Parujące szyby w wilgotne dni, smrodek na ciepłym nawiewie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Parujące szyby w wilgotne dni, smrodek na ciepłym nawiewie

Post autor: lowi85 » wt wrz 15, 2009 10:50

W tej sprawie można znaleźć wiele tematów jednak ani jeden bez konkretnej odpowiedzi.

W deszczowe lub "wilgotne" dni pojawia mi się para na szybach (głównie na przedniej), po włączeniu ogrzewania czuje płyn chłoniczy, czy jest to typowy objaw niesprawnej nagrzewnicy?

Niedawno miałem lekką nieszczelność na złączce z boku silnika, płyn spływał po rozgrzanym silniku, prawdopodobnie parując dostawał się do kabiny przez nawiew i przez to powstawał ten lekko nieprzyjemny zapach (działo się to i na zimnym i ciepłym powietrzu)
Nieszczelność już wyeliminowałem (musiałem też wymienić płyn) i smrodek z płynu czuć teraz tylko gdy włączam ciepłe powietrze. Natomiast przekręcając pokrętło na zimny nawiew powietrze lecące z dmuchawy jest lekko letnie, tzn rozumie że nie to nie klima ale zdaje mi się że powierze lecące "na zimnym" powinno być chłodniejsze, być może jestem przewrażliwiony ;)

Ten "zapach" nie przeszkadza mi aż tak bardzo ale problem parujących szyb musze rozwiązać do zimy bo będzie ciężko...

Jak myślicie? Wymiana nagrzewnicy rozwiąże problem?

Masz mało problemów? – kup sobie następne auto… ;)

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » wt wrz 15, 2009 10:59

Najpierw to radzę zdjąć podszybie od strony pasażera, spojrzeć w jakim stanie jest filtr kabinowy, najlepiej wymienić na nowy bo to kwestia 19 zł, wyczyścić całą komorę tego filtra oraz blachy na około puszki na filtr i dopiero wtedy zobaczyć, czy problem się rozwiąże.

U mnie na zimnym nawiewie leciała gorącz, natomiast jak włączyłem na 1 bieg ogrzewania to po chwili można było gacie ściągać - aż niebepiecznie ciepło. No i był lekko nieprzyjemny zapach "starej myszy". Wymiana filtra oraz wyczyszczenie puszki na ten filtr rozwiązało wszystkie problemy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt wrz 15, 2009 11:02 przez BartekGib, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PAPAYOS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: PAPAYOS » wt wrz 15, 2009 20:16

Też polecam wymianę filtra...

U mnie kiedyś na rozgrzanym silniku po włączeniu ogrzewania w deszczowy dzień śmierdziało że szkoda gadać... Okazało się że na filtrze znajdowało się kilogramy liści i to wszystko zaczynało pleśnieć... Po wymianie wszystko wróciło do normy i porawiła się wydajność nadmuchu.
Też podejrzewałem, że zaczyna przepuszczać nagrzewnica bo ubywało jednocześnie płynu w układzie chłodzenia, ale okazało się że puszcza pompa wody.

Także u ciebie pewnie jest to samo...

Pozdrawiam
PAPAYOS

https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313

Awatar użytkownika
rafus
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: rafus » wt wrz 15, 2009 23:17

a moze to jakas padlina sie uchowala i smrodkiem wali :grin: :grin:

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lowi85 » śr wrz 16, 2009 13:01

Filtr kabinowy jest troche zasyfiony, wymienie go tak czy siak... (ale to na pewno nie to)cała komora tego filtra też jest czysta, dywaniki są suche. Zapach który czuje to na 100% płyn chłodniczy.
Zadje się, że będe musiał wymienić tą nagrzewnice i wtedy sie przekonam czy problem zniknie.

Orcio

Post autor: Orcio » śr wrz 16, 2009 14:28

a plynu chlodniczego ci ubywa?
masz antene cb?
dywaniki na gorze to beda suche zobacz pod filcem na samym dole.

