tomgra pisze:Czy masę mogę wziąć z "karoseri" czy od akumulatora?
- polecam blaszke nad panelem przekaźników - zakładasz na konektorek i jest ok.
tomgra pisze:Żółty ?? tutaj mam problem bo nie wiem w jakie kable do stacyjki podpiąć i czy do rozrusznika czy do pompy??
- musisz oczywiście przekaźnik zastosować. Lepeij odciąć zapłon a nie rozrusznik. jeżeli wstawiasz odcięcie, to nie przy stacyjce, tylko najbliżej elementu który odcinasz (np. w dieslu elektrozawór). Dobrze jest zrobić to tak, że jeżeli przekaźnik ma styk przełączny, to przełącza styk tak, że jak alarm jest usbrojony, to zasilanie zaworu jest odłaczone, a pin, który normalnie zasila zaeór zwarty jest do masy. Po odblokowaniu alarmu styk przeąłcza sie odłaczając mase i załaczajac sie do przewodu, który normalnie zasila zawór. Tylko tutaj trzeba sie zastanowić - ten przykłąd jest dla prostego diesla bez ECU - jeżeli masz eci, to mpoże wywalić błąd, że zawór uszkodzony itp. - najlepej mieć schematy od konkretnej wersji silnikowej i na ich podstawie wymysleć co odłaczyć.
Czerowny - z tyłu panelu z przekaźnikami masz grube czerowny kable podpięte pod panel. Obok nich masz wolne konektory w panelu - tam jest stałe +12V - podłacz się tam konektorkiem.
tomgra pisze:Niebieski z brązowy-białym (czy to ma znaczenie pod która krańcówkę go podepnę?)
- nie ma znaczenia - ale... klapa bagażnika jest jakby odseparowana od reszty krańcówek. Możesz ją też podłączyć do tgo przewodu, ale wtedy, jak otworzysz drzwi to będzie świe świeciło oświetlenie bagażnika - i na odwrót - jak otworzysz bagaźnik, to zaświeci się różnież oświetlenie wnętrza. Żeby temu zapobiec trzeba zrobić mostek z diod. Podobnie jest z krańcówką maski - jak dodasz tą krańcówkę, to też trzeba dać dioda, żeby oświetlenie się nie zapalało, jak otwierasz maskę.
biały - +12V po zapłonie. Czarny przewód idący ze stacyjki.
pomarańczowy - czerwono-czarny przewód przy czyjniku pedału hamulca - masz go też za panelem z przekaźnikami - pin E/3
Czujnik ultradźwiekowy - zielony - pod blaszkę nad panelem przekaźników
brązowy - za bezpiecznik od alarmu, kóry podłączony jest pod stałe +12V
biały - powinno zadziałąć gdy się podłączy pod ten sam przewód co krańcówka drzwi.