1.8 16V PL czy 2.0 16V 9A..?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.8 16V PL czy 2.0 16V 9A..?
witam ostatnio pisałem ze mam silnik PL.. ale 2.0 9A wizualnie jest taki sam (jak dla mnie) czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć jak rozróżnić te dwa silniki?? bo w Vw jestem jeszcze zielony.. a silnik znajduje się w golfie mk3 po swapie wiec z dowodu nie sprawdzę jaki to motor. prosił bym jeszcze o kilka slow na temat obu silników. mój jest w gazie i mam z nim problem taki ze jedzie jak by miał max 40km.. strasznie muli pali jakieś 20litrow lpg na 100 km czasami blokuje się na 2000rmp albo tak jak by dławił się powietrzem. pomóżcie z góry dziękuje. aha.. wtrysk jest mechaniczny
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Racja było wiele razy, ale dla przypomnienia:paczkoś pisze:a w którym miejscu mogę znaleźć te nr?? możliwe.. ale z tego co mi się wydaje to góra w tych silnikach jest identyczna.
W 16v nr jest na bloku zaraz pod głowicą z przodu po prawej stronie, patrząc z przodu powyżej zaślepki gdzie w 8v jest aparat zapłonowy kilka milimetrów od głowicy (wystaje ona z nad bloku).
Ostatnio zmieniony czw lis 12, 2009 20:11 przez Dedi_S, łącznie zmieniany 2 razy.
Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Najprosciej zerknąć na przepustnicę. Silnik 9A nie miał dodatkowej śruby do regulacji składu na wolnych obrotach (była zaślepiona). Silnik PL ma dodatkową śrubkę którą można wkręcać i wykręcać regulująć skład.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie