zgrzytanie przy wrzuceniu biegu wstecznego( 4- biegi)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zgrzytanie przy wrzuceniu biegu wstecznego( 4- biegi)
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem podczas wrzucania biegu wstecznego. Posiadam skrzynie 4 - biegową i silnik 1.3 88 rok produkcji. Jak jest silnik świeżo odpalony to wsteczny wchodzi bez żadnego problemu problem pojawia się gdy trochę pojeżdże autem i trzeba użyć biegu wstecznego wtedy pojawia się zgrzyt. czytałe już troche na ten temat tu ale nic konkretnego nie przeczytałem. Pomoże mi ktoś??
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Spróbuj podciągnąć troszkę sprzęgło.
Przed jazdą olej w skrzyni jest gęsty i stawia lekki opór wałkom.Natomiast po jeździe olej jest rzadszy i wtedy wystarczy,że sprzęgło choć trochę będzie ciągnąć i wałek w skrzyni się obraca,a z racji tego,że wsteczny nie jest synchronizowany,to przy wrzucaniu lubi zazgrzytać.
Na próbę przed wrzuceniem wstecznego podepchnij lewarek do przodu w kierunku 1-ki,ale nie wbijaj biegu.Tylko tak,żebyś poczuł lekki opór (wałek w skrzyni zwolni lub się zatrzyma),po czym wbij wsteczny-powinien wskoczyć cichutko.
Przed jazdą olej w skrzyni jest gęsty i stawia lekki opór wałkom.Natomiast po jeździe olej jest rzadszy i wtedy wystarczy,że sprzęgło choć trochę będzie ciągnąć i wałek w skrzyni się obraca,a z racji tego,że wsteczny nie jest synchronizowany,to przy wrzucaniu lubi zazgrzytać.
Na próbę przed wrzuceniem wstecznego podepchnij lewarek do przodu w kierunku 1-ki,ale nie wbijaj biegu.Tylko tak,żebyś poczuł lekki opór (wałek w skrzyni zwolni lub się zatrzyma),po czym wbij wsteczny-powinien wskoczyć cichutko.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)