W swoim golfiku mam silniczek 1V turbo K-14 silnik jeszcze nietknięty.
Ponieważ dynamika jazdy jest delikatnie mówiąc średnia postanowiłem go odkręcić. Kata już nie ma turbo było nie dawno regenerowane i "gra" ładnie w najbliższym czasie na tapetę idą wtryski(myślę o końcówkach od SB właśnie) pompa w następnym miesiącu ponieważ teraz nie starczy $$(póki co myślę o 70 KM).
W wakacje planuje zrobić generalkę silnika(pierścionki głowica uszczelka itd itp) i myślałem żeby wrzucić turbo od SB(chłodzone cieczą)ale czytam i czytam i w końcu nie wiem jakiego szukać(KKK czy garett, T2 czy T3 itd

Cel to jakieś 100 KM i najważniejsze nie chce zrobić bolidu do sprintów na ćwiarę. Zależy mi żeby turbo wstawało najszybciej jak się da a silnik ciągnął od dołu. Nad turbem od SB myślałem ze względu na to że jest chłodzone cieczą co na pewno przełoży się na sprawność i żywotność.
Nie sądzę żeby obecna turbina dała radę z taką mocą poza tym nie chce jej ugotować ani doprowadzić do rozpadnięcia się. W kilku słowach: "Wspomóżcie radą" odnośnie wyboru właściwej turbinki(FMIC rzecz oczywista też będzie

Tak właściwie to nie wiem nawet jakie modele turbin były chłodzone cieczą w MK II
Jeżeli coś jest nie jasne to pytajcie a odpowiem.
ARWAM jak się sprawuje to VNT które masz w swoim VW?