czarny7 pisze:WITAM! PROSZĘ PO RAZ KOLEJNY O POMOC. PO NAPRAWIE SILNICZKA V 71 (TO ZNACZY PO SKLEJENIU JAK SIĘ OKAZAŁO PĘKNIĘTEGO KÓŁECZKA) WYKONAŁEM DIAGNOSTYKĘ I WYSKAKUJĄ MI TAKIE BŁĘDY KTÓRYCH NIE MOGĘ WYKASOWAĆ OTO CO SIĘ WYŚWIETLA PO KOLEI 21A 313 4FA . CZY ABY NIE MUSZĘ ZROBIĆ USTAWIEŃ PODSTAWOWYCH PRZEZ VAG I SKASOWANIU ICH .
21A-Napięcie referencyjne
Cytuję wypowiedź
GREGA mam nadzieję ,że się nie obrazi
4FA
318 - Obwód ciśnienia #1 klimatyzacji (A/C) - wysoki sygnał wejściowy. A tu masz cytat z forum passata "Dużo już o błędzie 318 było na forum, ale w żadnym poście do końca nikt nie napisał czym to jeść. Wiele osób ma ten błąd od czsu do czsu ja również więc postanowiłem to sprawdzić i oto co się dowiedziałem: prawo fizyki:podgrzany gaz zwiększa swoją objętośc a tym samym ciśnienie w układzie klimatyzacji, 318 sygnalizuje otwarcie zaworu bezpieczeństwa w celu zmniejszenia ciśnienia aby nam nie wywaliło sprężarki w kosmos, więc jedyne co się dzieje to nasza klimatyzacja sobie trochę popuszcza gazu........ tak mi to wytłumaczono i tak przekazuję to wam."
000 koniec błędów
[ Dodano: Wto Paź 02, 2007 10:48 pm ]
następny cytat: "Mam to samo, 318 nie jest kodem błędu, to jest informacja, iż zadziałało zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w klimatyzacji. Sterownik wyłączył sprężarkę aby uchronić ją przed awarią. W moim przypadku nie działa wentylator na chłodnicy. Sam wentylator jest sprawny ( podłączony na krótko działa). A dlaczego się nie włącza będę wiedział za trzy dni... .... spalony bezpiecznik 40A. W skrajnym przypadku wentylator startuje od razu drugiego biegu. W moim Passacie pomiar wykazał w tym momencie pobór prądu ponad 49A, co powoduje przepalenie bezpiecznika 40A. Przy przejściu wentylatora z pierwszego biegu na drugi natężenie prądu nie przekracza 40A, i wtedy jest ok. Wszystko wskazuje, iż zbliża się koniec wentylatora. Od elektryka dowiedziałem się, że jest sposób na znaczne przedłużenie żywotności silników w wentylatorach. Trzeba zainstalować układ elektroniczny tkz. "softstar", kłopot w tym, iż brak jest gotowych "softstartów" o dopasowanych parametrach."
Tu wypowiedź znów GREGA ... o 313 ...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=205499