Wymiana oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wymiana oleju
Witam,
Mam VW Golfa 1.6 i chcę wymienić olej ponieważ obecnie korzystam z Castrola Magantec i za litr płacę ponad 50 zł a że samochodzik bierze mi olej ok litra na 1000 km muszę zalać teraz coś tańszego. Jaki olej możecie mi polecić? Samochód jest z 1998r i ma przejechane 160 tys.
Pozdrawiam.
Mam VW Golfa 1.6 i chcę wymienić olej ponieważ obecnie korzystam z Castrola Magantec i za litr płacę ponad 50 zł a że samochodzik bierze mi olej ok litra na 1000 km muszę zalać teraz coś tańszego. Jaki olej możecie mi polecić? Samochód jest z 1998r i ma przejechane 160 tys.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
Jak dobrze pamiętam to chyba 5W-40maryjan pisze:Norberto, castrol ale o jakiej lepkości?...
Czy jak zaleję mineralny, to mniej będzie pobierał ?
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 09:49 przez Norberto, łącznie zmieniany 1 raz.
tyle samo a nagar zacznie się odkładać, do tych silniczków najlepiej półsyntetyk i niżej nie schodzić!Norberto pisze:Czy jak zaleję mineralny, to mniej będzie pobierał ?
1L/1000km to polecam skarbonkę zakupić i uzbierać koło 1200 na remoncik silnika
1L - 30PLN
rocznie 20 000km
20X30 = 600PLN na olej rocznie, czyli robisz silnik i po roku oszczędzasz te 600PLN
-
- Nowicjusz
a czego to może być przyczyną, że bierze olej?1L/1000km to polecam skarbonkę zakupić i uzbierać koło 1200 na remoncik silnika
A cena pewnie taka bo na stacjach benzynowych zakupy robiłem....
Czyli rozumiem, ze na mineralny nie zmieniać....
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 10:23 przez Norberto, łącznie zmieniany 1 raz.
uszczelniacze (wersja optymistyczna), pierścienie
ewentualnie cieknie Ci z miski?
sprawdź czy masz przedmuchy? Możesz ciśnienie oleju zmierzyć u mechanika.
PS. Mój łykał 1L na 1000km 10W40, przy 200000km przebiegu, obecnie 6000km zrobiłem od remontu(pierścienie,uszczelniacze,uszczelka głowicy itd) i zero ubytków na bagnecie
PS. Mój łykał 1L na 1000km 10W40, przy 200000km przebiegu, obecnie 6000km zrobiłem od remontu(pierścienie,uszczelniacze,uszczelka głowicy itd) i zero ubytków na bagnecie
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 10:26 przez feniks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Ok, dzięki za informacjefeniks79 pisze:uszczelniacze (wersja optymistyczna), pierścienie
-
- Nowicjusz
Właśnie byłem w serwisie i polecili mi olej mineralny castrol magnatec 15w40 - cena za litr - 31 zł.... to już sam nie wiem.... gościo twierdzi, że z mineralnego na syntetyk nie można zmieniać ale w drugą stronę bez problemu.feniks79 pisze:tyle samo a nagar zacznie się odkładać, do tych silniczków najlepiej półsyntetyk i niżej nie schodzić!Norberto pisze:Czy jak zaleję mineralny, to mniej będzie pobierał ?
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 19:30 przez Norberto, łącznie zmieniany 1 raz.
- bombel-g2
- Użytkownik
- Kontakt:
ładuj kolego mineralny lotos.... całkiem dobry olej. i jak ci faktycznie pali olej. to moze pomyslec nad tym zeby usunąć przyczyne- jesli bierze ci 1l. na 1000 km to policz to jak wymieniasz co 10-12 tys. a litr kosztuje około 15zł- juz jest 150- a wymiana uszczelniaczy zaworowych- bo wnioskuje ze tam spala- to koszt 250-300zł. wiec...
Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło
Norberto pisze:Właśnie byłem w serwisie i polecili mi olej mineralny castrol magnatec 15w40 - cena za litr - 31 zł.... to już sam nie wiem.... gościo twierdzi, że z mineralnego na syntetyk nie można zmieniać ale w drugą stronę bez problemu.feniks79 pisze:tyle samo a nagar zacznie się odkładać, do tych silniczków najlepiej półsyntetyk i niżej nie schodzić!Norberto pisze:Czy jak zaleję mineralny, to mniej będzie pobierał ?
Jak to uszczelniacze to będzie ci łykał trochę mniej tego oleju ale jak to przegrzane pierścienie to możesz sobie tylko szkód narobić.
Kazał ci zalać minerał dla świętego spokoju. Kiepscy mechanicy boją się rozbierania silników jak ognia. Proponują albo zmianę oleju albo zakup silnika na allegro co zazwyczaj zwiększa tylko koszty.
Na razie nic nie kombinuj tylko sprawdź gdzieś czy masz przedmuchy. Jest odkręć korek wlewu to może sam cos zauważysz (zapach spali i dmuchanie z pod korka).
Rozpytaj kumpli o jakiegoś fachowca. Może naprawiać auta nawet w stodole byleby tylko się na silnikach znał. Na pewno ci zdiagnozuje usterke….