wyciek z skrzyni - pomocy!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wyciek z skrzyni - pomocy!!
Mam wyciek oleju z skrzyni i jest już go chyba bardzo mało albo nawet i wogóle !
B?yłem u mechanika i powiedział ,że z półosi nie cieknie tylko z połówki (na łączeniu) i jest to wyciek nie za duży dlatego radzi nie rozbierać skrzyni tylko kupić olej i dolewać .
Powiedział również ,że skrzynia wygląda bardzo dobrze .Ja osobiście też z nią nie mam problemów biegi chodzą zajebiście tylko ostatnioo coś ciężko wchodzi dwójka ale to chyba z braku oleju.
- Co byście radzili ?
- czytałem gdzieś na forum ,że oleju do skrzyn i sie nie dolewa
- czy naprawa jest opłacalna i ewentualnie ile mnie to będzie kosztować ?
- jaki olej ewntualnie dolać ?
- czy ten wyciek może spowodować jakieś nieprzyjemności w przyszłości ?
silnik 1.4 ABD 1994 r.
Za pomoc serdecznie dziękuje
B?yłem u mechanika i powiedział ,że z półosi nie cieknie tylko z połówki (na łączeniu) i jest to wyciek nie za duży dlatego radzi nie rozbierać skrzyni tylko kupić olej i dolewać .
Powiedział również ,że skrzynia wygląda bardzo dobrze .Ja osobiście też z nią nie mam problemów biegi chodzą zajebiście tylko ostatnioo coś ciężko wchodzi dwójka ale to chyba z braku oleju.
- Co byście radzili ?
- czytałem gdzieś na forum ,że oleju do skrzyn i sie nie dolewa
- czy naprawa jest opłacalna i ewentualnie ile mnie to będzie kosztować ?
- jaki olej ewntualnie dolać ?
- czy ten wyciek może spowodować jakieś nieprzyjemności w przyszłości ?
silnik 1.4 ABD 1994 r.
Za pomoc serdecznie dziękuje
jak ta skrzynia nie była rozbierana to dziwne że cieknie na łączeniu. Spróbuj jeszcze zapytać u innego mechanika.Olej fabrycznie jest pełno syntetyczny i takiego powinieneś dolać, bez oliwy zamordujesz skrzynke. spróbuj popytać o jakiś uszczelniacz który dolewa się do oleju i usówa drobne wycieki, bo z tego co wiem to istnieją takie specyfiki.
Gery
teoretycznie tak się nie robi bo nikt na takie uszczelnienie nie da ci gwarancji że będzie skuteczne...Seru79 pisze:Czy jest możliwość uszczlenienia skrzyni na łączeniu bez jej rozkręcania?
To zależy w jakim temacie to było napisane... nie wymienia się tak często jak w silniku, ponieważ klasa smarowania oleju w skrzyni jest znacznie wyższa i wytrzymuje duze obciążenia na mechanizmach zębatych i teoretycznie jeśli nie ma wycieku to po co wymieniać??NERX pisze:czytałem gdzieś na forum ,że oleju do skrzyn i sie nie dolewa
Syntetyczny przeznaczony do układów smarowania przekładni zębatych jakiś 75W85... ja lałem osobiście MOBIL jakiś MOBILube czy coś...NERX pisze:jaki olej ewntualnie dolać ?
No to powinno być oczywiste... olej wycieknie skrzynia zacznie pracować na sucho... jakbyś tarł o siebie dwa kamienie konsekwencji możesz się spodziewać. Dlatego mechanik kazał dolewać oleju, żeby nie dopuścić do pracy kół zębatych na sucho.NERX pisze:czy ten wyciek może spowodować jakieś nieprzyjemności w przyszłości
to teraz musisz sam sobie odpowiedzieć . Napewno doleanie oleju będzie tańsze, bo żeby uszczelnić skrzynię to należałoby ją wyjąć rozpołowić i złożyć na nowy silikon lub uszczelkę jeśli gdzieś ją dostaniesz... Polecam hermetykNERX pisze:czy naprawa jest opłacalna i ewentualnie ile mnie to będzie kosztować
jak nie zrobisz tego sam to warsztat weźmie za wyjęcie i włożenie skrzyni, plus naprawę złożoną skrzyni biegów. musisz sam sobie odpowiedzieć co Ci sie bardziej opłaca...
[ Dodano: 27-08-09, 13:34 ]
no właśnie to jest dziwne, a może wystarczyłoby ją skręcic na nowo tzn dokręcić... może od wibracji poluzowały się szpilki skręcające połówki obudowy.Gery34 pisze:jak ta skrzynia nie była rozbierana to dziwne że cieknie na łączeniu
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 13:35 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.
skrzyni biegów. musisz sam sobie odpowiedzieć co Ci sie bardziej opłaca...
Można tak dokręcać? Nie będzie ciekła jescze bardziej?
MAm obawy czy od mocniejszego dokręcenia nie puści silikon.
