli już ładować większe turbo to aż się prosi podjechać do tunera i moda zrobić, bo tak będzie dmuchać i tak jak ta stara.
BTW- na twoim miejscu sprawdziłbym o co kaman z twoim turbo.
Po co ładować kasę, skoro twoje może być jeszcze całkiem zdrowe. Daj te logi ...
ps. za darmo w razie czego ja jestem chętny na te turbo od 130 konnego motoru Nawet mogę uiścić drobną opłatę
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 18:38 przez xmen, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Sporto ... 707,1.htmlxmen pisze:dziwne, nie widziałem toledo z motorem 130 km
czyli ta turbawka od tego Toledo 130KM jest od modelu silnika ASZ i pasowała by bez żadnych modyfikacji ? tylko korekta programu ? hmm... ile taka korekta kosztuje ?
a jak nie, to muszę znaleźć kogoś, kto pomoże mi posprawdzać wszystko u siebie i ewentualnie wymontować moje turbo (ja jestem całkiem zielony w tych sprawach - jedynie co, to elektronika u mnie - resztę zawsze rozkręcałem, a później można z tego zrobić dwie inne rzeczy ) i wtedy oddam do czyszczenia. dziś znalazłem wreszcie, dzięki chłopakom z tego forum, z gr. świętokrzyskiej warsztat, który zajmuje się regeneracją turbin. za czyszczenie powiedziano mi 200zł, więc nie jest źle.
ale wcześniej jeszcze logi, dopiero w czwartek będę mógł je zrobić ponownie, wtedy odbiorę lapka od znajomego - oczywiście wkleję do oceny.
a jak nie, to muszę znaleźć kogoś, kto pomoże mi posprawdzać wszystko u siebie i ewentualnie wymontować moje turbo (ja jestem całkiem zielony w tych sprawach - jedynie co, to elektronika u mnie - resztę zawsze rozkręcałem, a później można z tego zrobić dwie inne rzeczy ) i wtedy oddam do czyszczenia. dziś znalazłem wreszcie, dzięki chłopakom z tego forum, z gr. świętokrzyskiej warsztat, który zajmuje się regeneracją turbin. za czyszczenie powiedziano mi 200zł, więc nie jest źle.
ale wcześniej jeszcze logi, dopiero w czwartek będę mógł je zrobić ponownie, wtedy odbiorę lapka od znajomego - oczywiście wkleję do oceny.
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 21:02 przez domel86, łącznie zmieniany 1 raz.
@domel86 - nie musisz robić żadnej korekty softu. Chodziło mi tylko o to, że jak już ktoś wkłada mocniejsze turbo, to nie po to żeby koników i momenta mieć tyle samo. . Tak czy siak dobry soft u dobrego tunera to cirka 1000 zł. Ale jeździć można bez żadnego modu.
A tak jak ci kolega zabba88 napisał, do turba z asz trzeba w zasadzie tylko przejściówkę.
Ale ty i tak sam tego robić raczej nie będziesz.
Zobaczymy po pierwsze logi
A tak jak ci kolega zabba88 napisał, do turba z asz trzeba w zasadzie tylko przejściówkę.
Ale ty i tak sam tego robić raczej nie będziesz.
Zobaczymy po pierwsze logi
czyli większe turbo to niekoniecznie dodatkowe koszta, związane z wymianą innych rzeczy - no chyba, że dalsze mody... myślałem, że większe turbo bez korekty będzie mocniej dmuchać, przez co seryjne graty się szybciej będą zużywać.... no nic, najpierw logi, a później dalszy dylemat - albo moje turbo czyścić, albo je sprzedać w takim stanie, w jakim jest i wziąć to od Toledo