Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Makawity
Nowicjusz
Nowicjusz

Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar

Post autor: Makawity » sob wrz 12, 2009 00:14

Potrzebuje wskazowki co moze powodowac brak dzialania obwodu czujnika cisnienia oleju 1.8 bar. Po odpieciu przewodu od czujnika i zwiekszeniu obrotow powyzej 2000/min kontrolka powinna sie zapalic, a u mnie tak sie nie dzieje. Obwod czujnika 0.3 bar dziala dobrze - kontrolka po przekreceniu kluczyka miga i gasnie po uruchomieniu silnika. Jak mniemam powod awarii kryje sie w zepole wskaznikow. Moje wskazniki sa z Motometer.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 22:48 przez Makawity, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomasz Mk 1
Nowicjusz
Nowicjusz

1,8

Post autor: Tomasz Mk 1 » sob wrz 12, 2009 00:33

Witaj.
Wymień czujnik w korpusie filtru oleju jest najprawdopodobniej uszkodzony
jak uda mi się go jutro pomierzyć przyśle Tobie rezystancje czujnika na zimnym silniku!
Miałem ten objaw

TomKarlo Mk1

Awatar użytkownika
Makawity
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Makawity » ndz wrz 13, 2009 22:37

To nie to. Kontrolka powinna sie zapalac po odpieciu kabla od czujnika i przekroczeniu 2000 obr/min na dluzej niz 2s. U mnie tak sie nie dzieje, wiec mysle, ze problem jest w zestawie wskaznikow.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar

Post autor: zodiak » pn wrz 14, 2009 07:29

Makawity pisze: Obwod czujnika 0.3 bar dziala dobrze - kontrolka po przekreceniu kluczyka miga i gasnie po uruchomieniu silnik.
Z tego co wiem, to kontrolka nie powinna migać aż do odpalenia silnika tylko świecić światłem ciągłym a po odpaleniu zgasnąć.
Co do czujników to jasny (wysokie ciśnienie) bez ciśnienia ma przerwę przy ciśnieniu zwarcie, od niskiego ciśnienia (najczęściej brązowy lub niebieski) bez ciśnienia ma zwarcie przy ciśnieniu przerwę.
Na początek sprawdź miernikiem lub kontrolką działanie czujnika wysokiego ciśnienia (bez odpalenia ma mieć przerwę a przed 2 tysiącami zwierać. Jeśli będzie tak działał to sprawdź przewód od czujnika do zegarów. Jeśli i to okaże się ok. to niestety zegary :/

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
Makawity
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Makawity » wt wrz 15, 2009 07:19

Sam czujnik sprawdzalem - dziala dobrze, tzn zwiera przy ok 1.8bar.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 15, 2009 08:32

no to trzeba zaczac od kabelka, moze gdzieś znajdziesz rozpiskę pinout do licznika mk1 albo po kolorze kabli się zorientujesz który to kabelek i sprawdzisz jego przejście miernikiem.Jak bedzie ok to pewnie sam licznik. Jak długo trwała próba z odpiętym kabelkiem, bo zdaje się licznik ma jakąś zwłokę zanim zacznie sygnalizować niskie ciśnienie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Makawity
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Makawity » śr wrz 16, 2009 21:26

To nie kabel. Brak przejscia objawial by sie zapalaniem/miganiem kontrolki, gdyz gdy cisnienie jest za niskie czujnik rozwiera obwod. Odpinalem czujnik na dostatecznie dlugi czas (po prostu jezdze teraz z odpietym) aby kontrolka sie zapalila. Uwazam, ze problem jest w zegrach. Moze ktos mial podobny klopot i wie co w zegarach moglo siasc. Musi tam byc cos w rodzaju bramki logiczej - gdy czujnik przy filtrze rozwiera obwod i obroty sa powyzej 2000/min zapala kontrolke. A u mnie sie tak nie dzieje...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”