Przegrzane swiece?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przegrzane swiece?
Z tego co wyczytalem po zgasnieciu kontrolki swiec zarowych trzeba poczekac kilka sekund az uslyszy sie charakterystyczne cykniecie.Ja odpalalem auto zaraz po tym jak kontrolka gasla i zastanawiam sie czy mozna w ten sposob posadzic nowe swiece?Wymienilem ja trzy tygodnie temu na NGK i po kilku wzorcowych wrecz odpaleniach silnika zaczely mi sie te same dziwne obajwy z rozruchem co w zeszlym roku.Poza zima paliidealnie,natomiast gdy temp. spada w okolice 0 i trzeba grzac swiece zapala tak jabky zaplon nie nastepowal jednoczesnie we wszystkich cylindrach.Pali zawsze za pierwszym razem nawet przy -25,ale to w jaki sposob to sie odbywa irytuje mnie troche dlatego szukam przyczyny.
Akumulator ma >niz 3 lata (tyle mam go w kraju),ale napiecie spoczynkowe po nocy za kazdym razem wynosi 12,6-12,7V.
Kat wtrysku i dawka sa OK.
Filtr paliwa wymieniony.
Akumulator ma >niz 3 lata (tyle mam go w kraju),ale napiecie spoczynkowe po nocy za kazdym razem wynosi 12,6-12,7V.
Kat wtrysku i dawka sa OK.
Filtr paliwa wymieniony.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja sądzę, że najlepiej odpalać właśnie tuż po cyknięciu. Komora cylindra jest już max nagrzana i dodatkowo akumulator nie jest obciążony jednocześnie przez świece i rozrusznik. pozdroarwam pisze:ale w duże mrozy lepiej jest odpalać tuż przed tym cyknięciem ale po zgaśnięciu kontrolki ponieważ komory są lepiej nagrzane
Masz racje tylko zapomniałeś o jednymtomch pisze:Ja sądzę, że najlepiej odpalać właśnie tuż po cyknięciu. Komora cylindra jest już max nagrzana i dodatkowo akumulator nie jest obciążony jednocześnie przez świece i rozrusznik. pozdroarwam pisze:ale w duże mrozy lepiej jest odpalać tuż przed tym cyknięciem ale po zgaśnięciu kontrolki ponieważ komory są lepiej nagrzane
Że świece błyskawicznie stygną i wkręcona w głowicę na mrozie gaśnie tak szybko jak żarówka
HE Dzieki.To moj pierwszy diesel i powoli sie ucze i zaglebiam w arkana tego typu silnika.Pozatym mam male trudnosci z odpaleniem.Wiec zrobilem sobie grafik co i kiedy.Najpierw sprawdze swiece i wymienie tulejki w rozruszniku.A jak dalej bedzie ciezko palil to zrobie ten kat wtrysku gdzies.Pozdrawiam