1V jest slabszy od JP
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
łooooo grubo stary az za grubo
ja sie nigdy niespotkalem zeby ten silnik tyle smarzyl paliwa
max to 7L przy ostrej jezdzie
przekladajac silnik z JP na JR nic nietrzeba wszystko jest takie same
oprucz ukladu wydechowego poprostu jest zamala srednica
masz uklad od TD czy koles zostawil stary
jezeli zostawil star to masz ostro zamulony silnik wlasnie przez to moze dlatego silnik niewystarczajaco pozbywa sie spalin
jak ci odpala silnik??
moze masz zle ustawiony rozrzad??
ostatnio kolesiowi sie przestawil i w ciagu 10min diesel spalil mu 2Litry ropy a stal na postoju co sie okazalo to rozrzad pasek mial juz ostro wychechlany
ja sie nigdy niespotkalem zeby ten silnik tyle smarzyl paliwa
max to 7L przy ostrej jezdzie
przekladajac silnik z JP na JR nic nietrzeba wszystko jest takie same
oprucz ukladu wydechowego poprostu jest zamala srednica
masz uklad od TD czy koles zostawil stary
jezeli zostawil star to masz ostro zamulony silnik wlasnie przez to moze dlatego silnik niewystarczajaco pozbywa sie spalin
jak ci odpala silnik??
moze masz zle ustawiony rozrzad??
ostatnio kolesiowi sie przestawil i w ciagu 10min diesel spalil mu 2Litry ropy a stal na postoju co sie okazalo to rozrzad pasek mial juz ostro wychechlany
możecie podać jakieś parametry układu wydechowego żeby sprawdzić czy mam dostosowany do TD czy może stary od D???
ps Dodam że robie dzienie 2 X 15 km rano i po południu, naprawde staram się jeździć lekko, ostatnio zmieniany pasek rozrządu. olej, filtr oleju, uszczelka pod klawiaturą....
[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 16:16 ]
silnik odpala na dotyk, dałem nowy aku bosch 75 Ah rano muszę włączyć na ok 2 min ssanie bo bez tego strasznie telepie, później już cały dzień bez ssania
w grudniu założyłem sobie magnetyzery, nie liczyłem na zmniejszenie zużycia paliwa, ale odczuwam że mi lepiej silniczek pracuje, bardziej miekko. Myśle ze to nie wpływa na zmiejszenie/zwiększenie spalania.
czekam na Wasze opinnie, pozdrawiam
ps Dodam że robie dzienie 2 X 15 km rano i po południu, naprawde staram się jeździć lekko, ostatnio zmieniany pasek rozrządu. olej, filtr oleju, uszczelka pod klawiaturą....
[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 16:16 ]
silnik odpala na dotyk, dałem nowy aku bosch 75 Ah rano muszę włączyć na ok 2 min ssanie bo bez tego strasznie telepie, później już cały dzień bez ssania
w grudniu założyłem sobie magnetyzery, nie liczyłem na zmniejszenie zużycia paliwa, ale odczuwam że mi lepiej silniczek pracuje, bardziej miekko. Myśle ze to nie wpływa na zmiejszenie/zwiększenie spalania.
czekam na Wasze opinnie, pozdrawiam
Ja mam zmienioną pompe na tą z gruszką. To prawda nie ma co zwiększać doładowania bez tej pompy, bo 1V stanie się jeszcze bardziej ekologiczny kosztem osiągów.co ci da turbina dmuchajaca 0.9bara skoro paliwa niebedzie dostawac tyle ile potrzeba bo niema regulacji dawki paliwa w tym silniku
tylko wymieniajac pompe wtryskowa mozesz cos zzyskac z ustawialna dawka paliwa
JP i 1V mają taki sam kąt wtrysku.1V ma tez inaczej ustawiany kat wtrysku nawet JP ma tak samo jak reszta TD
Mój kolega kupił golfinę po swapie z JP na SB z wydechem z JP i pali mu na trasie nie całe 7L - trochę przydużo, ale 9L?? Mój nie spalił więcej niż 6L z butingiem włącznie!masz uklad od TD czy koles zostawil stary
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
naum pisze:Mój kolega kupił golfinę po swapie z JP na SB z wydechem z JP i pali mu na trasie nie całe 7L - trochę przydużo
W SB wydech od JP? Jestem ciekaw jak mu dymi i jakiego ma laga :p Ja mam SB i teraz mam zalozony 2,2" przelotowy i dopiero czuc ze jest odetkany, ciagnie do konca... Wydech od JP jest duzo za maly
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
Tak, wydech z JP w SB. Ktoś zrobił przkładkę samego silnika. Nie dymi mu - mój mocniej dymi ale gdy go odpalił, to wyraźnie słychać, że jest przytkany.W SB wydech od JP? Jestem ciekaw jak mu dymi i jakiego ma laga :p Ja mam SB i teraz mam zalozony 2,2" przelotowy i dopiero czuc ze jest odetkany, ciagnie do konca... Wydech od JP jest duzo za maly
Cały wydech zmieniłeś? Nie jest zbyt głośno?
a masz moze ksiazke VW GOLF/JETTA "SAM NAPRAWIAM"
tam masz wartosci do ustawiania katu wtrysku gdzie jest zupelnie co innego napisane
JR JR SB--->0,9+/_0,07 wartosci poczatkowej wtrysku
1V i RA ---->1,0+/_0,07
wiec roznia sie czy nie??
1st i juz niebedzie smigal diesel tak jak powinien
hehhe uklad w SB od JP ale porazka
tam masz wartosci do ustawiania katu wtrysku gdzie jest zupelnie co innego napisane
JR JR SB--->0,9+/_0,07 wartosci poczatkowej wtrysku
1V i RA ---->1,0+/_0,07
wiec roznia sie czy nie??
1st i juz niebedzie smigal diesel tak jak powinien
hehhe uklad w SB od JP ale porazka
Spalanie masz prawie jak w dwoch przecietnych JR.
jezeli wlasciciel montowal kompletny silnik, to raczej zadnych przerobek juz nie trzeba.
Paliwo lej tylko na stacjach znanych marek : Orlen, BP, Aral itd.
Uwazaj tez na male lokalne stacje Orlenu, gdzie pracownicy czesto sobie kombinuja. Wiem bo sam mieszkma vis-a-vis takowej
jezeli wlasciciel montowal kompletny silnik, to raczej zadnych przerobek juz nie trzeba.
Paliwo lej tylko na stacjach znanych marek : Orlen, BP, Aral itd.
Uwazaj tez na male lokalne stacje Orlenu, gdzie pracownicy czesto sobie kombinuja. Wiem bo sam mieszkma vis-a-vis takowej
-
- Nowicjusz
co do przekładni kierowniczej
mam golfa 1.9td tylko że mk3 z przekładnią trw luz reguluje się śrubą z tyłu przekładni na klucz imbusowy 22 o ile dobrze pamiętam (można zespawać śrubę z nakrętką i dokręcać zwykłym kluczem oczkowym), w tym typie przekładni śruba jest dostępna bez odkręcania czegokolwiek. po dokręceniu tej śruby stuki nie powinny być słyszalne ale kierownica powinna wracać do położenia neutralnego. jeśli kierownica nie odbija a stuki dalej słychać to coś nie tak z przekładnią(może zużycie zębnika??)-kolega miał tak w passacie tdi(przekładnia kierownicza taka jak u mnie).nie wiem czy w mk2 ta przekładnia była montowana, jeśli tak to ten post się przyda. pozdr