![crazy :crazy:](./images/smilies/crazy.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Wlasnie doszły do mnie te maty. Czyli rozumiem ze ta wtyczke czarną wielopinowa wogóle odcinam?? Powiedz mi jeszcze po co zostawiac ta wtyczke 2-pinowągreg pisze:rozetnij izolację pomiędzy zieloną a tą wielopinową wtyczką - muszą zostać kable - brązowy - ma iść do maty - rozgałęziony też na tą 2 pinową wtyczkę, czarno/biały cienki - ma iść do maty, brązowo/żólty ma iść do maty i być rozgałęziony na wtyczkę 2 pinową
mr.mark pisze:Wlasnie doszły do mnie te maty. Czyli rozumiem ze ta wtyczke czarną wielopinowa wogóle odcinam?? Powiedz mi jeszcze po co zostawiac ta wtyczke 2-pinowągreg pisze:rozetnij izolację pomiędzy zieloną a tą wielopinową wtyczką - muszą zostać kable - brązowy - ma iść do maty - rozgałęziony też na tą 2 pinową wtyczkę, czarno/biały cienki - ma iść do maty, brązowo/żólty ma iść do maty i być rozgałęziony na wtyczkę 2 pinową
(Na fotel idą 2 maty oparcie i siedzisko) takze musze je polączyc ze sobą równolegle - tak??
ostatni raz tłumacze - jeśłi ktoś znowu zada głupie pytanie koniec z odpowiedziami:Kamel pisze:Mógłby mi ktoś powiedzieć który kabel jest który? Tzn. który to +12V, który -12V, a który to sygnał zagrzania maty?
greg dzięki serdecznegreg pisze:ostatni raz tłumacze - jeśłi ktoś znowu zada głupie pytanie koniec z odpowiedziami:
brązowy masa - jest potrzeba do grzani ai dla czujnika nagrzania maty
brązowo/żólty - jest to +12V - potrzebne do nagrzani maty
czarno/biały - powrót z czujnika nagrzania
jeśli masz 2 identyczne maty tj obie są z siedzisk a a jedną chcesz wykorzystać jako oparcie możesz połączyć równolegle masę - brązowy i +12V brązowo/żółty natomiast jeśli chcesz żeby obie maty nie działały jak jedna się spali - łączysz szeregowo
Nie wiem jak u innych, ale w moim MK4 regulator grzania jest elektroniczny, ten w desce rozdzielczej, na lewy lub/i prawy fotel. W matach jest spirala grzejna, w macie na siedzisku znajduje się termistor (rezystor reagujący na temperaturę), który połączony do regulatora odpowiednio włącza i wyłącza zasilanie grzałek, w zależności od ustawienia poziomu grzania. Elementem wykonawczym jest tranzystor mocy sterowany z dość skomplikowanego układu na scalakach.Kamel pisze:Na jakiej zasadzie działa grzanie dupsk w MK4?
Możesz coś więcej napisać o tych wtyczkach? Czy one też są z ASO?greg pisze:4. wtyczki do mat - ja kupiłem takie - mój błąd i musiałem troszkę nożykiem rzeźbić
- wtyczki do mat od strony wiązki (damskie): 191 972 703
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości