Osobiscie mam chlapacze e Variancie od nowosci - kupowany w Polsce. szyba z tyłu brudzi się tez szybko. czy mniej nie wiem bo nigdy nie ściągałem. Co do wygladu to mi nie przeszkadza, moze dlatego ze Variant ma dlugi tył i sa mniej widoczne. O krawężniki chaczą, ale sie nie urywaja - sa w miare elastyczne. A jednym z plusów, które zauwazyłem to zima błoto posniegowe nie przykleja sie bezpośrednio do podwozia (dół progów) a zostaje miedzy kołem i chlapaczem.
A co do słusznosci czy koniecznosci montowania to rzeczywiście chyba wszystkie kupowane w Polsce musiały je miec - chodzi tutaj o przepis (nie wiem czy dobrze pamietam) o znalazlem.
Podstawa prawna:
Dz.U.1996.155.772: Warunki techniczne i badania pojazdów.
§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
[...]
10) w fartuchy odpowiednio przedłużające tylne błotniki od tyłu albo umieszczone dalej od kół niż błotniki, jeżeli przy masie własnej pojazdu błotnik lub inny znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony za tylnym kołem element nadwozia lub podwozia, osłaniający tylne koło (koła), położony jest wyżej nad jezdnią niż [...] odległość tego elementu od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś tylnego koła; odległość dolnej krawędzi fartucha od jezdni nie powinna przekraczać tych wielkości; szerokość fartucha nie powinna być mniejsza niż szerokość opony; sztywność fartuchów powinna zapewniać ograniczenie do minimum ochlapywania pojazdów jadących z tyłu; fartuchów nie wymaga się w pojazdach o konstrukcji uniemożliwiającej ich umieszczenie. [...]
[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 08:41 ]
znalazłem jeszcze taki zapis
"Teoretycznie prawie każde rejestrowane w Polsce auto powinno mieć tylne chlapacze, jednak z powodu wyjątkowo zagmatwanej treści rozporządzenia w tej sprawie prawie, nikt tego nie wymaga - nic więc dziwnego, że niewielu producentów je montuje. Upraszczając nieco zapisy ustawowe, można przyjąć, że auta osobowe i dostawcze o masie do 3,5 tony powinny być wyposażone w chlapacze, jeśli dolna krawędź tylnego błotnika znajduje się powyżej płaszczyzny tylnej osi auta"