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » śr wrz 16, 2009 15:04

moze to byc nagrzewnica dlatego ze jak sie z niej sączy gdzies na jej radiator to potem po właczniu nawiewu czuc plyn chłodniczy który z niej wyciekł, tylko czemu Ci wedy te szyby tak paruja? moga parować od tego płyn z nagrzewniczki ale to musiałoby troche go uciekać i zauważyłbyś to w zbiorniczku.
troche dziwne ale ja bym zaryzykował z objerzeniem chociaz nagrzewnicy a w razie czego sama nagrzewnica przeciez droga nie jest :)

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lowi85 » śr wrz 16, 2009 15:24

Pod dywanikami sucho, jakiś czas temu sprawdałem czy nic nie gnije itp, dywaniki były wywalone z auta, żadna wilgoć nie stoi w kabinie.
Szyby parują tylko w wilgotne dni. Na ciepłym powietrzu nic nie paruje, jedynie czuć płyn. Nagrzewnica droga nie jest tylko w cholere z tym roboty ;) Przez to wole się upewnić żeby niepotrzebnie nie rozbierać "połowy" auta :jezor: Płynu nie ubywa, tzn z jakiegoś miejsca musi wydobywać się ten zapach, w zbiorniczku jednak cały czas jest taki sam poziom.

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » śr wrz 16, 2009 15:58

skoro płynu nie ubywa to bardzo dziwne. Jak paruje tylko w wilgotne dni to moze gdzies woda zacieka spod uszczelki do srodka czy cos... A te kanały odpływowe masz wszystkie drożne? Bo jak sa przypchane to moze ta woda sie pchać tam gdzie nie potrzeba.
A pamietaj ze zapach płynu to moze byc nawet jesli Ci gdzies troszeczke na silnik kapie i juz bedzie czuc. Kiedys tez tak miałem tyle ze w Astrze i w koncu znalazłem kapało troche na silnik i smnierdziało a wcale za duzo nie ubywało ze zbiorniczka.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » śr wrz 16, 2009 19:39

jeśli po włączeniu ogrzewania zaczyna parować szyba i czuć zapach płynu to na 100% nagrzewnica puszcza
przetestowałem to kiedys na sobie :chytry:

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lowi85 » czw paź 15, 2009 22:41

No i po kłopocie, nie wiem do końca co było przyczyną parowania bo wymieniłem nagrzewnice i filtr kabinowy. Jeśli chodzi o filtr kabinowy to jego koszt to 18zł i robota na 2min ;) Jeśli chodzi o nagrzewnice to.... japie....rniczę nie życze tego największemu wrogowi, sama nagrzewnica kosztowała niecałe 40zł ale robota na cały dzień/noc. Zabrałem się za to o 22 i skończyłem nad ranem, tyle dobrze ze robiłem to jeszcze w porze w miare ciepłej. Rozkręcanie nie było takie kłopotliwe z wyjątkiem wyjęcia samego zespołu ogrewania którego i tak do końca nie wyciągłem - odciągnąłem go tylko na tyle żeby wymienić nagrzewnice... Za to skręcanie tego wszystkiego było dla mnie masakrą, zostały mi dwa wkręty :helm: ale nic nie trzeszczy więc prawdopodobnie są zbędne :hmm:. Dużych strat nie miałem praktycznie wcale, z delikatych rzeczy jest tam tylko pasek poduszki powietrznej w kierownicy, na to trzeba najbardizej uwarzać i ostrorznie odpiąć, reszty popsuć się nie da no chyba że ktoś ma talent ;) hmm właściwie to mi pękł wężyk od spryskiwaczy ale to drobnostka którą od razu naprawiłem. Na starej nagrzewnicy i w jej obudowie był zaschnięty płyn z chłodnicy i to było powodem niemiłego zapachu. Po jej wymianie przez kilka dni czuć było "nowość" (jak nowy grzejnik) ale już co miało się wygrzać to się wygrzało, wszytko jest OK, dzieki wszystkim za pomoc i oby Wasze nagrzewnice się nigdy nie rozciekły :pub:

kropek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kropek » śr paź 21, 2009 20:01

kawowy19 jak się dobrać do tych kanałów odpływowych i gdzie one są ? zauważyłem że u mnie po mocnej ulewie stoi woda na dywaniku.
a do tego parują mi szyby ale tylko jak włączę ogrzewanie, pewnie dlatego że nie mam filtra kabinowego :bigok: mam nadzieję że jak go włożę to problem minie bo nie da rady jeździć

Awatar użytkownika
człek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: człek » śr paź 21, 2009 20:51

podpina się pod pytanie kolegi powyżej, mam ten sam problem - woda na dywaniku kierowcy.

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: xxMAXIMxx » ndz paź 25, 2009 10:11

Czy w MKII też jest ten filtr?

Co do mokrej wycieraczki po ulewie też mam ten problem, tyle że od strony pasażera. Wydaje mi się że coś się przedostaje gdzieś na samym przodzie gdzie podłoga łączy się z konsolą przednią bo tam wykładzina jest wilgotna. Co to może być?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”