wymiana oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wymiana oleju
lepsze dla silnika czestsze wymiany oleju mineralnego czy zadsze polsyntetyka? i jakie terminy, bo jesli dla polsyntetyka przyjmiemy 15tkm lub 1rok, to kiedy wymieniac mineral?
i jeszcze drobne pytanko - chcialbym spooscic troche oleju, gdzie jest do tego korek? gdzies pod silnikiem? jak wyglada? i kolo czego sie znajduje? do odkrecania trzeba jakiegos specjalnego klucza?
dzieki, pozdro!!
i jeszcze drobne pytanko - chcialbym spooscic troche oleju, gdzie jest do tego korek? gdzies pod silnikiem? jak wyglada? i kolo czego sie znajduje? do odkrecania trzeba jakiegos specjalnego klucza?
dzieki, pozdro!!
POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
Re: wymiana oleju
Ja olej wymieniam co 15tysia km. nie zaleznie jaki to jest olej, czy minerał czy półsyntetykForester pisze:lepsze dla silnika czestsze wymiany oleju mineralnego czy zadsze polsyntetyka? i jakie terminy, bo jesli dla polsyntetyka przyjmiemy 15tkm lub 1rok, to kiedy wymieniac mineral?
dzieki, pozdro!!
A jezeli chodzi o ten spust oleju ,to tak jak moi przedmówcu mówia w dnie miski olejowej znajduje sie korek spustowy w postaci sruby i moze on byc skierowany do dołu albo w bok.Zalezy jaka masz miche.Pozdro.
ja wymieniam olej co 10tkm i wg. mnie tak minerał jak i półsyntetyk powinno się wymieniać po takim samym przebiegu. Wiem z doświadczenia iż większość wymienia jednak co 10tkm i jest najczęściej półsyntetyk (pod warunkiem że nie chodził wcześniej na mineralnym).
oleju to raczej nie radził bym upuszczać przez korek tylko pojechać do najbliższego warsztatu i troszkę odessac gdyż przez korek raczej cieżko ucelowac ile spuścic,wiem bo sam miałem taki problem.
oleju to raczej nie radził bym upuszczać przez korek tylko pojechać do najbliższego warsztatu i troszkę odessac gdyż przez korek raczej cieżko ucelowac ile spuścic,wiem bo sam miałem taki problem.
Jak już pisali koledzy to czy mineralny czy inny nie ma nic wspólnego z czestotliwością wymian, a wymieniać powinieneś tak jak pisałeś a możesz pomiędzy 10 a 15 kkm lub rok. A gdzie jest korek to już mam nadzieje, że z poprzednich opisów wiesz.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a ile kiliometrow po wymianie olej robi sie czarny?
niedawno auto bylo w warsztacie, min wymiana oleju - po 170 km olej czarny, wydawalo mi sie ze jak wymienialem poprzednio u znajomego mechanika to dosyc dlugo utrzymywal bursztynowy kolor , nie pamietam ile km ale napewno dluzej - moze koles w warssztacie wcale oleju nie wymiel? tylko dolal(0,5cm ponad max).... i stym sie wiaze kolejne pytanie:
czy nadmiar oleju moze uszdzic pompe olejowa?
dzieki, pozdro!!
niedawno auto bylo w warsztacie, min wymiana oleju - po 170 km olej czarny, wydawalo mi sie ze jak wymienialem poprzednio u znajomego mechanika to dosyc dlugo utrzymywal bursztynowy kolor , nie pamietam ile km ale napewno dluzej - moze koles w warssztacie wcale oleju nie wymiel? tylko dolal(0,5cm ponad max).... i stym sie wiaze kolejne pytanie:
czy nadmiar oleju moze uszdzic pompe olejowa?
dzieki, pozdro!!
POZDRO !!
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
chyba ciezko mi wyjasnic o co mi chodzi
mineral tanszy- mozna czesciej wymieniac, powiedzmy 10tkm - wiec w sumie jezdzi sie na "czystszym" oleju niz gdybym lal polsyntetyk co 15tkm, tylko nie wiem czy dla zywotnosci silnika ma znaczenie: mineral czy polsyntetyk - tylko chyba tu chodzi o czestotliwosc wymian.
i jeszcze jedno: teraz sobie dopiero przypomnialem ze jak kupowalem auto to koles mi mowil ze mineral jest zalany, a ja 3 raz wymienialem olej na ... polsyntetyk i jak dotad wyciekow nie ma (poza uszczelniaczem walka rozrzadu) - moze to swiadczyc ze silnik jest w bdb stanie ?
pozdro!!
myslalem ze to ma jakies znaczenie bo:Adamtd pisze:Jak już pisali koledzy to czy mineralny czy inny nie ma nic wspólnego z czestotliwością wymian, a wymieniać powinieneś tak jak pisałeś a możesz pomiędzy 10 a 15 kkm lub rok.
mineral tanszy- mozna czesciej wymieniac, powiedzmy 10tkm - wiec w sumie jezdzi sie na "czystszym" oleju niz gdybym lal polsyntetyk co 15tkm, tylko nie wiem czy dla zywotnosci silnika ma znaczenie: mineral czy polsyntetyk - tylko chyba tu chodzi o czestotliwosc wymian.
i jeszcze jedno: teraz sobie dopiero przypomnialem ze jak kupowalem auto to koles mi mowil ze mineral jest zalany, a ja 3 raz wymienialem olej na ... polsyntetyk i jak dotad wyciekow nie ma (poza uszczelniaczem walka rozrzadu) - moze to swiadczyc ze silnik jest w bdb stanie ?
pozdro!!
POZDRO !!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Dlaczego zmieniłeś na inny olej ??? Trzeba było lać tej samej marki i klasy...no chyba że był to Superol:):):)
Za częste wymienianie oleju też nie jest dobre...bo olej nabiera prawidłowych właściwości smarno-chłodzących po ok. 2000 km od wymiany (nie znaczy, że wcześniej ich nie ma tylko że wtwdy ma najlepsze)...
Za częste wymienianie oleju też nie jest dobre...bo olej nabiera prawidłowych właściwości smarno-chłodzących po ok. 2000 km od wymiany (nie znaczy, że wcześniej ich nie ma tylko że wtwdy ma najlepsze)...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
pewnosci ze zmienilem z minerala na syntetyk to tez nie mam, bo to byla tylko taka sugestia handlarza ze moge do niego lac mineral. metki zadnej nie bylo, a na liczniku niecale 100tkm wiec zalalem polsyntetykiem lotosa, potem 2X mobila,Michael G60 pisze:Dlaczego zmieniłeś na inny olej ??? Trzeba było lać tej samej marki i klasy...no chyba że był to Superol:):):)
slyszalem ze mobil sie "popsol" wiec moze nastepnym razem wleje cos innego (castrol, shell)
POZDRO !!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt: