Bolączka, mojego Golfa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- 1990VW
- Mały gagatek
- Kontakt:
Bolączka, mojego Golfa
Mam mk2 1990 rok 1.8 Rp, silnik zapewne znany.
Problem wygląda tak:
Rano zimno śnieg itp.itd(jak nie było śniegu też mu się zdarzało) Odpalam silnik, a tutaj chodzi jak traktor(nie palił na wszystkie cylindry) .
Zawsze codziennie rano tak jest jak silnik jest zimny, dopiero jak się go na obroty wkręci i przytrzyma chwilkę, i odpuści gaz to zaskakują wszystkie. Powiedzcie co to może być??
Jeszcze jedno pytanie, po włączeniu zapłonu miga mi kontrolka oleju i gaśnie po odpaleniu silnika, tak ma być??
Problem wygląda tak:
Rano zimno śnieg itp.itd(jak nie było śniegu też mu się zdarzało) Odpalam silnik, a tutaj chodzi jak traktor(nie palił na wszystkie cylindry) .
Zawsze codziennie rano tak jest jak silnik jest zimny, dopiero jak się go na obroty wkręci i przytrzyma chwilkę, i odpuści gaz to zaskakują wszystkie. Powiedzcie co to może być??
Jeszcze jedno pytanie, po włączeniu zapłonu miga mi kontrolka oleju i gaśnie po odpaleniu silnika, tak ma być??
- Eso
- --------
- Kontakt:
rozumiem ze auto nie jest garazowane? Gdy samochod stoi cala noc ta nazbiera sie wilgoc i wtedy silnik tam chodzi a po chwili lapie. nie masz czym sie martwic. a co do kontrolki to wszystko jest ok. gorzej jak by nie zgasla 

MÓJ MKIII
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2308992#2308992
ZAPRASZAM: http://automobile-breffka.otomoto.pl/
[img]http://images49.fotosik.pl/214/4f047f3f2485d59b.jpg[/img]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2308992#2308992
ZAPRASZAM: http://automobile-breffka.otomoto.pl/
[img]http://images49.fotosik.pl/214/4f047f3f2485d59b.jpg[/img]
- mazio_leczna
- Ma gadane
- Kontakt:
- mazio_leczna
- Ma gadane
- Kontakt:
A ja mam dwa RP-ki juz ponad 7 lat i nigdy nie mialem zima problemow i na dodatek stoja na dworzu Nie twierdze ze nie powino byc takich problemow z ciezkim paleniem
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2009 20:15 przez jeryk10, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
eeeee przesadzaci z ta wrazliwoscią
ja jakos nie narzekam, wystrczy wiedziec co i jak w nim ma działac i tyle
1990VW, najpierw sprawdz czy działa ci podgrzewanie kolektora ssacego
, mozsz to zrobic w następujący sposób, przekrecasz po nocy zapłon, nie odpalasz auta, po 5 minutach powiedzmy wsadzasz łape miedzy kolektor ssacy a wydechowy i macasz czy czujesz ciepło na dole ssacego
jezeli nie czujesz to masz do sprawdzenia czujnik CZERWONY na węzu od chłodnicy, to jst zwykły termowłacznik , dziala na zasadzie jak jest ponizej 70 tmp cieczy to puszcza prąd, jak temp wzrosnie , to sie wyłacza i nie przewodzi ( podgrzewanie kolektora potocznie zwane podgrzewaniem jeza , pobiera dosc sporo prądu , pozniej funkcje podgrzewania kolktora ssacego przejmuje płyn chłodniczy ) , jezeli czujnik jest ok to sprawdzasz przekaznik NR 1, on jest oddzielnie nad wszystkimi bezpiecznikami , ale one rzadko padaja ( jak wlacza sie podgrzwanie jeza, to powinienes slyszec cyknięcie )
jezeli jezu grzeje, przełacznik jest ok, to zostaje Ci sprawdzeniee czy na zimnym silniku powitrze dostaje sie z przodu filtra, czy spod maski.
Zdejmujesz dekiel od filtra, sprawdzasz czy klapka nie jest zablokowana, sprawdzasz czy wezyk jest podłaczony ( mozesz odpiąc wzyk od osłony wtrysku i pociagnac, klapka powinna zaragowac ) , ale to nie bedzie tez dzialac jezeli nie masz rury od filtra do kolektora wydchowego ( wlasciwie nad nim , ta rura lapie cieple powietrze, zeby paliwo szybciej odparowywało i silnik nie szarpał itd )
jzli to wszystko dziala poprawnie , to sprawdzasz układ WN, kabel , kopułka, KABLE, swiece i na koncu sonde lambda ( ja mialm taki przypadek , ze mi padła sonda w zime.... na zimnym..maasaakraa !! szarpało, kopcił, smierdziało beznyna , palił jak smok !
takz jak widzicie , jest pare sposobów , zeby przygotowac RPka na zime i wilgoc
układ WN to podstawa , kable , kopułka, palec wszsytko z BERU, kable BERU, swiece NGK i bedzie smigac nawet pod wodą

1990VW, najpierw sprawdz czy działa ci podgrzewanie kolektora ssacego

jezeli jezu grzeje, przełacznik jest ok, to zostaje Ci sprawdzeniee czy na zimnym silniku powitrze dostaje sie z przodu filtra, czy spod maski.
Zdejmujesz dekiel od filtra, sprawdzasz czy klapka nie jest zablokowana, sprawdzasz czy wezyk jest podłaczony ( mozesz odpiąc wzyk od osłony wtrysku i pociagnac, klapka powinna zaragowac ) , ale to nie bedzie tez dzialac jezeli nie masz rury od filtra do kolektora wydchowego ( wlasciwie nad nim , ta rura lapie cieple powietrze, zeby paliwo szybciej odparowywało i silnik nie szarpał itd )
jzli to wszystko dziala poprawnie , to sprawdzasz układ WN, kabel , kopułka, KABLE, swiece i na koncu sonde lambda ( ja mialm taki przypadek , ze mi padła sonda w zime.... na zimnym..maasaakraa !! szarpało, kopcił, smierdziało beznyna , palił jak smok !
takz jak widzicie , jest pare sposobów , zeby przygotowac RPka na zime i wilgoc

układ WN to podstawa , kable , kopułka, palec wszsytko z BERU, kable BERU, swiece NGK i bedzie smigac nawet pod wodą

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to nie diesel ze sie czeka na gasniecie kontrolekreanimat pisze:ja w mojej EZetce mam inaczej, po włączeniu zasilania pali się kontrolka aku, miga kontrolka oleju, jak gaśnie kontrolka oleju-mogę odpalić auto są to 2, może 3 mignięcia i dopiero odpalam.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!