golf IV stukanie pod maską + klimatyzacja

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Arthron
Nowicjusz
Nowicjusz

golf IV stukanie pod maską + klimatyzacja

Post autor: Arthron » ndz wrz 06, 2009 22:04

Witam, wszystkich mam nastepujacy problem w swoim mk4, otóz podczas jazdy przy włacząnej klimie spod maski wydobywa sie dziwny dzwięk jakby stukanie, które znika powyżej 2tys obrotów. Dodam, że gdy klima jest na OFF nic nie stuka jest ok silnik pracuje rowno i cicho, tylko podczas uzywania klimy cos klekocze (stuka) co może być przyczyną ? moze ktoś miał podobny problem ? Zaznaczam, że nie znam sie za bardzo na mechanice dlatego prosiłbym o jakieś proste przedstawienie sprawy, jeżeli to mozliwe ;p

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz wrz 06, 2009 22:41

Może na początek otwórz maskę i posłuchaj co to może stukać? Później luknij ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183448

Arthron
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arthron » pn wrz 07, 2009 18:49

to stukanie dochodzi na pewno z urzadzen powiazanych z klimatyzacja jednak nie zawsze sie ujawnia nieraz dopiero po dluzszej na włacząnej klimie j i tylko na niskich obrotach jak wpomniałem wczesniej, pow 2-2.5 tys stukot ustaje..
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 18:52 przez Arthron, łącznie zmieniany 1 raz.

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » wt wrz 08, 2009 14:41

Miałem podobny przypadek też stukało mi po włączeniu klimy a szczególnie gdy wciskałem sprzęgło.Powodem był ułamany zaworek tłoka w sprężarce (blaszka)Rozkręciłem tył sprężarki oczywiście po spuszczeniu czynnika i wyjęciu sprężarki,wyrzuciłem ułamaną blaszkę i hula(co prawda na 1 tłok mniej ale to jest prawie nieodczuwalne)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”