MK2 GTI16V by tauka, czyli od 1.3 CL do GTI :)
Moderator: G0 Karcio
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
MK2 GTI16V by tauka, czyli od 1.3 CL do GTI :)
W końcu nadeszła i moja pora aby pochwalić się golfikiem.
Będę tu opisywał wszystkie mody jakie w golfiku wykonam i wogóle wszystko co będzie się niego dotyczyć.
Auto:
SILNIK
Model: NZ
Moc: 54 PS (po modyfikacjach 58 PS)
Pojemność: 1272 ccm
SWAP 1
Model: RP
Moc: 90 PS
Pojemność: 1781 ccm
SWAP 2 w trakcie
Model: PL
Moc: 129 PS
Wprowadzone modyfikacje:
Zawieszenie: 60\60, Przód Weitec, tył H&R, poliuretany na przodzie
Spojlery: Szeroka dokładka wąskiego zdesia, lotka oryginalna na tylnej klapie
Wnętrze: Skóra z grzaniem jajec, miękka deska USA, kiera raid 28cm, zmienione podświetlenie.
Audio: Pioneer 6800, przód pioneer jakies tam 130, sub signat
Inne: Z zewnątrz stylizowany na GTI 16V
Felgi Przód: MAXX 8jx14H2 ET20
Felgi Tył: MAXX 9jx14H2 ET20
Opony przód: Continental ContiSportContact 195/45/14
Opony tył: TOYO Proxes T1-S 195/45/14[/b]
Krótka Historia.
W kwietniu 2005 zacząłem poszukiwania autka dla siebie. Wybór od razu padł na auto
Grupy VAG. A że autko miało być w miarę młodzieżowe miał być to Golf 2.
Chciałem nabyć coś z silnikiem 1.8 minimum 90 PS. No i szukałem. Jednak nie było nic
odpowiadającego moim wymaganiom.
Pewnego razu pojechałem oglądać Golfika z ogłoszenia z gazety. Na miejscu okazało się że
jest to taka podagra jakich mało. Ale obok stała piękna niebieska dwójeczka. Była idealna.
Zadbana, z w miarę ciekawym wnętrzem. Silnik 1.3 NZ który ma jedyne 54 PS.
Długo się zastanawiałem na tym autem i nie dawało mi ono spokoju w końcu jednak
postanowiłem je kupić.
I tak oto stałem się posiadaczem VW GOLFA w edycji Pasadena z 91 roku.
Na wyposażeniu miał on podświetlanie bagażnika, pół kubełkowe fotele, nakładki na
błotnikach i 14" felgi. Oto fotki jak wyglądał w dniu zakupu (poza niebieskimi lampkami,
które doszły odrazu prawie że po zakupie).
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda, która trwa do dziś.
Pierwszy mod to obniżenie auta
Na drugi ogień poszła pojedyncza wycieraczka z przodu i miękka deska:
Jedną z modyfikacji która mi się bardzo podoba to przełącznik zespolony mk3
Założona została szeroka dokładka pod zderzak, razem z tunelami chłodzenia hamulców:
W tym momencie obrałem cel do którego dążyłem - GTI 16V '87.
Pomału dochodziły nowe graty.
Zestaw hamulców na przód 256 wentylowane i tarcze na tył
Doszedł z czasem pakiet zewnętrzny GTI -czerwone paski nad listwy,
czerwone listwy zderzaka, grill z ramka, wszystkie znaczki oraz daszek tylnej szyby.
Do zdjęć załapały się również felgi, w których się zakochałem od pierwszego wejrzenia-
BCW MAXX przód 14x8 tył 14x9
Fajnym bajerem jest podświetlane lusterko w słoneczniku:
Modyfikacje dosięgły także podświetlenie deski rozdzielczej.
Podświetlenie klawiszy na czerwono, natomiast zegary podświetliłem na biało,
a zegarek elektroniczny na niebiesko. Zmieniłem także element, który mnie niemiłosiernie drażnił.
Czyli diody od długich, akumy wody i kierunków w liczniku. Zostały one tak zrobione, że nie widac diod i świecą ikonki
Zdjęcie niestety nie oddaje fajnego efektu oryginalnych tarcz podświetlonych na biało.
