Alternator do golf 2 GTD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alternator do golf 2 GTD
Witam!
Mam golfa II 1,6GTD. Nie działa mi obrotomierz. Problem - chyba mam alternator od innego modelu bo nie ma wsuwki na wyjściu "W" do obrotomierza. Czy jest możliwiość wyprowadzenia tej końcówki z każdego typu alternatora, czy potrzebne są jakieś dodatkowe elementy?
Nie chcę kupować dodatkowego alternatora bo już i tak mam dwa.
Prosze o porade.
PozdrawiamGymy
[email protected]
Mam golfa II 1,6GTD. Nie działa mi obrotomierz. Problem - chyba mam alternator od innego modelu bo nie ma wsuwki na wyjściu "W" do obrotomierza. Czy jest możliwiość wyprowadzenia tej końcówki z każdego typu alternatora, czy potrzebne są jakieś dodatkowe elementy?
Nie chcę kupować dodatkowego alternatora bo już i tak mam dwa.
Prosze o porade.
PozdrawiamGymy
[email protected]
Nie mam pojęcia czy wyjście W idzie przełożyć z innego alternatora bo nie roznbierałem tego dobrego. Rozebrałem alternator bez wsówki i wychodzi na to, że w alternatorze jest dodatkowe uzwojenie. Spróbuj rozebrać zepsuty alternator z wsówką W i zobaczysz czy da się to przełożyć czy nie. Jak się da to masz problem z głowy, a jak nie to musisz szukać alternatora.
Z twojego alternatora można wyprowadzić sobie samemu to wyjscie W.Sygnał bierze sie po prostu z jednego uzwojenia z przed diód prostowniczych.
[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 16:48 ]
Mam gdzieś coś więcej na ten temat ale musze poszukć , jak znajde to tu wrzuce.
[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 16:48 ]
Sygnał na tym wyjściu to jest prąd zmienny o napięciu około 15 VGymy pisze:TAZ... Orientujesz się może jaki sygnał powinen być na tym wyjściu "W"? Tzn., czy to jest odpowiedni poziom napięcia wyprostowanego (stałego), przemiennego, czy może sygnał w postaci impulsów o odpowiednim kształcie czy częstotliwości?
Mam gdzieś coś więcej na ten temat ale musze poszukć , jak znajde to tu wrzuce.
A wszystko przez kobiete....:D
Dzięki za informację. Będę czekał na jakieś szczegóły.
[ Dodano: 20 Lut 2006 08:40 ]
W sobotę przerobiłem mój alternator - dolutowałem przewód do końca uzwojenia na stojanie i podłączyłem do czerwonego przewodu do obrotomierza. Działa OK.
Sygnał sterujący to połówka sinusoidy o wartości szczytowej ok. 15-16 V. Na wolnych obrotach jak podłączymy miernik wyskalowany do pomiaru napięcia stałego (woltomierz) to powinien wskazać ok. 7 V. Przy wyższych obrotach skraca się okres tego sygnału - wzrośnie też wartość pokazywana przez woltomierz.
Dla obrotomierza wartością sterującą jest częstotliwość tych impulsów.
Może ta informacja przyda się komuś kto będzie chciał wymieniać zegary.
Zycze udanych przeróbek.
[ Dodano: 20 Lut 2006 08:40 ]
W sobotę przerobiłem mój alternator - dolutowałem przewód do końca uzwojenia na stojanie i podłączyłem do czerwonego przewodu do obrotomierza. Działa OK.
Sygnał sterujący to połówka sinusoidy o wartości szczytowej ok. 15-16 V. Na wolnych obrotach jak podłączymy miernik wyskalowany do pomiaru napięcia stałego (woltomierz) to powinien wskazać ok. 7 V. Przy wyższych obrotach skraca się okres tego sygnału - wzrośnie też wartość pokazywana przez woltomierz.
Dla obrotomierza wartością sterującą jest częstotliwość tych impulsów.
Może ta informacja przyda się komuś kto będzie chciał wymieniać zegary.
Zycze udanych przeróbek.