Diesel jazda na pierwszym biegu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Diesel jazda na pierwszym biegu
Witam,
niedawno kupiłem swój pierwszy samochód VW Golf 4 1.9 TDI 101KM. Również od niedawna mam prawo jazdy. Czytałem już dużo jak jeździć prawidłowo dieslem, ale ciągle zastanawia mnie jedna kwestia. Czasami przejeżdżam przez uliczki gdzie jest dużo ludzi albo z innych przyczyn trzeba jechać bardzo powoli 5-10 km/h. W moim aucie nie jest to możliwe na drugim biegu ponieważ silnik gaśnie. Muszę jechać na pierwszym biegu. Jednak z definicji pierwszy bieg służy tylko do ruszania i nie powinno się na nim jeździć, ale chyba jest to lepsze niż jazda na dwójce i półsprzęgle prawda?
Pozdrawiam
Sebastian
niedawno kupiłem swój pierwszy samochód VW Golf 4 1.9 TDI 101KM. Również od niedawna mam prawo jazdy. Czytałem już dużo jak jeździć prawidłowo dieslem, ale ciągle zastanawia mnie jedna kwestia. Czasami przejeżdżam przez uliczki gdzie jest dużo ludzi albo z innych przyczyn trzeba jechać bardzo powoli 5-10 km/h. W moim aucie nie jest to możliwe na drugim biegu ponieważ silnik gaśnie. Muszę jechać na pierwszym biegu. Jednak z definicji pierwszy bieg służy tylko do ruszania i nie powinno się na nim jeździć, ale chyba jest to lepsze niż jazda na dwójce i półsprzęgle prawda?
Pozdrawiam
Sebastian
Ostatnio zmieniony ndz sie 30, 2009 16:45 przez sebodev, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziwne, ze Tobie silnik gaśnie ... u mnie po wbiciu 2-jki silnik sam przyspiesza, TDI jest tak skonstruowane, że ECU będzie się starał, ab silnik nie zgasł i sam poda większą dawkę . Oczywiście silnik zgaśnie, jeżeli będzie zbyt duże przeciążenie silnika , ale mi się to jeszcze nie zdarzyło, nawet podczas jazdy pod górkę mogę jechać bez gazu
Co do pytania o pierwszy bieg ... jak najbardziej, możesz jeździć na jedynce w niczym to nie przeszkadza
Co do pytania o pierwszy bieg ... jak najbardziej, możesz jeździć na jedynce w niczym to nie przeszkadza
Ostatnio zmieniony śr sie 26, 2009 13:04 przez damcio151, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie zgaśnie póki nie zabraknie beny Wbij dwójke i możesz wyjść nawet z auta, auto i tak będzie jechaćsebodev pisze:Ale po pewnym czasie to jest normalne, że chyba zgaśnie nie podając mu gazu?
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
w tym przypadku ONTOMMy_VW pisze:Nie zgaśnie póki nie zabraknie beny
nie zgaśnie - uwierzsebodev pisze:pewnym czasie to jest normalne, że chyba zgaśnie nie podając mu gazu?
[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 14:23 ]
wbij 2 bieg i puść pedał .. niech auto samo się toczy na wolnych obrotach
[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 14:24 ]
jednostka sterująca silnikiemsebodev pisze:Przy okazji co to jest ECU?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt: