[MK4] Czerwony pasek w drzwiach i na desce rozdzielczej
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Gadatliwa bestia
[MK4] Czerwony pasek w drzwiach i na desce rozdzielczej
Witam zauwazylem ze spodobal sie temat czerwonego paska w boczkach dzwiowych ktore wykonalem u siebie.
A wiec najpierw musimy nabyc Tasme Kaletnicza (BIZA KALETNICZA)w kolorze czerwieni na allegro (kosszt ok 1PLN za Metr)
-zdemontowac boczek w drzwiach (Nie jezeli chcemy uzyc kleju kropelki)
-Przyciac tasme na dlugosc boczku
-Przyciac rant tasmy na taka dlugosc by siegala praktycznie do samego konca rowku ale nie wystawal walek (zeby nie bylo szczelinki pomiedzy tasma a tapicerka)
-rowek posmarowac klejem (Klej szewdzki Budapren, silikon lub poprostu kropelka)
-w przypadku kropelki trzeba bardzo uwazac by nic nie kapnelo i tasme naklejac trzeba szybko
-w przypadku budaprenu mamy wiecej czasu
-Posmarowac rowek niewielka iloscia kleju by nic nie wycisnalo sie podczas przyklejania tasmy.
-gdy tasma znajdzie sie na wlasciwym miejscu odstawic gotowy elemet do wyschniecia kleju
-Element polozyc tak by tasma nie splynela zwraz z klejem czyli do "gory-nogami" pod katem 45topni
-Wykonac nastepny elemet.
Zalozyc boczki na aucie i cieszyc sie nowym wygladem.
Pozdrawiam wszystkich ktorzy skorzystaja
A wiec najpierw musimy nabyc Tasme Kaletnicza (BIZA KALETNICZA)w kolorze czerwieni na allegro (kosszt ok 1PLN za Metr)
-zdemontowac boczek w drzwiach (Nie jezeli chcemy uzyc kleju kropelki)
-Przyciac tasme na dlugosc boczku
-Przyciac rant tasmy na taka dlugosc by siegala praktycznie do samego konca rowku ale nie wystawal walek (zeby nie bylo szczelinki pomiedzy tasma a tapicerka)
-rowek posmarowac klejem (Klej szewdzki Budapren, silikon lub poprostu kropelka)
-w przypadku kropelki trzeba bardzo uwazac by nic nie kapnelo i tasme naklejac trzeba szybko
-w przypadku budaprenu mamy wiecej czasu
-Posmarowac rowek niewielka iloscia kleju by nic nie wycisnalo sie podczas przyklejania tasmy.
-gdy tasma znajdzie sie na wlasciwym miejscu odstawic gotowy elemet do wyschniecia kleju
-Element polozyc tak by tasma nie splynela zwraz z klejem czyli do "gory-nogami" pod katem 45topni
-Wykonac nastepny elemet.
Zalozyc boczki na aucie i cieszyc sie nowym wygladem.
Pozdrawiam wszystkich ktorzy skorzystaja
Ostatnio zmieniony pt sty 29, 2010 01:28 przez Dzigit84, łącznie zmieniany 2 razy.
Mógłbyś zamieścić 2-3 fotki w zbliżeniu (będą pomocne w wykonaniu - jedno zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów). Z daleka efekt jest znakomity. Czarna tapicerka wygląda doskonale z czerwonymi dodatkami (tym bardziej, że podświetlenie w MK4 jest głównie czerwone) więc myślę, że więcej osób byłoby zainteresowanych wykonaniem takiego dodatku w swoim aucie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja tak się zapytam - gdzie kończyć te taśmę na przednich drzwiach? jutro powinna mi dojść paczka (10m na wszelki wypadek jakbym coś skopał), ale nie do końca wiem, czy drzwi będa chciały się zamykać jeżeli damy taśme na całym tym płaskim elemencie boczka który schodzi się z konsolą na zamkniętych drzwiach.
Patrzyłem na jego autko ale tam zamieszczone fotki też są robione z daleka. Jeżeli ktoś ma chwilę to będę wdzięczny za zamieszczenie choćby 2 fotek w makro. Interesuje mnie czy tą taśmę przyklejacie do plastiku (góra boczka drzwiowego) czy może do tapicerki materiałowej (doł boczka)? A może ciekawym rozwiązaniem byłoby poprowadzenie w tej szczelinie taśmy złożonej na pół, zszytej wzdłuż z żyłką 1-2 mm w środku i pozostawienie jej swobodnie bez doklejania do tapicerki.truckman pisze:zobacz u frykasa, ma dużo zdjęć jak robił.
Chyba muszę się przejść do pasmanterii po taką taśmę i pokombinować )
colby, wsadzenie nie wchodzi w gre - jestem w trakcie zakładania, i bez ściągania boczków ciężko jest ją dobrze ułożyć i wcisnąć, bo miejscami wchodzi głebiej, miejscami płycej, i na "zakrętach" trzeba dodatkowo ją podcinać i posiłkować się klejami błyskawicznymi. Jak skończe i będę miał dostęp do cyfrówki (qfa... tyle lat i się cyfrówki nie dorobiłem...) to walne pare fotek.
przykleja się pomiędzy 2 elementy plastikowe które łączą się pare cm nad tapicerką materiałową ja wciskam w strone drzwi, i dociągam do górnego plastiku
Napisz jak coś, jakie zdjęcia Cię najbardziej interesują
przykleja się pomiędzy 2 elementy plastikowe które łączą się pare cm nad tapicerką materiałową ja wciskam w strone drzwi, i dociągam do górnego plastiku
Napisz jak coś, jakie zdjęcia Cię najbardziej interesują
Zostało troszke białych naleciałości z kropelki, ale idzie ją zmyć np. plakiem
Na razie zrobione mam tylne drzwi, przednie moze jutro sie doczekaja. Czas jak już złapiesz technike to 5 minut na drzwi. Jak zdejmujesz boczek, i lepisz butaprenem to wiadomo bedzie wiecej. Ja zlapalem 2 razy kropelka, 2 razy zdzieralem bo bylo nierowno, i tyle resztek kleju zostalo, \e wystarczylo maxnac butaprenem i na wcisk sie trzyma
Na razie zrobione mam tylne drzwi, przednie moze jutro sie doczekaja. Czas jak już złapiesz technike to 5 minut na drzwi. Jak zdejmujesz boczek, i lepisz butaprenem to wiadomo bedzie wiecej. Ja zlapalem 2 razy kropelka, 2 razy zdzieralem bo bylo nierowno, i tyle resztek kleju zostalo, \e wystarczylo maxnac butaprenem i na wcisk sie trzyma
Shmatan - rewela, właśnie o takie fotki mi chodziło. Wygląda super i dodaje subtelnego stylu nudnym i czarnym jak kupa węglu drzwiom. Nie jestem zwolennikiem krzykliwego tuningu i takie smaczki jak w/w czerwone wstawki są dla mnie kwintesencją dobrego smaku oraz umiaru w przeprowadzanych mod'ach. Jedyne co mnie zaskoczyło to materiał - czy te czerwone wstawki to jest gumowa/plastikowa linka? Na fotkach tak wygląda, bo się błyszczy. Spodziewałem się materiałowej taśmy złożonej na pół i wciśniętej w boczek (faktycznie między 2 plastiki - wcześniej zdawało mi się, że materiał podchodzi aż do górnego plastiku tapicerki).
Rewelacja Jakoś nie natknąłem się dotychczas na bizę w czystej postaci, lecz zawsze była gdzieś ona wszyta stąd moje lekkie zdziwienie i zaskoczenie Jak zobaczyłem zdjęcia od Dzigit84'a to myslałem, że pasek wykonany jest z czerwonej tasiemki złożonej na pół i wciśniętej do szczeliny (dlatego prosiłem o zdjęcia w zbliżeniu). Jako alternatywa dla tasiemki przyszedł mi do głowy pomysł z plastikową linką o przekroju okrągłym, lecz nie bardzo wiedziałem skąd takową zdobyć. A tu nagle się okazuje, że gotowy materiał za małe pieniądze jest dostępny w powszechnej sprzedaży i jest jeszcze lepszy niż linka, bo zawiera "płetwę" montażową Nie pozostaje mi nic innego jak wygospodarować troszkę wolnego czasu w jakiś cieplejszy dzień i zabrać się do roboty (bizę już zakupiłem). Jak będą efekty pracy to wrzucę foty.
- Malik
- Skaryfikejszyn Modyfikejszyn
Czerwony pasek w drzwiach mk4 / bora itp
Panowie więc tak zainspirowany czerwoną bizą kaletniczą chcąc wymyślić coś troszkę innego aby nie być kopią pomysłodawcy wpadłem wraz z zaprzyjaźnionym kaletnikiem na nowy pomysł. Aktualnie jest w trakcie prac biza stworzona od zera. Mianowicie będzie ona ze "skay'i czerwonej przeszyta białą nicią dzisiaj dostane najprawdopodobniej 50cm próbke, którą przymierze sobie w autku i zadecyduję co dalej. Co do kosztów to jeszcze niewiem. Myśle że ten materiał bedzie bardziej pasował do autka tym bardziej ze mam skórkę. Postaram się wrzucić poglądowe zdjęcia próbki a jeśli wypali to w weekend będzie całość montowana na autku i wrzuce jakoś zdjęcia. Ktoś sobie pragnie więcej info to PV
Czerwony pasek w drzwiach mk4 / bora itp
ja u siebie zrobiłem coś takiego
troszkę innaczej niż wszyscy macie
przód:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91e ... c4ce3.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tył:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ba ... 9ebfc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
chyba nie wygląda to, aż tak źle?
troszkę innaczej niż wszyscy macie
przód:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91e ... c4ce3.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tył:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ba ... 9ebfc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
chyba nie wygląda to, aż tak źle?