Została założona maska w kolorku powiedzmy czarnym. Dokładnie jest to LA5U
z wersji Function, a także brewka oraz kierownica RAID HP 280mm
Przyszła kryska i na matyska. A w zasadzie to na NZetke. Pewnego dnia nudząc się, a
mając na stanie kompletnego RPeka postanowiłem go wsadzić. I tak po dwóch dniach
zabawy pod maską zawitało 90 rumaków. ta obudowa filtra to pozostałość po poprzednim właścicielu.
Postojówki przeniosłem w kierunkowskazy
a następnie zabrałem się za przednie lampy w które zaaplikowałem soczewki od punto II
upolowałem też w końcu licznik od 16V
Tak sobie tam rzeźbiąc czasami z nudów wywaliłem z tyłu wycieraczkę i spryskiwacz, a z listwy nad
rejestracja wywaliłem zamek.
Udało mi się dorwać komplet szybek w prądzie, razem z konsola, w której było wyrzeźbione miejsce
na dodatkowe zegary, to również je włożyłem No i oczywiście panel od klimy
Tak całkiem na zakończenie sezonu 2008 dokonałem zakupu który zwieńczy moje dzieło przeobrażania
MK2 CL w GTI 16V:
I tak kilka fotek na zakończenie roku 2008.
Sezon 2009
05.03.2009
Auto zaczęło się robić. A dokładnie zostało rozebrane do gołej blachy i pojechało do blacharza. Niestety nie będzie całe malowane, brak funduszy, a tylko konserwowane. Przy okazji zostały zamontowane rozpórki , antenka na dachy oraz zaklepane nadkola.
15.03.2009
Zjawił się dawca części pod postacią KR. Dwa "potworki" obok siebie.
Cały czas się silnik pomału składa, niestety nie mam z tych operacji żadnych fot,
bo jak człowiek kręci to nie myśli o fotografowaniu
20.03.2009
tak mi pomagali koledzy z forum:
Dawca_Nerek,
Scientist
oraz kolega struna,
21.03.2009
Dzisiaj po wielu przebojach dnia wczorajszego zawitała kolumna kierownicza ze wspomaganiem
Oraz zestaw poliuretanów
Po samym zakładaniu tego stwierdzam, że będzie to taczkowate. Pomijając już różnice w twardości tego materiału, to wynika to także z budowy tych elementów.
Ciężko było nawet naciągnąć wahacz tak, żeby wszedł sworzniem w zwrotnicę. No ale to się przekonamy w czasie jazdy
26.03.2009
Spy foto z pierwszej przymiarki silnika
28.03.2009
Pracy ciąg dalszy.
Kolektor bardzo znanej i cenionej w środowisku tuningowym firmy TA TECHNICS
Mam nadzieję że nie pogorszy parametrów silnika, ale oryginalny się do niczego nie nadawał.
Montaż
No i silnik na miejscu
5.04.2009
No i dzisiaj po raz kolejny auto pojechało w świat Dzieki pomocy i poświęceniu kolegi, dla którego to autko i tak nie będzie zacne
A to jak ktos by chciał dotrzeć na miejsce załączam zrzut ekrany z najnowszej wersji Kartko-Mapy V 10.50
Auto ma teraz przestój u Pana Krzysztofa vel. GTO I czeka na ostateczne zestrojenie i sprawdzenie czego jest wart ten silnik.
Jak już się doczekam i Golf do mnie wróci jeżdżący to bierzemy się dalej za wnętrze
10.5.2009
Parę fotek z dzisiaj. Auto już prawie poskładane. Zostało jeszcze parę detali, ale to się porobi
Tak wygląda z zewnątrz. Praktycznie nic się nie zmieniło. Doszła z tyłu "dwururka" i antenka na dachu.
W środku zagościły skóry z grzaniem jajec, oraz deska z US z czerwonym paskiem. Miejsce znalazły także czerwone paski na boczkach. Dioda od alarmu została przeniesiona w drzwi...
Jest także czarna podsufitka, ale fotki niet
A tak wygląda serce na sezon 2009
A tak to sobie jedzie...
[youtube][/youtube]
Można powiedzieć, ze w tym sezonie z auta które nabyłem, została tylko karoseria. Wszystko inne już jest zmienione. Czyli tak jakby mam nowe auto
Będę tu opisywał wszystkie mody jakie w golfiku wykonam i wogóle wszystko co będzie się niego dotyczyć.
Auto:
SILNIK
Model: NZ
Moc: 54 PS (po modyfikacjach 58 PS)
Pojemność: 1272 ccm
SWAP 1
Model: RP
Moc: 90 PS
SWAP 2 w trakcie
Model: PL
Moc: 129 PS
Wprowadzone modyfikacje:
Zawieszenie: 60\60, Przód Weitec, tył H&R, poliuretany na przodzie
Spojlery: Szeroka dokładka wąskiego zdesia, lotka oryginalna na tylnej klapie
Wnętrze: Skóra z grzaniem jajec, miękka deska USA, kiera raid 28cm, zmienione podświetlenie.
Audio: Pioneer 6800, przód pioneer jakies tam 130, sub signat
Inne: Z zewnątrz stylizowany na GTI 16V
Felgi Przód: MAXX 8jx14H2 ET20
Felgi Tył: MAXX 9jx14H2 ET20
Opony przód: Continental ContiSportContact 195/45/14
Opony tył: TOYO Proxes T1-S 195/45/14[/b]
Krótka Historia.
W kwietniu 2005 zacząłem poszukiwania autka dla siebie. Wybór od razu padł na auto
Grupy VAG. A że autko miało być w miarę młodzieżowe miał być to Golf 2.
Chciałem nabyć coś z silnikiem 1.8 minimum 90 PS. No i szukałem. Jednak nie było nic
odpowiadającego moim wymaganiom.
Pewnego razu pojechałem oglądać Golfika z ogłoszenia z gazety. Na miejscu okazało się że
jest to taka podagra jakich mało. Ale obok stała piękna niebieska dwójeczka. Była idealna.
Zadbana, z w miarę ciekawym wnętrzem. Silnik 1.3 NZ który ma jedyne 54 PS.
Długo się zastanawiałem na tym autem i nie dawało mi ono spokoju w końcu jednak
postanowiłem je kupić.
I tak oto stałem się posiadaczem VW GOLFA w edycji Pasadena z 91 roku.
Na wyposażeniu miał on podświetlanie bagażnika, pół kubełkowe fotele, nakładki na
błotnikach i 14" felgi. Oto fotki jak wyglądał w dniu zakupu (poza niebieskimi lampkami,
które doszły odrazu prawie że po zakupie).
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda, która trwa do dziś.
Pierwszy mod to obniżenie auta
Na drugi ogień poszła pojedyncza wycieraczka z przodu i miękka deska:
Jedną z modyfikacji która mi się bardzo podoba to przełącznik zespolony mk3
Założona została szeroka dokładka pod zderzak, razem z tunelami chłodzenia hamulców:
W tym momencie obrałem cel do którego dążyłem - GTI 16V '87.
Pomału dochodziły nowe graty.
Zestaw hamulców na przód 256 wentylowane i tarcze na tył
Doszedł z czasem pakiet zewnętrzny GTI -czerwone paski nad listwy,
czerwone listwy zderzaka, grill z ramka, wszystkie znaczki oraz daszek tylnej szyby.
Do zdjęć załapały się również felgi, w których się zakochałem od pierwszego wejrzenia-
BCW MAXX przód 14x8 tył 14x9
Fajnym bajerem jest podświetlane lusterko w słoneczniku:
Modyfikacje dosięgły także podświetlenie deski rozdzielczej.
Podświetlenie klawiszy na czerwono, natomiast zegary podświetliłem na biało,
a zegarek elektroniczny na niebiesko. Zmieniłem także element, który mnie niemiłosiernie drażnił.
Czyli diody od długich, akumy wody i kierunków w liczniku. Zostały one tak zrobione, że nie widac diod i świecą ikonki
Zdjęcie niestety nie oddaje fajnego efektu oryginalnych tarcz podświetlonych na biało.
Została założona maska w kolorku powiedzmy czarnym. Dokładnie jest to LA5U
z wersji Function, a także brewka oraz kierownica RAID HP 280mm
Przyszła kryska i na matyska. A w zasadzie to na NZetke. Pewnego dnia nudząc się, a
mając na stanie kompletnego RPeka postanowiłem go wsadzić. I tak po dwóch dniach
zabawy pod maską zawitało 90 rumaków. ta obudowa filtra to pozostałość po poprzednim właścicielu.
