witam
silnik 1,3 NZ wielopunktowy wtrysk z instalacja LPG, problem pojawiał się w sezonie jesiennym i zimowym (ostatnio nawet trafiło się parę razy latem) gdy przejadę parę km i silnik nie zdąży się nagrzać, wyłączę silnik i jak wrócę za parę minut to nie mogę zapalić, rozrusznik kręci i nic, nie da się odpalić ani na benzynie ani na LPG, a jeżdżę teraz na benzynie i zmieniam na LPG jak mam silnik nagrzany, wymieniłem świece i kable zapłonowe.
Jak silnik jest nagrzany taki problem nie występuje, odpalam bez problemu, na jeżdżenie do czasu nagrzania silnika nie zawsze jest czas.
dzieki wielkie za wszelkie sugestie
1.3 NZ nie chce odpalić po przejechaniu paru km (benz+gaz)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jeśli już to ma byc czujnik obrotów, to nie trzeba wymieniać całego aparatu wystarczy tylko sam czujnik w aparacie...
najpierw musisz zbadać co się dzieje z silnikiem kiedy nie chce palić... 3 rzeczy żeby auto zagadało: PALIWO, POWIETRZE, ISKRA. nie masz któregoś z tych lub masz za dużo... sprawdź szczelność podciśnień i dolotu sprawdź czy jest iskra w tym momencie kiedy nie chce zapalić, i czy paliwo jest dostarczane przez pompę do silnika, jak to sprawdzisz to może być Jeszce jeden z czujników temperatury umieszczony przy głowicy (czarny bądź niebieski - dużo postów na ten temat ja nie pamiętam teraz który za co odpowiada) potem sprawdź ten czujnik obrotów...
jeśli nie będzie iskry to może byc czujnik obrotów, lub cewka lub moduł zapłonowy... spróbuj jeszcze oczyścić czujnik temperatury powietrza zasysanego w przepływomierzu (szukaj na forum)
najpierw musisz zbadać co się dzieje z silnikiem kiedy nie chce palić... 3 rzeczy żeby auto zagadało: PALIWO, POWIETRZE, ISKRA. nie masz któregoś z tych lub masz za dużo... sprawdź szczelność podciśnień i dolotu sprawdź czy jest iskra w tym momencie kiedy nie chce zapalić, i czy paliwo jest dostarczane przez pompę do silnika, jak to sprawdzisz to może być Jeszce jeden z czujników temperatury umieszczony przy głowicy (czarny bądź niebieski - dużo postów na ten temat ja nie pamiętam teraz który za co odpowiada) potem sprawdź ten czujnik obrotów...
jeśli nie będzie iskry to może byc czujnik obrotów, lub cewka lub moduł zapłonowy... spróbuj jeszcze oczyścić czujnik temperatury powietrza zasysanego w przepływomierzu (szukaj na forum)
- Paweł Marek
- V.I.P.
maro191, nie przełączaj na LPG za szybko jeśli planujesz zaraz wyłączyć silnik. Gaz skrapla się w nienagrzanych jeszcze elementach reduktora i dolotu, potem odpalając na benzynie ten gaz również dostaje się do silnika odparowując z układu, i masz przebogaconą mieszankę. Dobre świece, regeneracja reduktora jeśli stary zmniejszą ten problem ale niecałkowicie.
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 23:27 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.