Ciepły nadmuch - brak lub prawie brak
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ciepły nadmuch - brak lub prawie brak
Witajcie, dziś jako że chłodny dzionek był/jest to postanowiłem ze nagrzeje troszkę w golfiku moim. Przełączyłem pokrętełko na ciepłe powietrze, słychac było zmianę w sile nadmuchu co zasugerowalo mi ze zaraz bedzie ciepło..Jade i jade i zimno ;/ Przyspieszyłem do 100-120 km/h i wreszcie upragione ciepło ucieszony jade dalej STOP światła, ruszam jedynka i czuje chłód;/ znów zimno.. znów przyspieszam i ciepełko STOP i znów to samo... Przy wysokiej predkosci na czwartym i piątym biegu jest ok ale jak jade powoli to czuje zimno. Sterownik nawiewu otwiera dmuchawe bo jest charakterystyczne "przejscie" z zamknietej na otwartą, przewody które idą od nagrzewnicy są ciepłe, jeden z nich wrecz gorący.. Rozkręciłem sterownik i ładnie linka chodzi, widac ze zamyka i otwiera. Jakies pomysły?
dodam ze termostat był wymieniany 1,5mc temu..
dodam ze termostat był wymieniany 1,5mc temu..
Ostatnio zmieniony sob paź 10, 2009 15:48 przez newchief, łącznie zmieniany 1 raz.
Obydwa przewody są ciepłe, jeden gorący drugi bardzo ciepły. Ide sprawdzić ten filtr w podszybiu. Dmuchawa na "4" efekt - zimny nadmuch ;/ przy duzej predkosci jest tylko cieply
Ostatnio zmieniony sob paź 10, 2009 15:57 przez newchief, łącznie zmieniany 1 raz.
zgadza się kolega ma rację , nagrzewnica ma niewielki obieg do nagrzewania , tak więc obydwa węże powinny być prawie tak samo gorące , jak powrotny jest dużo zimniejszy , to może wskazywać na niedrożną nagrzewniceabt pisze:Tak jak kolega wyżej napisał plus sprawdz czy obydwa przewody są ciepłe ?? wchodzący i wychodzący.
Wiec tak, zamontowałem odkurzony filtr i jest tak samo. Stałem teraz cały czas przy ciepłym odpalonym silniku(wróciłem z trasy 30 minut temu) i weze zdecydowanie sa tak samo gorące a dalej leci zimne powietrze ;/ Jak wyłącze silnik, wtedy wąz po lewej jest chłodniejszy niz ten po prawej przy odpalonym sa takie same
Ostatnio zmieniony sob paź 10, 2009 16:16 przez newchief, łącznie zmieniany 1 raz.
Już odkręcałem sterownik, linka smiga ;/ nie spadł i rusza sie.. Poza tym słychać jakby słabszy pęd powietrza przy przestawieniu pokrętła na ciepłe dmuchanie, przy zimnym dużo mocniej dmuchamiś fazi pisze:to nie ma innej możliwości jak taka że klapka od ciepłego powietrza nie zamyka całkowicie dopływu zimnego , musisz zdemontować panel sterujący i zobaczyć czy linka od tego pokrętła nie wyskoczyła z zaczepu , albo się nie przestawiła w tym zatrzasku
Ostatnio zmieniony sob paź 10, 2009 16:25 przez newchief, łącznie zmieniany 1 raz.