oszukać sondę lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
oszukać sondę lambda
Witam,
Zacznę od tego, ze padl mi katalizator. Po poradach kolegow wstawilem strumienice, ale wywala mi blad komputera. Moze znacie jakis sposób by to ominąć!? Pozdrawiam
Zacznę od tego, ze padl mi katalizator. Po poradach kolegow wstawilem strumienice, ale wywala mi blad komputera. Moze znacie jakis sposób by to ominąć!? Pozdrawiam
Dżonybatony
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ja tak na chłopski rozum, to kombinowałby tak - do jednej z sąd na przewodzie sygnałowym dał rezystor - jaka wartość - to trzeba by dobrać (można eksperymentalnie wstawić potencjometr) i potem tak go reguloweać, żeby błąd zniknął. Ogólnie to jest tak, że jedna sonda jest przed a druga za katem, wiec jedna daje większe napięcie, druga mniejsze (tylko nie wiem która daje które) - bez kata obie dają tyle samo mniej wiecej.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Pierwsza sonda steruje mieszanką i w zasadzie katalizator nie ma tu niewiele do rzeczy. Druga sonda bada pośrednio stan katalizatora, komputer porównuje wskzania obu sond do tego celu. Druga pracuje głównie przy wysokich obrotach, test wykonywany okresowo przy spełnieniu odpowiednich warunków. Może zapalić check ale po jakimś czasie. Ja bym wstawił uniwersalnego kata za 300 do 600 pln i z głowy (ceramicznego nie metalowego - za duży przepust)
Ostatnio zmieniony pt paź 02, 2009 23:24 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.