Turbina pada? MKII
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam zalany Mobil turbodiesel 10W40(nie polecam, żeby nie było) - walczę z wyciekami jeszcze i szkoda mi na droższy, a u mnie turbo sapało i na pompie 8mm, z tym, że na podniesionym ciśnieniu, i przy wysokich obrotach, dlatego piszę, żeby kolega wybadał WG bo może mu ładuje prawie 2 bary.
[ Dodano: 26 Paź 2009 23:12 ]
Pozatym panie Arku nic nie mam to tego turba napisałem przecież, że nie sapie
[ Dodano: 26 Paź 2009 23:17 ]
Generalnie silniczek mam miodzio, tylko olej mi leci z wymiennika ciepła nad filtrem leju no i z uszczelniacza na wale, kiedyś bałem się że ma przedmuchy (siwy dymek z odmy) , ale okazało się, że to wina nic niewartego oleju.
[ Dodano: 26 Paź 2009 23:12 ]
Pozatym panie Arku nic nie mam to tego turba napisałem przecież, że nie sapie
[ Dodano: 26 Paź 2009 23:17 ]
Generalnie silniczek mam miodzio, tylko olej mi leci z wymiennika ciepła nad filtrem leju no i z uszczelniacza na wale, kiedyś bałem się że ma przedmuchy (siwy dymek z odmy) , ale okazało się, że to wina nic niewartego oleju.
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 00:18 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.
W takim razie raczej na 90% musisz rozruszać zawór bo inaczej zajeździsz sprężarkę, popytaj kolegów z forum w okolicy czy podjechałby ktoś z manometrem, żeby mieć pewność, bo z wyjęciem turba sporo roboty jest - śruby są skorodowane i musisz mieć kanał.
Do sprawdzenia pozostaje jeszcze całość początkowej części układu wydechowego, ale słyszałbyś gwizdanie i przy pełnym bucie robiłoby się głośnio w środku.
Olej mineralny szybko traci swoje właściwości i się gotuje, z odmy wydostaje się duża ilość oparów, które twożą maziowaty osad w dolocie i zimnej części sprężarki, są powodem powstawania nagarów co między innymi prowadzi do zapiekania się zaworu upustowego, przyspieszają zapychanie się katalizatora.
Do sprawdzenia pozostaje jeszcze całość początkowej części układu wydechowego, ale słyszałbyś gwizdanie i przy pełnym bucie robiłoby się głośnio w środku.
Olej mineralny szybko traci swoje właściwości i się gotuje, z odmy wydostaje się duża ilość oparów, które twożą maziowaty osad w dolocie i zimnej części sprężarki, są powodem powstawania nagarów co między innymi prowadzi do zapiekania się zaworu upustowego, przyspieszają zapychanie się katalizatora.
t0mal,
na serii ciśnieniu się kiepsko jeździ.
przy wysokich obrotach nie spaie bo surge wtedy się pojawia jak masz małe zapotrzebowanie na powietrze ale duże ciśnienie.
T3 dość głośno pracuje. mi chodziło o to że mogło sapać tuż po szybkiej zmienie biegu kiedy obroty Ci spadły.
przyjrzyj się moim filmikom. tam nie masz po zmianie biegu niższego Cisnienia a tylko wyższe. i wtedy przez krótką chwilkę sapało aż spadło
[ Dodano: 27 Paź 2009 09:55 ]
mi chodziło o coś takiego nie o to co kolega wcześniej pokazywał
na serii ciśnieniu się kiepsko jeździ.
przy wysokich obrotach nie spaie bo surge wtedy się pojawia jak masz małe zapotrzebowanie na powietrze ale duże ciśnienie.
T3 dość głośno pracuje. mi chodziło o to że mogło sapać tuż po szybkiej zmienie biegu kiedy obroty Ci spadły.
przyjrzyj się moim filmikom. tam nie masz po zmianie biegu niższego Cisnienia a tylko wyższe. i wtedy przez krótką chwilkę sapało aż spadło
[ Dodano: 27 Paź 2009 09:55 ]
mi chodziło o coś takiego nie o to co kolega wcześniej pokazywał
jednie piszą takie głupoty a potem jest zamęt. możesz śmiało lać nawet pełny syntetyk pod warunkiem że nie posiada on wzmożonych właściwości myjących.bajdzik90 pisze:a co do oleju to zalałem taki bo jak kupiłem autko to raz ze nie wiedziałem jaki tam jest a po drugie na liczniku było 375 tys i nie chciałem nalać rzadszego jak był zeby coś sie nie stało z silnikiem.
Ja jeżdżę w trzech autach na MOBIL 1 5W50 i nigdy nic mi się nie działo. kolegom którym też go zalewałem żaden się nie zgłaszał z reklamacją.
ja u siebie zauważam tylko same pozytywy żadnych negatywów.
i pokaż mi osobę która zalała ten olej i coś się jej stało z silnikiem
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 16:45 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.