Podlaczenie halogenow cd..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ben29
- Ma gadane
- Kontakt:
Podlaczenie halogenow cd..
Witam.
mam krotkie pytanko na ktore nie znalazlem odpowiedzi w dziale szukaj.
Otoz mam zamiar zamontowac oryginalne halogenki, wiem ze nalezy podlaczyc je do kostki nad chlodnica, kabel koloru napiecia zolto szary.
kostke oczywiscie mam, odchodza od niej kable do silniczka swiatel i klaksonu ( dziwna sprawa bo mam 2 klaksony i obydwa sa podlaczone gdzie indziej), poza tym jest kabel zolto szary uciety po wyjsciu z kostki ( najwidoczniej wczesniej byly halogeny). Moje pytanie dotyczy juz samego podlaczenia.
Obydwa halogeny podlaczam pod jeden kabel napiecia ( zolto szary)??? nie bedzie jakis strat napiecia itp ??
bardzo prosze o odpowiedz bo z elektryki kurde jestem cienki, a szkoda z taka piedola leciec do elektryka.
dzieki z gory za odpowiedz.
mam krotkie pytanko na ktore nie znalazlem odpowiedzi w dziale szukaj.
Otoz mam zamiar zamontowac oryginalne halogenki, wiem ze nalezy podlaczyc je do kostki nad chlodnica, kabel koloru napiecia zolto szary.
kostke oczywiscie mam, odchodza od niej kable do silniczka swiatel i klaksonu ( dziwna sprawa bo mam 2 klaksony i obydwa sa podlaczone gdzie indziej), poza tym jest kabel zolto szary uciety po wyjsciu z kostki ( najwidoczniej wczesniej byly halogeny). Moje pytanie dotyczy juz samego podlaczenia.
Obydwa halogeny podlaczam pod jeden kabel napiecia ( zolto szary)??? nie bedzie jakis strat napiecia itp ??
bardzo prosze o odpowiedz bo z elektryki kurde jestem cienki, a szkoda z taka piedola leciec do elektryka.
dzieki z gory za odpowiedz.
- ben29
- Ma gadane
- Kontakt:
przewod dajmy na to o przekriju 2 mm starczy?.
nie wiem czy dobrze chce to zrobic, podlaczam obydwa halogeny do jednego kabla napiecia i osobno kazdy do masy.
bedzie tak ok??
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 19:10 ]
wlacznik mielem juz oryginalny dwustopniowy,
wiec jeden skok - przednie halogeny,
drugi skok- przod i tyl.
tak przynajmniej teoretycznie powinno byc
nie wiem czy dobrze chce to zrobic, podlaczam obydwa halogeny do jednego kabla napiecia i osobno kazdy do masy.
bedzie tak ok??
bodzio_j pisze:Jeśli jest to instalacja fabryczna to strat napięcia być nie powinno. Poza tym jeśli coś "pokombinujesz" to może okazać się , że włączy się tylko jeden halogen, a w instalce fabrycznej załączasz oba.Ważne aby przewód miał odpowiednio duży przekrój.ben29 pisze:nie bedzie jakis strat napiecia itp ??
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 19:10 ]
drugi skok- przod i tyl.
djtom pisze:A włącznik świateł tez kupowałes czy podłączasz równolegle z tylnymi?
przewody okben29 pisze:przewod dajmy na to o przekriju 2 mm starczy?.
bedzie tak ok??
ja mam wspólną masę poprowadzoną do aku
ale może być do każdego halogenu oddzielna
w praktyce jest jak w teoriiben29 pisze:[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 19:10 ]
drugi skok- przod i tyl.
pozdrawiam Dominik
KUPIĘ:
- klapę tylną MK3 kombi najlepiej w kolorze LC3L
KUPIĘ:
- klapę tylną MK3 kombi najlepiej w kolorze LC3L
- ben29
- Ma gadane
- Kontakt:
dzieki wielkie,
a sposob montazu jaki napisalem jest ok??
a sposob montazu jaki napisalem jest ok??
bodzio_j pisze:Takich to chyba nie ma, są 2,5mmkw. Zasada obliczania i dobierania przewodów jest taka, że 1mmkwadrat można obciążyć 10A. W przypadku 12V instalacji to 120W. Jeśli masz 2mmkw (choć podejrzewam, że to raczej 2,5) to nie ma problemu.ben29 pisze:przewod dajmy na to o przekriju 2 mm starczy?.
- ben29
- Ma gadane
- Kontakt:
wiem ze w glownych sa przekazniki napewno,
moj golfik mial wczesniej dzwonik i zmieniony zdezak, obciety kabel od halogenow wskazuje ze prawdopodobnie halogeny byly wczesniej, wiec mam nadzieje ze wystarczy tylko podlaczyc lampy.okaze sie jak podlacze.
moj golfik mial wczesniej dzwonik i zmieniony zdezak, obciety kabel od halogenow wskazuje ze prawdopodobnie halogeny byly wczesniej, wiec mam nadzieje ze wystarczy tylko podlaczyc lampy.okaze sie jak podlacze.
Kupię listwy boczne na tylne błotniki z napisem GT
wersja 3d.
wersja 3d.