Mam jeszcze obawy bo nie wiem z jaką siłą dokręcić bo mam talent do ukręcania gwintów
Wie ktoś może ile zapłacę za fachowe uszczelnienie w zakąldzie?
I najważniejsze pytania:
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
Jaki olej dolać skoro nie wiem co jest wlane?
no właśnie to jest dziwne, a może wystarczyłoby ją skręcic na nowo tzn dokręcić... może od wibracji poluzowały się szpilki skręcające połówki obudowy.[/quote]Gery34 pisze:jak ta skrzynia nie była rozbierana to dziwne że cieknie na łączeniu
Można tak dokręcać? Nie będzie ciekła jescze bardziej?
MAm obawy czy od mocniejszego dokręcenia nie puści silikon.
Mam jeszcze obawy bo nie wiem z jaką siłą dokręcić bo mam talent do ukręcania gwintów
Wie ktoś może ile zapłacę za fachowe uszczelnienie w zakąldzie?
I najważniejsze pytania:
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
Jaki olej dolać skoro nie wiem co jest wlane?
Seru79 pisze:Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
z boku w skrzyni masz taki korek, na duży klucz imbusowy. Odkręcasz go i dolewasz olej dopóki nie zacznie wypływać tym korkiem... wtedy masz odpowiedni stan oleju w skrzyni.
[ Dodano: 07-09-09, 14:33 ]
wylać wszystko ui nalać nowy, tak jest najlepiej... jak w silniku:); wydatek rzędu 40-60PLN na olej...Seru79 pisze:Jaki olej dolać skoro nie wiem co jest wlane?
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 14:33 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.
REN jeszcze jedno pytanko
Pewnie nie dostanę się do tego korka od góry i musze mieć kanał co?
Wogóle to myślałem że korek jest od góry. Nie znam się na skrzyniach. Moja DUU ma od góry coś okrągłego zielonego z czarnym korkiem w środku. Myślałem że to tam muszę zaglądnąć...
Pewnie nie dostanę się do tego korka od góry i musze mieć kanał co?
Wogóle to myślałem że korek jest od góry. Nie znam się na skrzyniach. Moja DUU ma od góry coś okrągłego zielonego z czarnym korkiem w środku. Myślałem że to tam muszę zaglądnąć...
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 15:10 przez Seru79, łącznie zmieniany 1 raz.
- ŁukaszMan
- Użytkownik
- Kontakt:
co do pierwszego postu czyli odnosnie 1.4 ABDSeru79 pisze:Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
Tu masz fotke gdzie sprawdza sie olej w skrzyni.
Oleju wchodzi 3.1dm3
Typ oleju to : API GL4, SAE 80 lub SAE 75W 90
Nie wlewaj GL5 bo Ci synchronizatory padną
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 15:29 przez ŁukaszMan, łącznie zmieniany 1 raz.
kumpel jeszcze kiedys takim klejem do karterow motocyklowych smarowal łączenie cos 30zl on kosztował.ale jak zaschnie to amen w pacierzu.olej tylko ori zadnych minerałów.skrzynie nielubią gestych olei.(zwlaszcza synchronizatory)moim zdaniem nawet gdybys musial skrzynie wyciagac to warto to zrobic bo jak zajedziesz to znalezienie w 100% sprawnej to wyczyn.cos tam kiedys wlewano do skrzyn jak cieknie ale jak mi fachura kiedys powiedziala ze nic niepowinno sie tam lac!pomoze w jednym zaszkodzi w drugim.
Ja polecam produkty liqui moly prosze oto link wlejcie do skrzyni jak na instrukcji i smigajcie dalej, no chyba ze kazda srubke poluzowac i dynamometrycznym kluczem zgodnie z instrukcja poskrecac od nowa po jednej srubie pozdro
http://www.liquimoly-sklep.pl/cat-pol-1 ... owych.html
PS. Ogolnie jak zalewac skrzynie to tylk lepszym olejem, tak slyszalem.
Korek do sprawdzania poziomu jest z boku do spuszczania pod spodem, jak chesz dolac to sie zaopatrz w sprzet do lewatywy albo jakad duza strzykawke, wchodzi pewnie cos okolo 0,9.
Najlatwiej sciagnac program autodata i tam masz wszystko co najbardziej potrzbne na rysunkach. pozdro
http://www.liquimoly-sklep.pl/cat-pol-1 ... owych.html
PS. Ogolnie jak zalewac skrzynie to tylk lepszym olejem, tak slyszalem.
Korek do sprawdzania poziomu jest z boku do spuszczania pod spodem, jak chesz dolac to sie zaopatrz w sprzet do lewatywy albo jakad duza strzykawke, wchodzi pewnie cos okolo 0,9.
Najlatwiej sciagnac program autodata i tam masz wszystko co najbardziej potrzbne na rysunkach. pozdro
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 23:42 przez mj2006, łącznie zmieniany 2 razy.
Audi to kaprysna franca :P