Brak jednej z umów kupna
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Brak jednej z umów kupna
Mam taki problem: kupiłem vw golfa, auto wydawało się w porządku do puki nie pojechałem go zarejestrować. Od sprzedającego dostałem 2 poprzednie umowy, gdyż wcześniejsi właściciele nie rejestrował auta po kupnie. Nie zdziwiło mnie to bo słyszałem o takich praktykach jak autem jeździ się malutko. W Urzędzie okazało się, że brakuje pierwszej umowy, przez co nie ma nawiązania do dowodu rejestracyjnego i auta mi nie zarejestrujom. Zapytałem co robić, to urzędas wzruszył ramionami. Zostałem bez kasy z trefnym autem. Zdobyłem nr do gościa który sprzedał auto po raz pierwszy- powiedział, że już raczej nie ma tej umowy. Z kolesiem który kupił od niego nie mam kontaktu... Co teraz zrobić??
Bardzo chciałbym mieć na własność to auto, bo stan jest zacny.
Pomóżcie. Pozdrawiam!
Bardzo chciałbym mieć na własność to auto, bo stan jest zacny.
Pomóżcie. Pozdrawiam!
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
musisz mieć umowę kupna tożsamą z dowodem rejestracyjnym pojazdu. czyli jak wcześniejszy właściciel nie przerejestrował auta na siebie daje Ci swoją umowę kupna. niestety jeżeli nie masz umowy od właściciela dowodu to raczej nie zarejestrują Ci auta.
IV VAG Meeting Bielawa 12-13.05.2012 viewtopic.php?f=53&t=435930&start=14#p5281815
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
- tofik_sm
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jeśli osoba z dowodu rejestracyjnego zgłosiła sprzedaż w urzędzie to ksero tej umowy można tam uzyskać. Zapytaj go o to. Jak będziesz miał ksero to już będzie z górki. Wtedy wystarczy przepisać (bo do rejestracji musisz mieć oryginał wszystkich umów!) i zebrać podpisy wszystkich stron umowy. Powodzenia!
Ostatnio zmieniony sob paź 03, 2009 10:52 przez tofik_sm, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
No cóż, okazało się, że żadna ze stron nie ma umowy która mnie interesuje... Co więcej oburzeni są, że nikt po nich nie rejestrował auta, ale odsprzedawał na umowę. Myślę, że jednak ją mają, tylko boją się ewentualnych konsekwencji. Teraz powiedzcie mi co dalej zrobić. Jechać do Urzędu Komunikacji który jest w dowodzie i... no właśnie, gdzie iść, jak się zachować i czy wydadzą mi odpis umowy bez przeszkód???
- tofik_sm
- Nowicjusz
- Kontakt:
mettenos ma rację, tobie tej umowy nie wydadzą.mettenos pisze:Urząd nie ma obowiązku wydać ci kopii wstecznej umowy na której twoje dane osobowe nie figurują
Żadne konsekwencje im nie grożą, gdyż oni sprzedali pojazd i zrobili wszystko zgodnie z prawem, a skorolukasfenix pisze:Myślę, że jednak ją mają, tylko boją się ewentualnych konsekwencji
to powiedz im, że ty to zrobisz, jak tylko dadzą ci umowę. Jedyna szansa w tej sytuacji to przekonać ich o tym.lukasfenix pisze:oburzeni są, że nikt po nich nie rejestrował auta
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Zacny pomysł kolego. Chce to jakoś załatwić bo ani kasy ani auta.Gozdus pisze:po mojemu to najbardziej potrzebne są Ci dane jakie były na tej umowie czyli data cena itp itd.. sporządzić taką samą umowę jeszcze raz i tylko niech osoby które na niej są dadzą Ci podpis i po sprawie
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 17:52 przez lukasfenix, łącznie zmieniany 2 razy.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
łatwo napisać i doradzić komuś - gorzej wykonać, niby proste - jedziesz do pierwszych właścicieli, sporządzasz umowę od nowa - następnie jedziesz do tych którzy auto kupili i żądasz podpisu - niby proste ale nie do końca - życzę powodzeniaGozdus pisze:po mojemu to najbardziej potrzebne są Ci dane jakie były na tej umowie czyli data cena itp itd.. sporządzić taką samą umowę jeszcze raz i tylko niech osoby które na niej są dadzą Ci podpis i po sprawie
pozostaje jeszcze fakt, że taka umowa kupna-sprzedaży musi się pojawić w urzędzie skarbowym...
jedyne rozwiązanie to spisać umowę jeszcze raz. Problem jedynie taki, że umowa musi być opłacona, więc ktoś w wydziale komunikacji przyjmie komplet dokumentów do rejestracji i od razu odeśle do skarbowego....
eh, powodzenia.
jedyne rozwiązanie to spisać umowę jeszcze raz. Problem jedynie taki, że umowa musi być opłacona, więc ktoś w wydziale komunikacji przyjmie komplet dokumentów do rejestracji i od razu odeśle do skarbowego....
eh, powodzenia.
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
a w czym może być problem?mettenos pisze:łatwo napisać i doradzić komuś - gorzej wykonać, niby proste - jedziesz do pierwszych właścicieli, sporządzasz umowę od nowa - następnie jedziesz do tych którzy auto kupili i żądasz podpisu - niby proste ale nie do końca - życzę powodzeniaGozdus pisze:po mojemu to najbardziej potrzebne są Ci dane jakie były na tej umowie czyli data cena itp itd.. sporządzić taką samą umowę jeszcze raz i tylko niech osoby które na niej są dadzą Ci podpis i po sprawie