Postojówki przeniosłem w kierunkowskazy
a następnie zabrałem się za przednie lampy w które zaaplikowałem soczewki od punto II
upolowałem też w końcu licznik od 16V
Tak sobie tam rzeźbiąc czasami z nudów wywaliłem z tyłu wycieraczkę i spryskiwacz, a z listwy nad
rejestracja wywaliłem zamek.
Udało mi się dorwać komplet szybek w prądzie, razem z konsola, w której było wyrzeźbione miejsce
na dodatkowe zegary, to również je włożyłem No i oczywiście panel od klimy
Tak całkiem na zakończenie sezonu 2008 dokonałem zakupu który zwieńczy moje dzieło przeobrażania
MK2 CL w GTI 16V:
I tak kilka fotek na zakończenie roku 2008.
Sezon 2009
05.03.2009
Auto zaczęło się robić. A dokładnie zostało rozebrane do gołej blachy i pojechało do blacharza. Niestety nie będzie całe malowane, brak funduszy, a tylko konserwowane. Przy okazji zostały zamontowane rozpórki , antenka na dachy oraz zaklepane nadkola.
15.03.2009
Zjawił się dawca części pod postacią KR. Dwa "potworki" obok siebie.
Cały czas się silnik pomału składa, niestety nie mam z tych operacji żadnych fot,
bo jak człowiek kręci to nie myśli o fotografowaniu
20.03.2009
tak mi pomagali koledzy z forum:
Dawca_Nerek,
Scientist
oraz kolega struna,
21.03.2009
Dzisiaj po wielu przebojach dnia wczorajszego zawitała kolumna kierownicza ze wspomaganiem
Oraz zestaw poliuretanów
Po samym zakładaniu tego stwierdzam, że będzie to taczkowate. Pomijając już różnice w twardości tego materiału, to wynika to także z budowy tych elementów.
Ciężko było nawet naciągnąć wahacz tak, żeby wszedł sworzniem w zwrotnicę. No ale to się przekonamy w czasie jazdy
26.03.2009
Spy foto z pierwszej przymiarki silnika
28.03.2009
Pracy ciąg dalszy.
Kolektor bardzo znanej i cenionej w środowisku tuningowym firmy TA TECHNICS
Mam nadzieję że nie pogorszy parametrów silnika, ale oryginalny się do niczego nie nadawał.
Montaż
No i silnik na miejscu
5.04.2009
No i dzisiaj po raz kolejny auto pojechało w świat Dzieki pomocy i poświęceniu kolegi, dla którego to autko i tak nie będzie zacne
A to jak ktos by chciał dotrzeć na miejsce załączam zrzut ekrany z najnowszej wersji Kartko-Mapy V 10.50
Auto ma teraz przestój u Pana Krzysztofa vel. GTO I czeka na ostateczne zestrojenie i sprawdzenie czego jest wart ten silnik.
Jak już się doczekam i Golf do mnie wróci jeżdżący to bierzemy się dalej za wnętrze
10.5.2009
Parę fotek z dzisiaj. Auto już prawie poskładane. Zostało jeszcze parę detali, ale to się porobi
Tak wygląda z zewnątrz. Praktycznie nic się nie zmieniło. Doszła z tyłu "dwururka" i antenka na dachu.
W środku zagościły skóry z grzaniem jajec, oraz deska z US z czerwonym paskiem. Miejsce znalazły także czerwone paski na boczkach. Dioda od alarmu została przeniesiona w drzwi...
Jest także czarna podsufitka, ale fotki niet
A tak wygląda serce na sezon 2009
A tak to sobie jedzie...
[youtube][/youtube]
Można powiedzieć, ze w tym sezonie z auta które nabyłem, została tylko karoseria. Wszystko inne już jest zmienione. Czyli tak jakby mam nowe auto
Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 13:50 przez tauka, łącznie zmieniany 83 razy.
Ładny ten twój golfik.Życzę powodzenia w modyfikacjach.
Co do zawiechy miałem ten sam problem.W 90% golfem smiga żona i jej to przeszkadzało , w dodatku u mnie zwoje się stykały i starsznie tłukło,więc po tygodniu wróciłem do serii:(
Co do zawiechy miałem ten sam problem.W 90% golfem smiga żona i jej to przeszkadzało , w dodatku u mnie zwoje się stykały i starsznie tłukło,więc po tygodniu wróciłem do serii:(
Red TDi by Jabol viewtopic.php?f=88&t=410182
- Rafaello155
- Ma gadane
- barteKKK03
- V.I.P.