Problem z odpalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z odpalaniem
Witam. Mam Golfa III 1.6 ABU z 1994r + gaz II generacji firmy BRC. Dotychczas nie miałem problemu z odpalaniem samochodu ale od kilka tygodni mam taki problem. Rano próbuje zapalić samochód na benzynie czy to w garażu, czy tak samo stojący całą noc "pod chmurką". Auto zapala od razu. Automat przełącza na gaz, przejeżdzam kilkaset metrów i gaszę go. Próbuje ponownie go zapalić (automat sam przerzuca na benzynę) i auto zaskakuje ale od razu gaśnie. Potem muszę kręcić rozrusznikiem 2-3 razy po kilka sekund dodając też gazu i dopiero zapala. Gdy silnik się zagrzeje po przejechaniu kilku kilometrów auto po zgaszeniu zapala od razu. Gdy postoi kilka godzin i ostygnie sytuacja zaczyna się od początku. Próbowałem przełączyć go tylko na benzynę aby wyeliminować ewentualnie winę gazu w instalacji i gasić go i zapalać tylko na benzynie ale sytuacja jest identyczna jak na automacie. Proszę o pomoc.
Standardowo restet kompa przez odłączenie klemy ma 15 min, sprawdzenie czujnika płynu chłodzącego. Jak nie pomoże trzeba podpiąć VAGa i zobaczyć czy nie błędu adaptacji składu mieszanki.
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 18:27 przez kindlar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam. Problem się powtarza jednak dalej i podpiąłem właśnie auto pod lepszego vaga niz poprzednio i wyskoczyl mi jednak blad adaptacji mieszanki jak zauwazyl kolega wyzej. Blad dal sie skasowac i nie powraca. Nie mialem jeszcze okazji dluzej potestowac samochodu i stwierdzic czy to pomoglo ale moglby mi ktos napisc od czego pojawil sie ten blad i czy po jego skasowaniu rozruch silnika powroci do normy?
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Jeśli mogę i twórca tematu się nie obrazi to się podłącze, mam silnik 1.8ABS ben. + gaz. u mnie problem jest podobny ale występuje bardzo sporadycznie powiedzmy raz na tydzień a dodam że auto odpalam około 10 razy na dzień (taki urok mojego zawodu). Problem z zapaleniem występuje gdy przejeżdzam niewielki dystans i zgasze auto. Gdy nie mogę go zapalić "od strzała" to wystarczy wcisnąć pedał gazu w podłogę i auto odpala, po odpaleniu czuć gaz(odpalam zawsze na benzynie, następnie automat przełącza samoczynnie na gaz), znajomy mówi że to źle ustawiona instalacja i poprostu auto zostaje zalewane gazem, nie wiem czy ma rację. Niestety ostatnio długo siedzę w pracy i nie mam możliwości podjechania do gazowników więc chciał bym upewnić się w diagnozie - czy znajomy ma rację.