[mk3]Przekroczony poziom oleju w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]Przekroczony poziom oleju w silniku
Witam wszystkich mam pytanie. Czy przerkoczony poziom oleju w silniku może coś powodować. Niestety nie jest to moja wina ostatnio serwisowałem auto w lublinie serwis wydawał sie wporządku ale tylko wydawał. Barany przeleli mi olej w silniku o innych szkodach nie wspomnę. Proszę o radę bo boję sie żeby nic mi nie zaczęło cieknąć z silnika. Kolega mówił mi że może mi wywalić uszczelkę i nie wiem co robic z tym fantem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lut 22, 2006 09:59 przez piotryr, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za radę
Narazie zrobiłem na tym oleju 300km nieświadomy tego co było. Ale dzisiaj lece po jakiś wężyk do odciągniecia oleju. Jakby ktoś chciał adres tego serwisu z Lublina to na priv proszę
I jeszcze raz dzięki za pomoc
I jeszcze raz dzięki za pomoc
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
To w sumie racja że to długo trwa. Ja miałem olej 2 cm ponad zagłębieniem i odsysanie strzykawką długo trwało ale sie udało. Jak ktoś ma kanał to pewnie lepiej i szybciej popuścić korek miski olejowej. Jak ktos niema to niestety odsysanie. Proponuje 2 pifka żeby sie lepiej robiło albo 4 browce i kolega do towarzystwa:)GRIsha pisze: Z całym szacunkiem - nie polecam. Zanim zbierzesz ile trzeba, szlag cię trafi (z autopsji ). Postaw na kanał i Z WYCZUCIEM upuść trochę z miski olejowej (pamiętaj o odkręceniu korka wlewu).
Odessany olejek
Witam wszystkich!
Na początku podziękowania za pomoc, wiele się można dowiedzieć na tym formum. To tak w moim MKIII był przelany olej w silniku. Do odessania oleju kupiłem strzykawke o poj. 60ml także wyciągnąlem tak ze 20 strzykawek wiadomo nie są one pełne zawsze jest powietrze w niej. Do strzykawki dokupiłem wężyk około 1m ( najpierw radzę kupić strzykawke i przy kupnie wężyka dopasować do końcówki i pamiętajcie musi być idealny nie za ciasny bo trzeba opróżniać cały czas strzykawkę). Co do wężyka, to ja kupiłem taką rurkę długą plastikową jak rurka do picia tylko troche większa. Poziom oleju wychodził ponad to zagłębienie czyli około 2cm od max. Wyjąłem bagnet i w tamto miejsce wsadziłem rurkę. No i w sumie zajęło mi ściągnięcie około 15 minut sam. Teraz stan jest idealny. Cały koszt wyniósł mnie strzykawka 7zł i rurka 1zł. A kolesie chcieli za spuszczenie w warsztacie 10zł tak a wiadomo przyda sie strzykawka w przyszłości jakby coś.
No i to by bylo na tyle. Aha i moja rada ja ściągałem na zimnym silniku ale lepiej pojeździć tak chwilę żeby bardziej rzadki był olej lepiej się ściąga tylko nie jeździjcie za dużo żeby rurki nie stopiło.
Pozdrawiam
Na początku podziękowania za pomoc, wiele się można dowiedzieć na tym formum. To tak w moim MKIII był przelany olej w silniku. Do odessania oleju kupiłem strzykawke o poj. 60ml także wyciągnąlem tak ze 20 strzykawek wiadomo nie są one pełne zawsze jest powietrze w niej. Do strzykawki dokupiłem wężyk około 1m ( najpierw radzę kupić strzykawke i przy kupnie wężyka dopasować do końcówki i pamiętajcie musi być idealny nie za ciasny bo trzeba opróżniać cały czas strzykawkę). Co do wężyka, to ja kupiłem taką rurkę długą plastikową jak rurka do picia tylko troche większa. Poziom oleju wychodził ponad to zagłębienie czyli około 2cm od max. Wyjąłem bagnet i w tamto miejsce wsadziłem rurkę. No i w sumie zajęło mi ściągnięcie około 15 minut sam. Teraz stan jest idealny. Cały koszt wyniósł mnie strzykawka 7zł i rurka 1zł. A kolesie chcieli za spuszczenie w warsztacie 10zł tak a wiadomo przyda sie strzykawka w przyszłości jakby coś.
No i to by bylo na tyle. Aha i moja rada ja ściągałem na zimnym silniku ale lepiej pojeździć tak chwilę żeby bardziej rzadki był olej lepiej się ściąga tylko nie jeździjcie za dużo żeby rurki nie stopiło.
Pozdrawiam
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt: