Wymiana paska rozrządu i rolki

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wojtek0231
Ma gadane
Ma gadane

Wymiana paska rozrządu i rolki

Post autor: wojtek0231 » pn paź 19, 2009 21:32

Siema koledzy. Jutro chcę wymienić pasek i mam takie pytania:
1.Czy muszę zdejmować koło zębate z wałka rozrządu czy nie koniecznie?
2.W którą stronę naciąga się rolkę napinacza? Czytałem o tym na forum ale nie mogę teraz tego odszukać.
3.Kąt wtrysku także trzeba ustawić po wymianie paska?
Dzięki serdeczne za konkretne podpowiedzi a nie za zmianę tematu i pierdo...ie kilka stron o jakiś dętkach z guzem :grin:

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn paź 19, 2009 21:37

nic nie zdejmujesz , blokujesz wałek rozrządu , kolo pompy wtryskowej i już , oczywiście nie kręcisz wałem , rolkę się napina chyba w prawo , tego nie jestem pewien , ale samo Ci pokaże

[ Dodano: 19 Paź 2009 21:38 ]
no chyba że wymieniasz wszystko , łącznie z kołami

[ Dodano: 19 Paź 2009 21:39 ]
tyle że pasuje zdjąć dekiel pokrywy zaworowej do zablokowania wałka rozrządu , specjalnym płaskownikiem , dobrze jest zablokowac

kkolekk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kkolekk » pn paź 19, 2009 21:40

koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
co do napinacza to nie wiem wydaje mi się że obojętnie ostatnio zakładałem ale nie zwróciłem uwagi

glowka123
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Wymiana paska rozrządu i rolki

Post autor: glowka123 » pn paź 19, 2009 21:43

wojtek0231 pisze:Siema koledzy. Jutro chcę wymienić pasek i mam takie pytania:
1.Czy muszę zdejmować koło zębate z wałka rozrządu czy nie koniecznie?
2.W którą stronę naciąga się rolkę napinacza? Czytałem o tym na forum ale nie mogę teraz tego odszukać.
3.Kąt wtrysku także trzeba ustawić po wymianie paska?
Dzięki serdeczne za konkretne podpowiedzi a nie za zmianę tematu i pierdo...ie kilka stron o jakiś dętkach z guzem :grin:
tu masz moj temat prosze.prawie świeży :bigok: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252808

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn paź 19, 2009 21:47

kkolekk pisze:koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
co do napinacza to nie wiem wydaje mi się że obojętnie ostatnio zakładałem ale nie zwróciłem uwagi

racja machnąłem się z benzyniakiem , mój błąd

Awatar użytkownika
wojtek0231
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtek0231 » pn paź 19, 2009 22:25

kkolekk pisze:koło zębate musisz odkręcić i pasek zakładać na luźnym bo będzie ci się przestawiał dół silnika co do kąta to masz już opisywałem
http://forum.vwgolf.pl/vi...er=asc&start=15
Kąt wtrysku wiem jak się ustawia bo już ustawiałem na słuch i po sprawdzeniu u pompiarza okazało się że pomyliłem się o pół stopnia ale nie w tym rzecz. Zakładałem już pasek i wtedy zdejmowałem koło z wałka rozrządu ale też niedawno wymieniałem pompę wodną z obudową (z demontażem pompy paliwowej) i nie zdejmowałem kola zębatego. Ale gdy wymieniam nowy pasek to mogą mi się nie zgrać wszystkie znaki?
Chciałbym wymienić to w miarę szybko a nie jeb.ć się z tym od rana do wieczora

kkolekk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kkolekk » wt paź 20, 2009 05:34

nie przesadzaj to zaledwie 30 min

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » wt paź 20, 2009 09:26

wojtek0231 pisze:Ale gdy wymieniam nowy pasek to mogą mi się nie zgrać wszystkie znaki?
Koła z wałka rozrządu jeśli nie chcesz nie musisz ściągać i kropka.Nic ci się nie przestawi .Jak jesteś dokładny i uważasz na to co robisz .Dziwne że pytasz skoro raz już to robiłeś ...

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
wojtek0231
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtek0231 » wt paź 20, 2009 10:25

munior pisze:Dziwne że pytasz skoro raz już to robiłeś ...
Robiłem ale głównie chodziło mi czy powinno się ściągać koło z wałka bo jedni mówią że tak a drudzy że nie. No i sprawa z rolką bo mogę ją naciągnąć do góry (w prawo) lub do dołu (czyli w lewo). I jak jest poprawnie?

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt paź 20, 2009 11:09

Naciągamy w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Ja koła nie ściągam, tylko pasek może trochę ciężko wchodzić i trzeba go równomiernie zakładać rękoma i nie nabijać żadnym młotkiem, bo i takie rzeczy słyszałem czy czytałem :kac:

Awatar użytkownika
wojtek0231
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtek0231 » wt paź 20, 2009 11:34

piori pisze:Naciągamy w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Ja koła nie ściągam, tylko pasek może trochę ciężko wchodzić i trzeba go równomiernie zakładać rękoma i nie nabijać żadnym młotkiem, bo i takie rzeczy słyszałem czy czytałem :kac:
I to jest konkretna odpowiedź, dzięki kolego
choć wszystkim także serdeczne dzięki.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » wt paź 20, 2009 11:43

piori pisze:pasek może trochę ciężko wchodzić
Trzeba sobie delikatnie kluczem pomóc ruszając delikatnie wałkiem.
Normalnie powinno się zbić koło z klina, ustawić wałek na blokadzie i założyć pasek elegancko bez oporów.
Pozatym trzeba wziąć pod uwagę, że rozrząd może się przestawić przy napinaniu paska, trzeba to sprawdzić po napięciu paska i obróceniu wałem, za śrubę z łbem 12-kątnym.
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 11:50 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt paź 20, 2009 15:33

t0mal pisze:Pozatym trzeba wziąć pod uwagę, że rozrząd może się przestawić przy napinaniu paska, trzeba to sprawdzić po napięciu paska i obróceniu wałem, za śrubę z łbem 12-kątnym.
Dokładnie, nawet w książkach piszą, żeby po napięciu paska wykonać kluczem co najmniej 2 obroty silnikiem i ponownie sprawdzić znaki i napięcie paska.
Ja w golfie nie mam wspomagania, przez co mam na wale korbowym wolne jedno kółko na pasek klinowy. Jak chcę obrócić silnik, to biorę jakiś stary, długi pasek, zakładam go na to puste kółko i ciągnę - tak jest mi najwygodniej kręcić silnikiem :bigok:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt paź 20, 2009 20:54

To ja jeszcze wcisnę swoje 2 grosze.Otóż mądre książki i Autodata podają,że należy zwolnić na wałku koło zębate,by móc dokładnie ustawić rozrząd.Ktoś wyżej już o tym wspomniał.
Ja przy wymianie rozrządu zdejmuję całkowicie koło wałka r;wałka p.i wału k;po to,żeby profilaktycznie wymienić uszczelniacze.Wychodzę z założenia,że lepiej jest to zrobić za jednym zamachem,niż po 10000km rozdzierać jeszcze raz,bo zaczął się lać olej.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”