Turbina pada? MKII

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » wt paź 27, 2009 00:06

Mam zalany Mobil turbodiesel 10W40(nie polecam, żeby nie było) - walczę z wyciekami jeszcze i szkoda mi na droższy, a u mnie turbo sapało i na pompie 8mm, z tym, że na podniesionym ciśnieniu, i przy wysokich obrotach, dlatego piszę, żeby kolega wybadał WG bo może mu ładuje prawie 2 bary.

[ Dodano: 26 Paź 2009 23:12 ]
Pozatym panie Arku nic nie mam to tego turba :) napisałem przecież, że nie sapie

[ Dodano: 26 Paź 2009 23:17 ]
Generalnie silniczek mam miodzio, tylko olej mi leci z wymiennika ciepła nad filtrem leju no i z uszczelniacza na wale, kiedyś bałem się że ma przedmuchy (siwy dymek z odmy) , ale okazało się, że to wina nic niewartego oleju.
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 00:18 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.

bajdzik90
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bajdzik90 » wt paź 27, 2009 00:46

z początku sapała tylko jak przy dużych obr zmieniałem bieg szybko a teraz to nawet jak np na dwójce przyspiesze i puszczę noge z gazu to sapie. a olej mam lotosa diesla mineralnego :/

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » wt paź 27, 2009 03:33

W takim razie raczej na 90% musisz rozruszać zawór bo inaczej zajeździsz sprężarkę, popytaj kolegów z forum w okolicy czy podjechałby ktoś z manometrem, żeby mieć pewność, bo z wyjęciem turba sporo roboty jest - śruby są skorodowane i musisz mieć kanał.

Do sprawdzenia pozostaje jeszcze całość początkowej części układu wydechowego, ale słyszałbyś gwizdanie i przy pełnym bucie robiłoby się głośnio w środku.

Olej mineralny szybko traci swoje właściwości i się gotuje, z odmy wydostaje się duża ilość oparów, które twożą maziowaty osad w dolocie i zimnej części sprężarki, są powodem powstawania nagarów co między innymi prowadzi do zapiekania się zaworu upustowego, przyspieszają zapychanie się katalizatora.

arwam

Post autor: arwam » wt paź 27, 2009 10:49

t0mal,

na serii ciśnieniu się kiepsko jeździ.

przy wysokich obrotach nie spaie bo surge wtedy się pojawia jak masz małe zapotrzebowanie na powietrze ale duże ciśnienie.
T3 dość głośno pracuje. mi chodziło o to że mogło sapać tuż po szybkiej zmienie biegu kiedy obroty Ci spadły.
przyjrzyj się moim filmikom. tam nie masz po zmianie biegu niższego Cisnienia a tylko wyższe. i wtedy przez krótką chwilkę sapało aż spadło

[ Dodano: 27 Paź 2009 09:55 ]
mi chodziło o coś takiego nie o to co kolega wcześniej pokazywał

bajdzik90
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bajdzik90 » wt paź 27, 2009 22:42

nie to nie jest to surge bo u mnie inaczej to słychać. a co do oleju to zalałem taki bo jak kupiłem autko to raz ze nie wiedziałem jaki tam jest a po drugie na liczniku było 375 tys i nie chciałem nalać rzadszego jak był zeby coś sie nie stało z silnikiem.

arwam

Post autor: arwam » wt paź 27, 2009 22:59

bajdzik90 pisze:a co do oleju to zalałem taki bo jak kupiłem autko to raz ze nie wiedziałem jaki tam jest a po drugie na liczniku było 375 tys i nie chciałem nalać rzadszego jak był zeby coś sie nie stało z silnikiem.
jednie piszą takie głupoty a potem jest zamęt. możesz śmiało lać nawet pełny syntetyk pod warunkiem że nie posiada on wzmożonych właściwości myjących.
Ja jeżdżę w trzech autach na MOBIL 1 5W50 i nigdy nic mi się nie działo. kolegom którym też go zalewałem żaden się nie zgłaszał z reklamacją.
ja u siebie zauważam tylko same pozytywy żadnych negatywów.
i pokaż mi osobę która zalała ten olej i coś się jej stało z silnikiem
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 16:45 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.

bajdzik90
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bajdzik90 » śr paź 28, 2009 16:37

nie pokaże Ci takiej osoby bo wiem to tylko z opowiadan, :/ czyli mówisz że zalać jakiegoś rzadszego? jakiego polecasz tylko w rozsądnej cenie :)

arwam

Post autor: arwam » śr paź 28, 2009 16:45

bajdzik90,

ja używam MOBIL 5W50.
nie lej za to olejów o wzmożonych właściwościach mujących bo wtedy może Ci się zacząć lać s silnika i jest to jedyna możliwa usterka.
a ten olej o którym piszę możesz śmiało lać i nie ma prawa się nic dziać

bajdzik90
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bajdzik90 » śr paź 28, 2009 16:53

tak też zrobię tylko muszę pierwsze wymienić uszczelkę pod miską bo się leje i i pod kopułą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”