AXR Napinacz hydrauliczny zamiast mechanicznego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
AXR Napinacz hydrauliczny zamiast mechanicznego
Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki
Numer mojego silnika to: AXR 025 ... (spisany z bloku). Od numeru AXR 010 001 był montowany napinacz mechaniczny.
Zdemontowałem napęd rozrządu i ku mojemu zdziwieniu wyjąłem rolkę od napinacza hydraulicznego . Jest mi to nie na rękę, bo rolki które zamówiłem nie pasują. Pasek i pompa są OK.
Jak to możliwe?
Numer mojego silnika to: AXR 025 ... (spisany z bloku). Od numeru AXR 010 001 był montowany napinacz mechaniczny.
Zdemontowałem napęd rozrządu i ku mojemu zdziwieniu wyjąłem rolkę od napinacza hydraulicznego . Jest mi to nie na rękę, bo rolki które zamówiłem nie pasują. Pasek i pompa są OK.
Jak to możliwe?
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
To jest rolka którą wyjąłem: a taka rolka powinna tam siedzieć: i właśnie ją kupiłem.tomekzabrze pisze:pokaz zdjecie napinacza ktory wyciagnoles bo cos mi sie niechce wierzyc ze po numerze silnika wychodiz inny napinacz chyba ze cos zle spisales z silnika.
Z tego miejsca odczytałem numer silnika:
Zdjęcia rolek są z katalogu Foty a silnika skopiowane z forum. Numer na moim silniku jest dobrze widoczny, nie zardzewiały, więc na pewno dobrze go odczytałem.
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
przed wymianą rozrządu mogłeś zdjąć górną obudowę i zobaczyć jaki jest napinacz bo ten hydrauliczny widać z góry jak widać nie ma co się kierować tylko oznaczeniami jeśli ten hydrauliczny jest szczelny to wymień tylko ten drugi i będzie OK do zmontowania całości potrzebna ci będzie taka spinka która utrzyma hydrauliczny napinacz w pozycji dolnej na czas montażu
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
Gdyby człowiek wiedział, że upadnie to by usiadł .Skoro już się wziąłem za wymianę, to wsadzę nowe części.Neoarti pisze:przed wymianą rozrządu mogłeś zdjąć górną obudowę i zobaczyć jaki jest napinacz (...)
Tylko dlaczego numer silnika wskazuje na inny stan niż jest faktycznie? Czy możliwa jest taka przekładka, że numer silnika pozostał z nowszego a rozrząd ze starszego modelu? To by sugerowało, że mam zmieniony blok silnika .
Witam,
MrKristopH podobna, niemiła niespodzianka mnie również spotkała Silnik też AXR rocznik 2001, numer silnika powyżej 010 001 ten sam na bloku i na obudowie paska, a napinacz o dziwo hydrauliczny. Wymieniłem wszystko, ale w pierwszy podejściu kupiłem z napinaczem sprężynowym i musiałem wymieniać w sklepie (i dopłacić niestety). Miałem podejrzenia, że ktoś wcześniej coś u mnie kombinował, ale widzę, że nie tylko ja miałem taki problem. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak jest...
MrKristopH podobna, niemiła niespodzianka mnie również spotkała Silnik też AXR rocznik 2001, numer silnika powyżej 010 001 ten sam na bloku i na obudowie paska, a napinacz o dziwo hydrauliczny. Wymieniłem wszystko, ale w pierwszy podejściu kupiłem z napinaczem sprężynowym i musiałem wymieniać w sklepie (i dopłacić niestety). Miałem podejrzenia, że ktoś wcześniej coś u mnie kombinował, ale widzę, że nie tylko ja miałem taki problem. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak jest...
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
Sama wymiana to nic strasznego. Dobrze, że chcą wymieniać. Ale do tego dochodzą podwójne koszta wysyłki no i jeden element więcej do kupienia. A stracony czas, no cóż... przyroda.lebiodek pisze: (...) musiałem wymieniać w sklepie (i dopłacić niestety). (...)
Czy Twój i mój przypadek to jedyne jakie znasz? Próbowałeś rozwikłać tą zagadkę? Nie żebym szukał dziury w całym, po prostu lubię wiedzieć co w trawie piszczy. Może w serwisie VW coś by wiedzieli?lebiodek pisze: (...)Miałem podejrzenia, że ktoś wcześniej coś u mnie kombinował, ale widzę, że nie tylko ja miałem taki problem. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak jest...
Napinacz hydrauliczny montuje się z zawleczką. A jak ustawić samą rolkę? Napinać pasek rolką aby skasować luz między dźwignią rolki a tłoczyskiem napinacza i później tylko zwolnić zawleczkę? Czy inaczej się to robi?
Na szczęście kupowałem wszystko w sklepie (nie internetowym) więc podjechałem i od ręki wymieniłem. Co do wymiany rozrządu w aucie to nie robiłem tego samodzielnie więc nie pomogę. Zrobił to znajomy mechanik, który również był zdziwiony całą sytuacją. Mówił jednak, że zdarzają się takie przypadki, szczególnie w tzw. przejściówkach. Mój golf jest z października 2001, a jest w wersji rocznikowej z 2002. Może to jest przyczyną? Mechanik twierdzi że, jak robi rozrząd i silnik wychodził w dwóch wersjach to zamawia w zaprzyjaźnionej hurtowni oba typu rozrządu. Montuje pasujący, a drugi zwraca do hurtowni. W moim przypadku części kupowałem sam i stąd musiałem zasuwać do sklepu
- MrKristopH
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie było mnie jakiś czas na forum. Taka praca.
Rozrząd zmieniłem. Wszystko ładnie się kręci. Kąt synchronizacji OK. -3,9 Przy obciążeniu w okolicy 4000rpm -1,1. Przed wymianą na jałowym było 0,0 ale później się spóźniał. Narazie zostawię tak jak jest. Znaczniki co dwa obroty wału pokrywają się idealnie.
Przed wymianą wykres momentu w okolicy 3000rpm lekko łapał dół. Dało się to odczuć podczas jazdy. Znawcy twierdzą, że spóźniający kąt synchronizacji może mieć na to wpływ i lepiej lekko go przyspieszyć. Tak na -2,0. Teraz jakby to ustąpiło. Gdy go zhamuje dam znać czy rzeczywiście coś się zmieniło.
Ale sądzę, że to jednak przepływka mi nie domaga na wyższych obrotach.
Rozrząd zmieniłem. Wszystko ładnie się kręci. Kąt synchronizacji OK. -3,9 Przy obciążeniu w okolicy 4000rpm -1,1. Przed wymianą na jałowym było 0,0 ale później się spóźniał. Narazie zostawię tak jak jest. Znaczniki co dwa obroty wału pokrywają się idealnie.
Przed wymianą wykres momentu w okolicy 3000rpm lekko łapał dół. Dało się to odczuć podczas jazdy. Znawcy twierdzą, że spóźniający kąt synchronizacji może mieć na to wpływ i lepiej lekko go przyspieszyć. Tak na -2,0. Teraz jakby to ustąpiło. Gdy go zhamuje dam znać czy rzeczywiście coś się zmieniło.
Ale sądzę, że to jednak przepływka mi nie domaga na wyższych obrotach.