Problem z olejem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z olejem
Witam. W moim mk4 Tdi 115 KM ostatnio wymieniłem olej i od tego czasu co jakiś czas zapala mi się czerwona kontrolka od oleju a na komputerze wyswietla się napis STOP. Co może byc tego powodem. Pozdrawiam
guzik prawda
jak zapaliła sie kontrolka to znaczy ze silnik konczy zywot-niestety
mozesz teraz wymieniac filtr oleju, olej itd a skonczy sie na kapitalce
tez miałem podobnie i wymieniłem poł silnika zanim okazało sie ze panewki zjechane i wałaki rozrzadu maja luzy
filtry jakie by nie były sa dobre-poł Polski jezdzi na filtronie i jest oki
nie słuchaj doradcow tylko zmiarz cisnienie oleju w momencie jak zapala sie kontrolka
jesli bedzie ponizej normy to znajdz przyczyne niskiego cisnienia
pozdrawiam
jak zapaliła sie kontrolka to znaczy ze silnik konczy zywot-niestety
mozesz teraz wymieniac filtr oleju, olej itd a skonczy sie na kapitalce
tez miałem podobnie i wymieniłem poł silnika zanim okazało sie ze panewki zjechane i wałaki rozrzadu maja luzy
filtry jakie by nie były sa dobre-poł Polski jezdzi na filtronie i jest oki
nie słuchaj doradcow tylko zmiarz cisnienie oleju w momencie jak zapala sie kontrolka
jesli bedzie ponizej normy to znajdz przyczyne niskiego cisnienia
pozdrawiam
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
...a nawet za mocne: wystarczy nie trafne dobranie oleju, także filtra mimo słów Kolegi Wladek 78, a nawet mocna eksploatacja silnika przez kilka minut a potem natychmiastowe zejście do wolnych obrotów - by tak kontrolka się zachowała; jest nawet o tym wzmianka w instrukcji obsługi czy książce napraw, opisująca sytuację jako "może się zdarzyć, że...".xander_88 pisze:mocne slowawladek78 pisze:jak zapaliła sie kontrolka to znaczy ze silnik konczy zywot-niestety
Więc nie straszyłbym Kolegi przygotowaniami do "generalki" silnika
Tak może być lecz nie jest to przesądzone a wyeliminować należy tańsze do usunięcia przyczyny, czyli np. faktycznie poprzez pomiar ciśnienia
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 21:07 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Silnik ma 150 tys przebiegu i jest to przebieg 100 % pewny więc nie wiem czy juz by się kończył. Olej leje zawsze ten sam Mobil 1 do silników diesla z pompowtryskami. Miałem juz taką samą sytuacje 2 lata temu tez po zmianie oleju ale od tamtej pory zmieniałem olej kilka razy i było w porzadku aż do teraz.
[ Dodano: 11 Gru 2009 20:25 ]
A jeszcze zapomniałem dodać że jak samochód stoi całą noc na dworze to rano przy odpalaniu delikatnie puści siwy dymek co nigdy wczesniej się nie zdarzało.
[ Dodano: 11 Gru 2009 20:25 ]
A jeszcze zapomniałem dodać że jak samochód stoi całą noc na dworze to rano przy odpalaniu delikatnie puści siwy dymek co nigdy wczesniej się nie zdarzało.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nie należy się martwić, tylko znaleźć przyczynę. Czasem to zabrudzony zawór pompy lub sama pompa, czasem ten filtr. (olej pomijam, skoro Kolega używa tylko Mobila - jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy; sam używam bez kłopotów a na liczniku 200 000km, co najmniej ).
Czyli zająć się tym lecz bez paniki!
...No i tu problemik mały, bo tego robić mu nie wolno, przy takim zaledwie przebiegu. Jak wcześniej pisał Kolega Wladek78 - zmierzyć ciśnienia! Inaczej to wróżby.
Czyli zająć się tym lecz bez paniki!
...No i tu problemik mały, bo tego robić mu nie wolno, przy takim zaledwie przebiegu. Jak wcześniej pisał Kolega Wladek78 - zmierzyć ciśnienia! Inaczej to wróżby.
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 21:35 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
kazdy robi co uwaza za słuszne, ale kontrolka od tak sie nie zapala
mozna ewentualnie zmienic czujnik oleju ale dla mnie to wywalanie pieniedzy
pierwsze to pomiar cisnienia na zapalonej kontrolce
przed remontem u mnie było podobnie a przebieg 160tys i tez oryginalny
zapalała sie kontrolka a zmierzone cisnienie na goracym oleju czyli rzadkim masakra niecałe 2 bary
po remoncie cisnienie walneło na 6 i nic sie nie dzieje
pozdrawiam
mozna ewentualnie zmienic czujnik oleju ale dla mnie to wywalanie pieniedzy
pierwsze to pomiar cisnienia na zapalonej kontrolce
przed remontem u mnie było podobnie a przebieg 160tys i tez oryginalny
zapalała sie kontrolka a zmierzone cisnienie na goracym oleju czyli rzadkim masakra niecałe 2 bary
po remoncie cisnienie walneło na 6 i nic sie nie dzieje
pozdrawiam
u brata 2006rok grudzień - przebieg już ponad 300tys bez remontu - deptany tylko po PL - wiec licznikiem się nie sugeruj bo zawsze ktoś mógł dokonać "korekty przebiegu" jak to w ogłoszeniach nazywająbongo pisze:A jaki rocznik tego golfa jesli nie tajemnica?
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 22:18 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.