Potwierdzam w 100%.arwam pisze:jeśli cylindry są zużyte to polecam tulejowanie które choć droższe to pozwala zostawić fabryczne tłoki, jeśli nie ma progów to zmieniam tylko pierścienie i ewentualnie ine jeszcze elementy które są już zużyte
jak zalozyc pierscienie na tlok w 1.9 tdi 1z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
uf udalo sie wszystko poskrecac i sroby wytrzymaly. teraz tylko blacha sie zajac wlozyc silnik i bedzie dobrze. tak mysle
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
- PacekPlacki
- Mały gagatek
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Ma to znaczenie i to duże.Z panewkami (jeżeli też Ci się pomyliły) to jeszcze możesz coś zaradzić-kupisz nowy komplet (nie są drogie) i po bólu.Natomiast co do tłoków,to nie wiem jak ten problem rozwiążesz...Lepiej,żeby wróciły na swoje miejsca.PacekPlacki pisze:czy ma to znaczenie jakiech w kolejności składania.
Tak na marginesie-czym Ty to znaczyłeś?Kredką woskową
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
tak tylko pytam. znajomy co pracowal przy lejlandach mi to powiedział aby sprawdzac czy w oleju nie ma opiłkow po remoncie???
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 11:55 ]
z jakiegos powodu ten olej sie wymienia po docieraniu np. 2000km
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 11:55 ]
z jakiegos powodu ten olej sie wymienia po docieraniu np. 2000km
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
moze ktos poprostu nie posmarowal panewek i walu olejem silnikowym. powinno sie tak robic przed zalozeniem bo olej tam sam nie dojdziebelcho99 pisze:nie radził bym zakałdac na nie szlifowany wał i stare koryby nowych panewek, widziałem juz kilka aut nie tylko z grupy VW w których wymieniono same panewki i po krótkim czasie (tj. około 2 tygodni czy miesiaca nawet) wał zatarł się na panewce bez wyraźnego powodu. Nie wiem czemu tak się dzieje ale na razie znam 4 osoby które wymieniły sobie panewki a po miesiacu cały silnik bądź dół silnika.
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
to oczywiste. może w sarszych samochodach było to inaczej rozwiazane albo zwracali po prostu na to uwage( może filtry gorsze?).
czyli nie ma potrzeby ok.
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 15:43 ]
ja panewki zostawiłem stare i na razie jeżdże z 5 miechów. Nie wygladaly na zużyte.ale pierścionki to takie byly![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
czyli nie ma potrzeby ok.
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 15:43 ]
ja panewki zostawiłem stare i na razie jeżdże z 5 miechów. Nie wygladaly na zużyte.ale pierścionki to takie byly
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Na co dzień mam styczność z takimi sprawami w pracybelcho99 pisze:nie radził bym zakałdac na nie szlifowany wał i stare koryby nowych panewek, widziałem juz kilka aut nie tylko z grupy VW w których wymieniono same panewki i po krótkim czasie (tj. około 2 tygodni czy miesiaca nawet) wał zatarł się na panewce bez wyraźnego powodu. Nie wiem czemu tak się dzieje ale na razie znam 4 osoby które wymieniły sobie panewki a po miesiacu cały silnik bądź dół silnika.
![bigok :bigok:](./images/smilies/bigok.gif)
...tedeI 66kw pisze:moze ktos poprostu nie posmarowal panewek i walu olejem silnikowym. powinno sie tak robic przed zalozeniem bo olej tam sam nie dojdzie
olej obowizkowo ale jesli czesci sa prawidlowo spasowane to przy starcie silnika olej w ciągu 2~3 sekund tam dotrze wiec to nie jest powodem zatarć. Co rozumiesz przez tekst ze olej sam tam nie dojdzie mozesz mi to wytłumaczyć?
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 21:54 przez Kris-THC, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
rozumie przez to ze jak bym zalozyl suche panewki na suchy wal to mogl bym panewki na samym starcie silnika przytrzec. a skoro panewki idealnie sa spasowane do walu i tak zalozone bez oleju to troche trzeba by poczekac az dobrze sie te rzeczy nasmaruja. jezeli sie myle to popraw mnie.Kris-THC pisze:Co rozumiesz przez tekst ze olej sam tam nie dojdzie mozesz mi to wytłumaczyć?
![bajer :bajer:](./images/smilies/bajer.gif)
ja u siebie wszystko ladnie posmarowalem olejem tym co mam obecnie w silniku i dobrze jest
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Nie przytrą się, wierz mi
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 22:35 ]
Mam kumpla który w VW w Polkowicach przed testem silnika, który dopiero co złożył (własnoręcznie- nie na taśmie produkcyjnej) i zapomniał wlać oleju przed testem na dynamometrze, zjarzył dopiero po minucie jak ciśnienie oleju na panelu kontrolnym mu wywaliło. Panewki byly jak nowe. Ale fakt faktem wal i panewki byly posmarowane. Wracając do tematu wcale nie trzeba "trochę" czekac na film olejowy, inaczej nasze silniki robiłyby po kilka tysięcy a nie kilkaset![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 22:35 ]
Mam kumpla który w VW w Polkowicach przed testem silnika, który dopiero co złożył (własnoręcznie- nie na taśmie produkcyjnej) i zapomniał wlać oleju przed testem na dynamometrze, zjarzył dopiero po minucie jak ciśnienie oleju na panelu kontrolnym mu wywaliło. Panewki byly jak nowe. Ale fakt faktem wal i panewki byly posmarowane. Wracając do tematu wcale nie trzeba "trochę" czekac na film olejowy, inaczej nasze silniki robiłyby po kilka tysięcy a nie kilkaset